Poginuo vlasnik kompanije Segway

VLASNIK KOMPANIJE KOJA SE BAVI proizvodnjom vozila Segway, poginuo je u nedelju dok je na svom imanju vozio specijalan model ovog dvotočkaša prilagođen vožnji van asfalta (off-road). Nesrećni vlasnik je sleteo sa litice u Zapadnom Jorkširu zajedno sa svojim vozilom.

Prema novinskim izveštajima, telo Džejmsa Heseldena (62), kao i Segway koji je vozio, izvučeni su iz reke Wharfe. Zvaničan uzrok nesreće još nije objavljen, ali je policija rekla reporterima da ne smatraju da je u pitanju ubistvo.

Heselden, čije je bogatstvo procenjeno na 263 miliona dolara i koga je Sundey Times smestio na 395 mesto liste najbogatijih stanovnika Londona, kupio je kompaniju Segway u januaru.

Segway je dvotočkaš koji koristi sistem žiroskopa kako bi ostao uspravan. Vozač upravlja vozilom tako što naginje svoje telo u smeru u kome želi da ide. Segway je konstruisao Din Kejmen 2001. a prodaja je počela već sledeće godine.

Prema zvaničnoj web lokaciji kompanije, Segway nastavlja sa razvojem jedinstvenog i bezbednog transportnog sredstva koje ima za cilj da reši probleme zagušenja saobraćaja u gradovima kao i zagađenja životne sredine. (I.S.)

Izvor: www.mikro.rs
PROČITAJ VIŠE

Apple kupio kompaniju Polar Rose

SUDEĆI PREMA NAVODIMA SA NORVEŠKOG Web dnevnika Mac1, Apple je kupio švedsku kompaniju koja se bavi izradom softvera za prepoznavanje lica Polar Rose. Ta vest je za sada nezvanična, ali ako se pokaže kao tačna, Apple će doći do tehnologije za prepoznavanje lica slične tehnologiji Faces, koja se nalazi u softveru iPhoto.

Polar Rose, kompanija sa 15 zaposlenih, poznata je po razvoju specijalizovanog pretraživača fotografija na lokacijama Facebook i Flickr. Isprva se ovaj pretraživač isporučivao u obliku dodatka za čitač Weba i koristio za označavanje prijatelja na fotografijama na Facebooku i Flickru. Vremenom, dodatak se razvio i postao integrisana alatka za Facebook koja se koristi za označavanje fotografija.

Tehnologija Faces se takođe koristi i za raspoznavanje lica, kao što to radi Android aplikacija Recognizr. Ta aplikacija koristi tehnologiju za skeniranje lica osoba i njihove lične podatke sa društvenih mreža, kako bi te objedinjene informacije prikazala na ekranu Android telefona.

Većinski vlasnik kompanije Polar Rose bila je danska kompanija Nordic Venture Partners. Apple je kompaniju preuzeo kupovinom većinskog dela akcija za 29 miliona USD, navodi se na lokaciji TechCrunch.

Ostaje nejasno šta Apple planira sa svojom novom tehnologijom. Kompanija već u aplikaciji iPhoto koristi sličnu tehnologiju Faces za automatsko prepoznavanje lica na fotografijama.

Aplikacija iPhoto može prepoznati lica koja liče na istu osobu tako da korisnici jednostavno mogu dodavati imena svojim fotografijama. Možda se dogodi da Apple uvede napredniju podršku za prepoznavanje lica za korisnike operativnog sistema Mac OS X (recimo, prepoznavanje lice preko Web kamere umesto unošenja lozinke), ili možda kompanija želi da integriše prepoznavanje lica u iPhone.

Apple je pre nekoliko nedelja najavio da će prekinuti sa pružanjem usluga označavanja lica, zato što su „veće kompanije“ zainteresovane za kupovinu licence za tu tehnologiju. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs
PROČITAJ VIŠE

Vipovi korisnici dobijaju besplatan kredit kada odgovore na dolazni poziv

KOMPANIJA VIP JE SAOPŠTILA DA NOVI i postojeći pripejd korisnici mogu da zarade dodatni kredit svaki put kada prihvate dolazni poziv iz ostalih mobilnih i fiksnih nacionalnih mreža. Vipovi korisnici od sutra za svaki minut primljenog poziva iz drugih mreža dobijaju 10 dinara bonus kredita koji mogu da iskoriste za razgovore, SMS i MMS poruke prema svim mrežama u Srbiji. Što više poziva primi, korisnik dobija više kredita na poklon.

Nakon aktiviranja Vipove SIM kartice novi korisnici se automatski uključuju u ovu promociju. Posle sedam dana potrebno je da bar jednom nedeljno dopune najmanje 200 dinara kredita kako bi nastavili da koriste promotivne pogodnosti.

I postojeći Vipovi korisnici mogu da uvećaju svoj kredit na osnovu dolaznih poziva, ali se od njih očekuje da se prethodno registruju za ovu promociju putem SMS poruke, govornog automata, ili poziva Korisničkom servisu i uplate pripejd dopunu od najmanje 200 dinara.

Ova Vipova ponuda je prva pripejd promocija na našem tržištu u kojoj korisnici zarađuju na dolaznoj komunikaciji, a trajaće do kraja novembra.

Više informacija o ovoj ponudi možete videti ovde. (A.S.)

