AMD „pritiska“ Intel sa jeftinim procesorima

PREDSTAVNICI KOMPANIJE ADVANCED Micro Devices (AMD) izjavili su prošle nedelje da ta kompanija planira da predstavi jeftine procesore sa do šest jezgara, namenjene stonim računarima, kako bi njihovim cenama „pritisnula“ svog rivala, kompaniju Intel.

Novi procesori uključuju šestojezgarni model Phenom II X6 1075T, čija će cena u uobičajenim količinama od 1000 primeraka, biti „manja od 250 USD“. AMD je takođe predstavio nekoliko dvojezgarnih i četvorojezgarnih procesora iz serija Athlon II i Phenom II, čija će cena biti između 76 i 185 USD.

Poređenja radi, Intelov najjeftiniji šestojezgarni procesor je model Core i7-970, koji košta 885 USD, takođe u količinama od 1000 primeraka. Radi se o ceni iz cenovnika na Web lokaciji Intela.

AMD-ov model 1075T radi na 3 GHz i ima 3 MB keš memorije drugog nivoa, odnosno 6 MB keš memorije trećeg nivoa. Ovaj procesor „je odgovor na vaša opravdanja za odlaganje kupovine novog računara“, rekli su predstavnici AMD-a. Po njihovim rečima, procesor je dizajniran tako da računarstvo visokih performansi i sadržaj visoke definicije donese na kućne računare po povoljnim cenama.

AMD je takođe predstavio dva „otključana“ procesora iz serije Black Edition koji će entuzijastima omogućiti fleksibilnost u podešavanju procesora radi postizanja bržih ili sporijih performansi, uz manju potrošnju.

Radi se o četvorojezgarnom modelu Phenom II X4 970 BE (185 USD), koji radi na 3,5 GHz i ima 2 MB keš memorije drugog nivoa i 6 MB keš memorije trećeg nivoa i dvojezgarnom modelu Phenom X2 560 Black Edition, koji radi na 3,3 GHz i ima 1 MB keš memorije drugog nivoa i 6 MB keš memorije trećeg nivoa.

Od predstavljenih procesora najjeftiniji je model Athlon II X2 265 (76 USD), koji radi na 3,3 GHz i ima 2 MB keš memorije.

Cene AMD-ovih procesora su uvek bile niže od cena Intelovih procesora. Intelovi procesori se nalaze u 80% računara u svetu, a jedan od načina za AMD da poveća udeo na tržištu je da ponudi procesore po nižim cenama, što proizvođačima računara omogućava da prave jeftinije sisteme. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.