RIM-ov BlackBerry PlayBook

Kanadska telekomunikaciona kompanija RIM predstavila je svoj tablet računar BlackBerry PlayBook. PlayBook ima sve kao i iPad, ali i puno više od toga. Prema prvim informacijama, u prodaji mogao da se nađe početkom 2011. godine.
Na godišnjoj konferenciji BlackBerry Developer kompanija RIM, koja proizvodi BlackBerry-je, predstavila je svoj novi tablet – PlayBook. Glavni izvršni direktor kompanije Mike Lazaridis rekao je da će tablet koristiti operativni sistem koji je napravila nedavno pripojena kompanija QNX, a koji je jednostavno nazvan BlackBerry Tablet OS. Ovaj OS nudi punu podršku za OpenGL i POSIX uz web-standarde kao što je HTML 5 (što je sve povezano u novi RIM-ov WebWorks SDK).
Osnivač kompanije Dan Dodge rekao je da će "QNX omogućiti stvari koje nikad pre niste videli," istaknuvši da je reč o "nevjerojatnoj gaming platformi za izdavače igara i igrače".
PlayBook reprodukuje Flash sadržaje preko Flash 10.1, kao i Adobe AIR aplikacije. Novi tablet, koji Lizaridis opisuje kao "prvi profesionalni tablet", ima 7-inčni ekran osjetljiv na dodir rezolucije 1024 x 600 piksela, Cortex-ov A9-based, dual-core 1GHz procesor ("najbrži tablet ikada", kako tvrdi RIM), 1GB radne memorije, 3 megapikselnu prednju kameru zajedno sa 5-megapikselnim zadnjim objektivom (da, imaće mogućnost videokonferencija). Iako nije spomenut kapacitet, Engadget izveštava da je reč o modelima od 16GB i 32GB.
PlayBook ima podršku za 1080p HD video i dolazi opremljen sa HDMI ulazom, a tu je i microUSB, 802.11a/b/g/n WiFi kao i podrška za Bluetooth. Ovaj graciozni uređaj debljine je samo 0,4 inča i teži svega 400 grama.
Operativni sistem na ovom uređaju izgleda kao mešavina između webOS i BlackBerry OS, a tu je i multitasking mogućnost. Zanimljivo je što su RIM i QNX najviše hvalili mogućnosti igranja i multimedije, međutim Lazaridis takođe ističe da je ovaj tablet "pojačani pogled na ono što je već na vašem BlackBerry-ju".
Svoj BlackBerry moći ćete da sinhronizujete sa ovim tabletom, a u saopštenju za javnost kompanija tvrdi da ćete "tablet i smartphone moći da koristite naizmenično, ne misleći na sinhronizaciju ili pravljenje duplikata podataka".
RIM nije dao precizne podatke o početku prodaje, osim da je reč o "početku 2011. godine", a nije spomenuta ni maloprodajna cena.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.