Izvor: www.mikro.rs
PROČITAJ VIŠE

Stigao revolucionarno nov i besplatan čitač e-knjiga – Blio

KOMPANIJA K-NFB READING TECHNOLOGY, tvorac softvera za čitanje e-knjiga nazvanog Blio, objavila je u utorak svoj proizvod opisujući ga kao najnapredniju, fleksibilnu, interaktivnu i uverljivu aplikaciju te vrste. Aplikacija je izrađena u saradnji s kompanijom Baker & Taylor, besplatna je i može se preuzeti za korišćenje na svim uređajima koji koriste operativni sistem Windows, dok će se verzije za iOS, Android i Silverlight pojaviti uskoro.

Uporedo s objavljivanjem aplikacije otvorena je i njena mrežna prezentacija koja se nalazi na adresi blio.com.

„Počev od danas, čitaoci svih uzrasta mogu da uživaju u doživljaju digitalnog čitanja koje istinski iskorišćava snagu e-čitača“, izjavio je ovim povodom Rej Kerzvajl, izumitelj ravnog skenera i tehnologija za prepoznavanje znakova i govora i suosnivač kompanije K-NFB Reading Technology. „Time što obezbeđuje pun kolor, fleksibilan i interaktivan doživljaj, Blio definiše nove granice e-knjige, otvara potpuno nove kategorije multimedijskog sadržaja i kao rezultat daje čitaocima nove zanimljive grupe e-knjiga.“

Zahvaljujući partnerstvu s kompanijom Baker & Taylor, najvećim distributerom štampanih i digitalnih knjiga na svetu, Blio nudi pristup najnovijim bestselerima i interaktivnim sadržajima obogaćenim video i audio snimcima i slajdovima i sve to iz ponude preko 100 vrhunskih izdavača među kojima su Random House, Hachette Book Group, HarperCollins, Penguin Group, Macmillan i Simon & Schuster.

„Izuzetno nam je drago što se Blio najzad pojavio donoseći našim klijentima veoma uverljiv doživljaj čitanja. Blio zapravo nudi najangažovaniji način čitanja e-knjiga“, rekao je Tom Morgan, izvršni direktor kompanije Baker & Taylor.

Blio nudi biblioteku sa preko milion naslova od kojih su mnogi besplatni, a trenutno mu se pridružuju novi izdavači s hiljadama novih knjiga svake nedelje. Za sada, Blio podržava engleski, francuski i španski a uskoro će uslediti i opcije za italijanski, nemački i neke azijske jezike.

Zahvaljujući svojoj sposobnosti da reprodukuje boje, izgled i originalne fontove poput onih u štampanom izdanju, Blio omogućava čitanje i onih knjiga koje se nisu mogle videti na uređajima s ekranima kompanije E Ink. Kategorije kao što su dečje knjige, vodiči za putovanja, kuvari i udžbenici, konačno su dobile e-čitač koji može da prikaže svo bogatstvo njihovog sadržaja onako kako su to želeli njihovi autori.

Blio raspolaže nizom funkcija koje omogućavaju lako, zabavno i pametno korišćenje:
• Imitira format štampanog izdanja kao nijadan drugi e-čitač, s datotekama prikazanim u formatu XPS koji omogućava da digitalne knjige izgledaju jednako kao štampane. Podržava u ograničenoj meri i knjige u formatu ePub.
• Koristi najnapredniju tehnologiju pretvaranja teksta u govor kroz Nuance Vocalizer, program koji čitaocima omogućava da preuzmu dva gotovo prirodna glasa (Samanta i Tom) koji automatski iščitavaju tekst. Da bi se olakšalo čitanje i učenje, Blio sinhronizovano ističe izgovorene reči.
• Puna multimedijska funkcionalnost omogućava korisnicima da na digitalne strane unose zabeleške, ističu delove teksta pa čak pregledaju i reference na vebu, ne napuštajući e-knjigu.
• Preuzeti naslovi smeštaju se u ličnu virtuelnu biblioteku koja omogućava fleksibilan pristup sadržaju. Biblioteci se lako pristupa sa brojnih uređaja, što čitaocima omogućava da knjigu počnu da čitaju na svom kućnom računaru, a nastave čitanje na prenosivom. Buduće verzije će podržavati tablične računare i mobilne uređaje kao i platforme iOS, Android i Silverlight. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs
PROČITAJ VIŠE

Twitter prestigao MySpace

Twitter je prestigao MySpace po broju jedinstvenih posetioca i time postao treća društvena mreža na svetu, objavili su iz kompanije comScore. Ovaj microblogging servis tako je u avgustu zabeležio 96 miliona jedinstvenih posetioca što je 76 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je broj posetioca MySpace-a smanjen za 17 posto i ukupno ih je oko 95 miliona posetilo ovu društvenu mrežu.

Vladar ovog tržišta i dalje je Facebook čiji je broj posetioca u avgustu porastao za dodatnih 54 posto pa je zabeleženo ukupno oko 598 miliona jedinstvenih korisnika. Drugo mesto na tržištu društvenih mreža po broju jedinstvenih poseta drži Microsoft-ov Windows Live Profile, sa oko 140 miliona posetioca.
PROČITAJ VIŠE

Saradnja Facebook-a i Skype-a?

