Najnoviji japanski robot biće graciozan kućni pomoćnik

NAJNOVIJI JAPANSKI ČOVEKOLIKI ROBOT ume da pozira, stoji na jednoj nozi, vežba jogu, prati lica i objekte, odgovara na glasovne komande i radi ono što se danas izgleda zahteva od svakog robota – sipa pića. iz iste porodice ovo je još jedan vojnik u sve brojnijoj armiji japanskih robota.

Industrijski robot HRP-4 se pridružio porodici čiji su prethodni članovi bili HRP-2, HRP-3 i HRP-4C. Poput prošlogodišnje verzije HRP-4C u obliku ženskog supermodela, i ovaj je dizajniran tako da može da koegzistra s ljudima, a njegova vitka građa i sportski izgled učinili su ga privlačnijim, smatraju u kompaniji za izgradnju mostova Kawada Industries, koja je robota izradila u saradnji sa japanskim nacionalnim institutom za napredne industrijske nauke i tehnologiju, AIST. HRP-4 je rezultat istraživanja koje je trajalo preko deset godina a oslanjalo se na tehnologiju koju je prvobitno razvila Honda.

Novi robot visok metar i po i težak 39 kilograma (sve sa baterijama) namerno je umanjena verzija svog većeg rođaka HRP-2 kojeg je Kawada razvila pre sedam godina, ali je jednako spretan i precizan.

HRP-4 ima 34 stepena slobode zahvaljujući istom tolikom broju motorizovanih pokretnih zglobova. U svakoj ruci ih ima po sedam, što mu omogućava da ih pokreće nalik ljudima, ali sa teretom od svega pola kilograma. (Svaki motor zglobova troši manje od 80 vati iz bezbednosnih razloga.) Prsti mu se kreću mnogo preciznije u odnosu na ranije modele. U udubljenje na leđima može se ugraditi mali prenosivi računar da bi mu se povećale mogućnosti obrade podataka, a u glavu su mu ugrađeni kamera i mikrofoni kako bi mogao da prima komande od ljudi, prepoznaje objekte i prati njihovo kretanje.

Modeli HRP-2 već su se pokazali korisnim u kući, jer su znali da sipaju piće i peru sudove pa se to očekuje i od novog modela. Kad završi zadati posao graciozni HRP-4 bi mogao ukućanima da pokaže i par vežbi iz joge i podstakne ih da se malo razmrdaju. Dokaz da bi to moglo da se desi je priloženi video koji pokazuje kako se HRP-4 predstavlja, izvodi neke pokrete iz svog bogatog repertoara (posle otprilike 4 minuta i 25 sekundi vidi se i kako stoji na jednoj nozi) i prati lice čoveka.



Pošto je još HRP-2 pokazao da ume lepo da hoda logično je što se i mršavko broj četiri elegantno kreće i korača. Mada još uvek nije jasno da li će sve mogućnosti ranijeg rada na seriji HRP biti prenete i na najnoviji model, očekuje se da će HRP-4 ipak naslediti svu pamet i umešnost svojih prethodnika.

Kawada očekuje da će svog najnovijeg robota početi da prodaje domaćim i stranim istraživačkim ustanovama u januaru, po ceni od oko 300.000 dolara. Po tome će se naći u istoj klasi kao i nedavno predstavljeni PR2 kompanije Willow Garage, koji je nešto skuplji (400.000 dolara), ali se Japanac s njim ne može porediti, jer je PR2 znatno napredniji zbog razvojne biblioteke sa softverom otvorenog koda. Ko hoće da igra na sigurno treba da kupi oba, pod uslovom da su mu pri ruci tri četvrtine jednog miliona dolara.

HRP-4 možda izgleda kao RoboCop, ali je zapravo više C-3PO. Sa svojih 39 kilograma lakši je četiri kilograma od svoje sestre HRP-4C, koja je prošle godine privukla veliku pažnju noseći haljinu na modnoj reviji u Osaki i nedelji mode u Tokiju.

Kawada i AIST su ranije pokazali kako HRP roboti mogu da rade u kući, koriste električne alatke i sipaju pića. HRP-2 Promet je mogao da hoda po neravnom terenu i čak pomaže pri instaliranju zidnih panela. Pre nekoliko godina jedan je pokazao da mu je jača strana i japanski folklor, ali pitanje je da li bi mogao da nauči i Moravac. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.