Prema pisanju All Things Digital-a, uskoro možemo da očekujemo saradnju Facebook-a i Skype-a kao i dublju integraciju ova dva servisa. Skype bi tako trebao da doda Facebook Connect u svoj servis pa će se direktno iz najpopularnijeg VoIP servisa moći glasovno ili putem video chata komunicirati sa kontaktima sa Facebook-a.
Skype bi ovu opciju trebao da uvede predstavljanjem finalne pete verzije svog VoIP programa koju očekujemo u sledećih nekoliko nedelja. Trenutno je dostupna testna verzija Skype-a 5, ali u njoj još nije omogućen Facebook Connect. O eventualnom dodavanju opcije kominikacije putem Skype-a direktno iz Facebook-a trenutno se ništa ne govori.
PROČITAJ VIŠE

Ništa od Fennec-a za iPhone

Mozilla je službeno potvrdila kako ne namerava da izda samostalnu verziju svog pregledača interneta za iPhone.
Umesto pregledača Mozilla će se usresrediti na svoju uslugu Firefox Home za iPhone koja se veže na Firefox Sync kako bi omogućila jednostavno prebacivanje istorije pregledavanja, otvorenih kartica, omiljenih linkova i drugih podešavanja iz Firefox-a za stone računare na iPhone. Mozilla je takođe najavila kako će proširiti Firefox Home i na BlackBery i Symbian, a razmatra i podršku za iPad, tako da se nagađa kako kompanija u potpunosti odustaje od mobilnih verzija svojih pregledača.
Iako je Mozilla dugo eksperimentirala sa mobilnim pregledačima, za sada je Fennec još uvek u relativno ranoj fazi i dostupan je samo za Android i Nokijine uređaje temeljene na platformama Maemo i Meego.
PROČITAJ VIŠE

OpenOffice.org se odvaja od Oraclea i postaje LibreOffice

GRUPA TVORACA PAKETA POSLOVNIH aplikacija OpenOffice.org objavila je u utorak da se odvajaju od Oraclea, da su smislili novo ime projekta i da su formirali novu fondaciju koja će se starati o njegovoj budućnosti.

Dobrovoljci i proizvođači koji su stvarali OpenOffice.org odlučili su se na ove mere jer smatraju da će nova fondacija nezavisna od kompanije Oracle ubrzati unapređivanje koda ove alternative paketu Microsoft Office. Grupa ujedinjuje konkurente kao što su Novell, Red Hat i Canonical, a uključuje i Google, iako on raspolaže sopstvenim softverom te vrste u okviru Google Appsa.

Verzija koju će distribuirati nazvana je LibreOffice i o njoj će se starati nezavisna organizacija nazvana The Document Foundation. Paket se već može preuzeti s njene mrežne prezentacije u verziji 3.3 beta (što odgovara broju do kog je stigao OpenOffice.org).

Ovaj potez je odraz tenzije koja postoji između zajednice otvorenog koda i kompanije Oracle u vezi s projektima otvorenog koda kao što su OpenOffice.org i besplatna aplikacija baze podataka MySQL o kojima se starao Sun Microsystems pre nego što ga je kupio Oracle.

OpenOffice.org je nastao iz paketa StarOffice čiji je tvorac bila nemačka kompanija StarDivision. Sun je kupio StarDivision u avgustu 1999, godinu dana kasnije, u julu 2000, najavio je da će objaviti njegov izvorni kôd, a dve godine kasnije pojavio se otvoreni paket OpenOffice.org koji se besplatno mogao preuzeti s mreže. Sun je tada nagovestio da će stvoriti i fondaciju koja bi ga podržavala, ali se to nikada nije desilo.

Oracle je okončao formalnosti oko kupovine kompanije Sun ranije ove godine i odredio ljude koji će raditi na projektu OpenOffice.org, ali članovi te zajednice nisu bili zadovoljni uprkos tome što je objavio dve stabilne verzije tog softvera od kako je preuzeo kontrolu nad projektom. Stvorilo se, naime, uverenje da Oracle tu zajednicu tretira više kao deo problema nego kao njegovo rešenje.

Ideja je da LibreOffice bude nastavak prvobitnog projekta OpenOffice.org, a ne nekakav njegov novi izdanak.

Oracle nije automatski postao član nove fondacije ali je pozvan da se uključi. Fondacija ga je čak pitala da li može da koristi robnu marku OpenOffice.org, ali ako Oracle kaže ne, paket će zadržati novo ime.

Oracle je vlasnik koda za OpenOffice.org, ali taj kôd je istovremeno i pod licencom slobodnog softvera, što drugima daje pravo da ga menjaju i distribuiraju.

Fondacija je objavila da je dobila podršku drugih kompanija. Canonical, koji razvija operativni sistem otvorenog koda Ubuntu, namerava da isporučuje LibreOffice u budućim izdanjima tog sistema.

Međutim, ostaje da se vidi da li će vođe projakata za aplikacije Writer i Calc – koje se direktno nadmeću s Microsoftovim Wordom i Excelom – ostati na svojim sadašnjim pozicijama. Mnogi od njih još uvek imaju adrese e-pošte u kojima piše Oracle ili Sun.

Izazov koji The Document Foundation treba da savlada je stvaranje veće grupe raznorodnih doprinosilaca projektu i nastavak razvoja paketa LibreOffice na način koji će ga učiniti različitim od ostalih proizvoda.

OpenOffice.org je u proteklih deset godina postao najuspešniji takmac Microsoftovom Officeu, ali je Sun zadržao preveliku kontrolu nad njim. Mnogi smatraju da bi bio još bolji da su i druge kompanije mogle da uključe svoje ljude i sredstva u njegov razvoj.

IBM ovaj najnoviji potez vidi kao drugi način da se promoviše saradnja oko otvorenih standarda, uključujući dalje prihvatanje formata dokumenata ODF. Njegov paket Symphony zasnovan je na tehnologiji OpenOffice.org.

The Document Foundation je saopštila da će nastaviti da koristi ODF i nada se da će se on i dalje korisititi u vladinim organizacijama i u preduzećima. Microsoftov Office je kompatibilan sa formatom ODF, ali kompanija se zalaže i za svoj format dokumenata, Office Open XML (OOXML). Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO) i Međunarodna elektrotehnička komisija (IEC) odobrili su ISO/IEC DIS 29500, zvanično ime specifikacije OOXML, kao standard u avgustu 2008. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs
PROČITAJ VIŠE

Acer „ugurao” procesore Core i7 u ultraprenosive računare TimelineX

PROŠLO JE SVEGA NEKOLIKO MESECI od kako je Acer predstavio novu seriju elegantnih ultraprenosivih računara iz serije Aspire TimelineX, a novi modeli su već na pomolu. Kompanija je upravo objavila da je osvežila seriju TimelineX sa nekoliko novih modela različitih konfiguracija.

Novi model prenosivog računara 1830T-68U118 zasnovan je na Intelovom procesoru Core i7 680UM, osnovnog radnog takta od 1,46 GHz. Računar ima ekran dijagonale 29,5 cm (11,6 inča) i bateriju koja mu omogućava autonomiju rada od gotovo 8 sati. Novi model opravdava naziv ultraprenosivi budući da teži svega 1,4 kg. Preporučena cena ovog laganog računara je 900 USD.

Acer je osvežio i druge modele iz serije TimelineX, a na spisku novotarija nalaze se HDMI priključci, Intelovi procesori Core i3, i5 i i7, tastatura pune veličine i operativni sistem Windows 7 Home Premium. Određeni modeli s ekranom dijagonale 35,5 cm (14 inča) isporučuju se i sa nezavisnim grafičkim karticama.

Iako tvrdnju da baterija računara obezbeđuje autonomiju od 8 sati treba uzeti s određenom dozom skepticizma, tastatura pune veličine i procesor Core i7 na računaru sa ekranom dijagonale 11,6 inča zaista deluju primamljivo.

Novi Acerovi računari dostupni su u maloprodaji od početka ove nedelje. (I.S.)

Izvor: www.mikro.rs
PROČITAJ VIŠE

Godinu dana razgovora uz pretplatu od jedan dinar mesečno

PO PRVI PUT U SRBIJI, MOBILNA TELEFONIJA Srbije (mt:s), svojim postpejd korisnicima ponudila je da godinu dana razgovaraju uz mesečnu pretplatu za željeni tarifni profil od samo jedan dinar, uz mogućnost kupovine mobilnog telefona na rate.

Specijalna mt:s postpejd ponuda omogućava kupovinu telefona na 12 mesečnih rata, bez kamate, dok su mt:s korisnicima na raspolaganju novi, atraktivni modeli Nokije, Samsunga i Soni Eriksona.

Ukoliko se korisnik odluči za kupovinu telefona na 12 mesečnih rata, ugovorna obaveza je 24 meseca, a mesečna pretplata za izabrani tarifni profil prvih 12 meseci iznosi samo jedan dinar. Kupovina telefona na šest rata obezbeđuje i šest meseci pretplate za izabrani tarifni profil po ceni od po jedan dinar mesečno, uz ugovornu obavezu na 12 ili 24 meseca.

Ove posebne pogodnosti dostupne su korisnicima jedne od kreditnih kartica Banke Inteza: Visa, MasterCard ili American Express, uz mogućnost izbora da li se željeni mobilni telefon kupuje na 12 ili 6 mesečnih rata.

Ukoliko korisnik nema jednu od navedenih kartica, mt:s je u saradnji s tom bankom ponudio mt:s Banca Intesa platnu karticu koja takođe omogućava kupovinu telefona na rate. Korisnici ove platne kartice ostvaruju dodatne povoljnosti prilikom plaćanja, a imaju mogućnost da dobiju i bonus na mt:s računu. (A.S.)

Izvor: www.mikro.rs
PROČITAJ VIŠE

Dell-ovih 7 inča

Prema pisanju Wall Street Journal-a, Dell bi nas „vrlo skoro“ trebao počastiti 7-inčnim tabletom baziranim na Android-u, a kojega će onda par meseci kasnije slediti 10-inčna verzija. Ovo „par meseci kasnije“ se verovatno odnosi na kraj godine, a „vrlo skoro“ najverovatnije na oktobar.
U idućih šest meseci do godinu dana trebala bi se pak pojaviti čitava armija Dell-ovih tableta koji će po dimenzijama varirati od samo 3 i 4 inča, pa do rečenih 10 inča. Za prva dva se zna da će biti bazirani na Android-u, a neki od kasnijih će verovatno koristiti Windows, iako nije precizirano koji.
PROČITAJ VIŠE

Toshiba Canvio 3.0 prenosni diskovi

Toshiba je objavila Canvio 3.0 stilski dizajnirane male prenosne tvrde diskove opremljene USB 3.0 interfejsom.
Novi diskovi imaju interni šok senzor i koriste Ramp Loading tehnologiju koja osigurava neometan rad.
Ovi diskovi imaju gumirane ivice i glossy finiš sa crvenim, plavim, belim ili srebrnim grafičkim detaljima, dolaze sa softverom za backup NTI BackupNow EZ i imaju tri godine garancije.
Cavio 3.0 serija uključuje modele od 500 GB (119,19 dolara), 750 GB (129,99 dolara) i 1 TB (179,99 dolara).
PROČITAJ VIŠE

Aplikacija Wolfram Alpha stiže na Android

WOLFRAM ALPHA JE OBJAVIO DA će uskoro ponuditi istoimenu aplikaciju za operativni sistem Android (verzija 1.6 ili noviji). U objavljenom saopštenju se kaže da će se aplikacija pojaviti 6. oktobra, otprilike godinu dana pošto je objavljena ista takva aplikacija za iPhone. Glavno mesto pojavljivanja biće Android Market.

Ovog puta Wolfram Alpha će koštati dva dolara, za razliku od verzije za iPhone koja je u početku koštala 50 dolara, a posle nekoliko meseci joj je cena snižena na dva dolara (kupcima koji su je kupili po paprenoj ceni vraćena je razlika u novcu). (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs
PROČITAJ VIŠE

Seagate predstavio prenosivi čvrsti disk kapaciteta 1,5 TB

KOMPANIJA SEAGATE PREDSTAVILA je krajem prošle nedelje prvi 2,5-inčni prenosivi čvrsti disk kapaciteta 1,5 TB.

Radi se o modelu GoFlex, koji se isporučuje sa Superspeed USB 3.0 kablom, koji omogućava 10 puta veću brzinu prenosa podataka nego kada se uređaj, koji ima USB 3.0 priključak, poveže sa USB 2.0 kablom. Primera radi, kada je disk povezan sa USB 3.0 kablom, datoteka od 25 GB se može prekopirati za manje od 5 minuta; uobičajenom USB 2.0 disku je za tu operaciju potrebno 14 minuta.

„Današnje predstavljanje je zapravo „het-trik“ za korisnike“, izjavila je Darsi Klarkson, potpredsednica Seagatea, misleći na dva modela koja je kompanija nedavno predstavila – stoni čvrsti disk iz serije GoFlex kapaciteta 3 TB i hibridni SSD disk Momentus XT, kapaciteta 500 GB.

Ultraprenosivi čvrsti diskovi iz serije GoFlex su kompatabilni i sa Windowsom i operativnim sistemom Mac OS X. Isporučuju se sa NTFS upravljačkim programima za računare Macintosh, koji omogućavaju disku da čuva i pristupa datotekama koje potiču sa Windows i Macintosh računara, bez potrebe za reformatiranjem. Upravljački program mora biti instaliran na računaru sa operativnim sistemom Mac OS X, kako bi mu omogućio da čita i upisuje datoteke na disku formatiranom u Windowsu.

Novi Seagateov ultra prenosivi 2,5-inčni disk GoFlex je dostupan u kapacitetima od 320, 500 i 750 GB, kao i 1 TB.

Što se tiče cene, model kapaciteta 1,5 TB sa USB 3.0 adapterom se može kupiti preko lokacije Seagate.com i u maloprodajnim objektima partnerskih kompanija po ceni od 250 USD. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs
PROČITAJ VIŠE

RIM-ova tabla je BlackBerry PlayBook

TABLIČNI RAČUNAR KOMPANIJE RESEARCH in Motion ne zove se BlackPad, već BlackBerry PlayBook i konkurisaće Appleovom iPadu i Samsungovom Galaxy Tabu. Pojaviće se u prodaji „početkom 2011.“ (najpre u Americi), a raspolaže s nekoliko impresivnih karakteristika uključujući procesor s dva jezgra, podršku za Flash i video rezoluciju 1080p.

RIM je PlayBook predstavio na svojoj konferenciji DevCon 2010 namenjenoj razvojnim inženjerima. Detaljnije informacije sadržane su u objavljenom saopštenju za medije i promotivnom videu. PlayBook ima i sopstvenu stranicu tamo gde je i BlackBerry.





Evo šta se za sada zna o RIM-ovoj tabli:
• Dimenzije su joj 13 x 19,3 x 1 cm, a teška je oko 400 grama.
• Ekran osetljiv na dodir ima dijagonalu od 17, 8 cm (7 inča) i rezoluciju 1024 x 600.
• Dvojezgarni procesor radi na 1 GHz i simetrično izvršava više procesa, memorija od 1 GB.
• Dve HD kamere, postavljene spreda (3 megapiksela) i pozadi (5), podržano video snimanje u rezoluciji 1080p.
• Priključak microUSB i microHDMI izlaz.
• Wi-Fi je 802.11 a/b/g/n, a Bluetooth 2.1
• 3G ili 4G povezivanje se ne pominju.
• Povezuje se direktno na BlackBerry Enterprise Server.
• Operativni sistem će napraviti QNX (arhitektura Neutrino).
• Podržava WebKit/HTML5 i Flash 10.1 uz hardverski ubrzan video.
• Može istovremeno da izvršava više programa (multitasking).
• Promotivni video najavljuje Blackberry Playbook kao tablu „spremnu za preduzeća i profesionalno korišćenje“ i sa „obiljem aplikacija“.
• PlayBook će navodno biti i „zadivljujuća platforma za igranje“.
• Na svu sreću neće se zvati „BlackPad“.

Za razliku od datuma pojavljivanja koji se bar može naslutiti (početak sledeće godine) cena nigde nije pomenuta. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs
PROČITAJ VIŠE

Kaspersky 2011 u srpskoj verziji na ćirilici i latinici

KOMPANIJA SINGI INŽENJERING PREDSTAVILA je proizvode Kaspersky 2011 na srpskom jeziku, u ćiriličkoj i latiničkoj verziji.

Stručnjaci Singi Inženjeringa prikazali su lokalizovanu verziju sveobuhvatnog rešenja za antivirusnu zaštitu računara koja korisnicima obezbeđuje sigurnost bez obzira na vreme koje korisnik provodi na Internetu i na sadržaje koje preuzima.

Nova verzija je veoma jednostavna za korišćenje, jezički potpuno pročišćena i pruža kompletnu informatičku zaštitu integriteta i privatnosti korisnika. Namenjena je pojedinačnim korisnicima i malim preduzećima.

Predstavljajući nov proizvod, tehnički direktor Singi Inženjeringa, Dejan Petkov, istakao je: „Kao i kod bilo koje druge vrste zagađenja, i kod digitalnih zagađenja izuzetno je važno da budu na vreme otkrivena i kontrolisana. Korisnicima računara neophodno je savremeno rešenje koje može da garantuje zaštitu od bilo koje vrste digitalnih pretnji, kako bi obezbedili adekvatan nivo sigurnosti. Proizvodi Kaspersky 2011, koji je Singi Inženjering lokalizovao na srpski jezik, predstavljaju upravo takvo rešenje. Posebno napominjem da je nov proizvod, uz vrhunske performanse, veoma lak i jednostavan za korišćenje i da ne zahteva zavidan nivo informatičke pismenosti.“

Posebnu pažnju stručnjaci Singi Inženjeringa posvetili su mogućnostima koje ovaj proizvod pruža roditeljima. Segment nazvan „Roditeljski nadzor“ omogućava roditeljima da kontrolišu i usmeravaju način na koji njihova deca koriste Internet.

Sledeći jednostavnu proceduru roditelj određuje kojim danima i u koje vreme dete može da koristi Internet i kojim to društvenim grupama može da pristupi. Pored toga,moguće je odrediti koje su reči u nazivima lokacija zabranjene za decu i tako preduprediti potencijalne probleme u vezi sa sadržajem na tim adresama.

Pored toga, nov proizvod pruža slične mogućnosti i poslodavcu koji, sem što apsolutno obezbeđuje podatke preduzeća od zloupotreba, lako i jednostavno može da kanališe vreme i način na koji zaposleni koriste Internet tokom radnog vremena.

Kompanija Singi Inženjering nudi potpuno besplatno probno korišćenje kompletne verzije (full version) proizvoda Kaspersky 2011 u trajanju od 30 dana, kako bi se potencijalni klijenti sami uverili u kvalitet i efikasnost novog proizvoda. Bez obzira na to da li će nakon isteka probnog perioda klijent kupiti proizvod ili ne, njegov računar će svakako biti očišćen od bilo kojih postojećih virusa. Uz svaki paket proizvoda Kaspersky 2011, stručni tim Singi Inženjeringa pripremio je i obiman pisani materijal propratne dokumentacije i podrške. Besplatna tehnička podrška elektronskom poštom ili telefonom je na raspolaganju tokom čitavog perioda testiranja. (A.S.)

Izvor: www.mikro.rs
PROČITAJ VIŠE

Stagnira prodaja digitalne muzike

Prema izveštaju Nielsen-a, prodaja digitalne muzike u SAD-u počela je da stagnira. Tako je prodaja pesama putem interneta putem servisa poput iTunes-a, Amazon-a i drugih u prvoj polovini 2010. godine bila otprilike jednaka kao i u prvoj polovini 2009. godine. S obzirom da je prošle godine taj porast iznosio 13 posto, a 2008. godine čak 28 posto, u Nielsen-u kažu da možemo govoriti o trendu stagniranja prodaje muzike u ovakvom obliku.
Analitičari nisu sigurni zbog čega je došlo do ovakve situacije, ali slažu se da zasluge za to ima i recesija, kao i velik broj izvora za slušanje/skidanje muzike, što zbunjuje korisnike. Takođe, sve veći broj korisnika sluša besplatno muziku online putem različitih servisa poput YouTube-a umesto da pesme kupuju.
U Europi je ipak malo drugačija situacija pa je prodaja digitalne muzike porasla sedam posto u Velikoj Britaniji, 13 posto u Nemačkoj i 19 posto u Francuskoj.
PROČITAJ VIŠE

Apple tužio Nokiju u Velikoj Britaniji

Apple je u Velikoj Britaniji podigao tužbu protiv finskog telekomunikacionog diva Nokije. Prema navodima tužbe, Apple Nokiju optužuje za kršenje čak devet različitih patenata. Kompanije za sada još uvek nisu dale detaljnije navode nove tužbe, ali navodno se radi o jednakim patentima za koje je na tlu SAD-a Nokija tužila Apple.
Dve kompanije vode bitku još od oktobra prošle godine kada je Nokia tužila Apple za povredu nekih njenih patenata, poput osnovnog upravljanje mobilnim, slanja poruka e-pošte sa mobilnih i sličnih.
Prema očekivanjima, američko telo nadležno za problematiku ITC trebalo da donese svoju odluku o ovome otprilike krajem sledeće godine.
PROČITAJ VIŠE

Apple podneo tužbu zbog zloupotrebe reči “pod”

KOMPANIJA APPLE PODNELA JE PRED sudom u Londonu tužbu protiv kompanije Sector Labs, u kojoj se tvrdi da je ta britanska kompanija u nazivu jednog svog proizvoda zloupotrebila reč „pod“.

Do spora je došlo nakon što je kompanija Sector Labs prošle godine predstavila projektor pod nazivom Video Pod. Po tumačenju Applea, sporna reč „pod“ može zbuniti potencijalne kupce i navesti ih da pomisle da taj proizvod ima neke veze sa njenim plejerima iPod.

Tužba ima čak 873 strane, a Sector Labs ima rok do početka oktobra da sudu dostavi svoj odgovor. Takođe, sud je zatražio od američkog Zavoda za patente i zaštićena imena (US Patent and Trademark Office, USPTO) da mu dostavi svoje mišljenje.

Predstavnici kompanije Sector Labs izjavili su da je razvoj projektora započet još 2000. godine i da u to vreme nisu znali da će jednog dana Apple osporiti naziv njihovog proizvoda. Pravni zastupnik kompanije izjavio je da “slučaj zaslužuje pažnju šire javnosti, a da je na sudu da odluči da li preduzetnici i male kompanije smeju da koriste engleski jezik kada imenuju svoje proizvode”.

Tužba protiv kompanije Sector Labs nije prva koju je kompanija Apple podnela zbog reči “pod”. Apple je do sada tužio više kompanija i veb lokacija koje su koristile tu reč, uključujući MyPodder, TightPod, PodShow, Podium i iPodLounge. (M.B.)

Izvor: www.mikro.rs
PROČITAJ VIŠE

RNIDS počeo da prodaje nove pakete za registraciju domena

REGISTAR NACIONALNOG INTERNET DOMENA Srbije (RNIDS) objavio je da su za registraciju domena pored postojećeg paketa br@nd namenjenog kompanijama, otvorena još tri nova – n@me, te@m i sm@rt – koji su namenjeni privatnim licima, organizacijama i školama.

Paket br@nd omogućava registraciju Internet domena za istovetni pojam u domenskom prostoru .rs i .co.rs . Oba se kupuju istovremeno i neodvojivo.

Od danas je RNIDS omogućio i kupovinu novih paketa, a dosadašnji paket br@nd nudi se sa popustom od 14%. U paketu „n@me“, namenjenom privatnim licima, zajedno se registruju ista imena u domenima .rs i .in.rs uz popust od 12,5%, paket „te@m“ je namenjen organizacijama i u njemu se zajedno registruju imena u domenima .rs i org.rs, uz popust od 19,5%, a „sm@rt“ služi za registraciju obrazovnih iнstitucija u domenima .rs i edu.rs, sa popustom od 25%.

Osnovna namena svih paketa je da korisnicima obezbedi lakše zauzimanje interesantnih imena i pojmova koje žele da koriste na srpskom Internetu.

Popuste na cenu domena u paketu od dva domena važe za sve korisnike, bez obzira da li samo produžavaju svoje domene ili registruju nove. (A.S.)

Izvor: www.mikro.rs
PROČITAJ VIŠE

Amazon radi na tabletu i otvara Android prodavnicu?

Glasine da Amazon planira da otvori vlastitu prodavnicu aplikacija Android juče su pojačane još jednom nepotvrđenom vešću, a to je da ta kompanija pored svog čitača e-knjiga Kindle planira da predstavi i vlastiti tablet računar.
Amazon je odbio da komentariše obe vesti, ali više blogova navodi izvore upućene u Amazon-ove planove koji tvrde da će uskoro predstaviti i tablet računar zasnovan na Android-u i prodavnicu aplikacija.
Nije poznato hoće li taj tablet na neki način biti povezan sa Kindle-om ili će biti reč o dva odvojena i različita proizvoda. Nikakvi detalji o tabletu nisu poznati, kao ni datum dolaska uređaja na tržište.
Ali valja napomenuti da kad je reč o Android-u, Amazon može da otvori svou prodavnicu koja će biti konkurencija Google-ovoj službenoj prodavnici. Na Apple-ovoj iOS platformi postoji samo jedna službena prodavnica, a sve ostale prodavnice Apple smatra ilegalnima.
PROČITAJ VIŠE

Najveći Google-ov konkurent je – Bing

Bing je veća opasnot za Google od Apple-a i Facebook-a, zato što ugrožava Google-ov glavni izvor zarade - oglašavanje na pretragama.
Google-ov CEO Eric Schmidt rekao je u razgovoru za Wall Street Jorunal da je najveći Google-ov konkurent - Bing, a ne Facebook ili Apple. Dodao je da godinama svi govore samo o Microsoft-u, a zaboravili su na Bing koji je pretekao Yahoo na tržištu pretrage i sada zauzima drugo mesto na tom tržištu. Iako Bing nije niti blizu Google-u, njegovo blago, ali konstantno povećanje udela na tržištu pretrage ugrožava Google-ov glavni izvor zarade - oglašavanje na pretrazi. Upravo zbog toga u Google-u smatraju upravo Bing glavnim konkurentom.
PROČITAJ VIŠE

Eset u Beogradu

SLOVAČKA KOMPANIJA ESET I BEOGRADSKI Extreme održali su još jedan godišnji skup posvećen korisnicima poznatog antivirusnog programa NOD32. Skup pod nazivom „Eset NOD32 praktikum za korisnike“ imao je za cilj da okupljenima predstavi praktičnu primenu najnovijih verzija Esetovih proizvoda i najbitnijih unapređenja.

Tim predavača činli su stručnjaci domaće kompanije Extreme, Bojan Miljković, Dušan Đokić i Aleksandar Dimić, a posetiocima se obratio i Robert Trivunčević iz firme Nort, distributera Esetovih proizvoda za Adrijatik regiju.

Veći deo skupa bio je posvećen unapređenjima softvera Eset Remote Administrator koja su razvijena sa ciljem da dodatno olakšaju upravljanje klijentskim softverom u mreži. Premijeru su doživeli i novi Esetovi alati koji imaju za cilj da pruže zaštitu Microsoftovom Exchange Serveru i mobilnim uređajima.
Pošto su prisutni bili upoznati sa novim proizvodima, prikazan je i kraći presek pravaca razvoja na tržištu antivirusnih alata sa posebnim osvrtom na administratorski paket (rootkit) Mebroot. Nakon praktične prezentacije, predstavljeni su i planovi i strateški ciljevi kompanije Eset u periodu koji sledi, kao i viđenja stručnjaka kako će izgledati borba sa zlonamernim kodom u budućnosti. (I.S.)

Izvor: www.mikro.rs
PROČITAJ VIŠE

Internet komunikacije na meti američke administracije

ZVANIČNICI AMERIČKE SAVEZNE ADMINISTRACIJE planiraju da predlože donošenje zakona koji će od kompanija što upravljaju društvenim mrežama i onih koje omogućavaju telefoniranje preko Interneta, zahtevati da svoje tehnologije prilagode tako da agenti organa reda mogu da nadziru komunikacije njihovih korisnika kako bi uhvatili lica za koja se sumnja da su teroristi ili neki drugi kriminalci.

Predlog je proistekao iz sumnje da su tehnologija i društveni običaji pretekli zakon i da organi reda ne raspolažu mogućnostima da nadziru nove metode komunikacije. Ova inicijativa je pobudila rasprave o tome kakav treba da bude odnos između nacionalne bezbednosti i lične privatnosti i šta bi se od industrije moglo tražiti a da to ne uguši inovativnost.

Savetnici FBI tvrde da se ovde ne radi o proširivanju ovlašćenja, već o zakonitom kontrolisanju komunikacija i očuvanju mogućnosti da se sprovedu postojeća ovlašćenja kako bi se osigurala državna i javna bezbednost.

Ova ideja o kojoj se raspreda najmanje dve godine, još uvek je predmet rasprava između saveznih organa, uključujući FBI, Ministarstvo pravde i Savet nacionalne bezbednosti. Zvaničnici Kongresa SAD i administracije kažu da još uvek ne postoje ni nacrt zakona, ni jasni rokovi.

Na tapetu je akt iz 1994. čiji je puni naziv „Zakon o pomaganju organima reda u oblasti komunikacija“ (Communications Assistance to Law Enforcement Act, CALEA). Njime se od telefonskih i komunikacionih kompanija zahteva da u svoje mreže ugrade mogućnosti kontrole koja je namenjena organima reda. Agent mora da ima odgovarajući sudski nalog da bi mogao da pristupi njihovim mrežama. Ovim zakonom nisu obuhvaćene društvene mreže kao što su Facebook i Twitter. Njihove tehnologije nisu izgrađene tako da vlastima omoguće pristup svojim sadržajima u realnom vremenu.

Organi reda bi pored toga želeli da im kompanije koje nude šifrovane komunikacije omoguće da dobiju dešifrovan tekst, kao i da dizajniraju uslugu koja omogućava kontrolu komunikacija kao što je Skype.

„Ukoliko imate situaciju s taocima u kojoj otmičari međusobno komuniciraju i dogovaraju se o svojim sledećim potezima, sigurno biste poželeli pristup njihovim komunikacijama u realnom vremenu“, objasnio je jedan zvaničnik, napominjući da je to problem koji je važan ne samo za državu nego i za lokalnu policiju.

Zvanični predstavnik Centra za demokratiju i tehnologiju smatra da američka vlada već ima ogromne mogućnosti elektronskog nadziranja i da bi novi predlog zakona mogao da uguši stvaranje novih proizvoda. „Sva moć Interneta potiče iz činjenice da svako u svojoj garaži može da izmisli i razvije novu uslugu, a prema onom što se predlaže neki proizvodi ne bi mogli da se naprave ukoliko nisu saglasni sa zahtevima vlade. Ukoliko se vlada bude uključila u proces dizajniranja mogli bismo da izgubimo našu kompetitivnu prednost.“

Jedan advokat koji radi kao savetnik kompaniija koje pružaju usluge društvenih mreža i komunikacija, smatra da bi predlog da se CALEA proširi, mogao biti izuzetno težak u tehničkom pogledu. „U nekim slučajevima mreže bi morale da se potpuno prerade, a tamo gde bi to i bilo moguće to bi zahtevalo puno vremena i novca.“ (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs
PROČITAJ VIŠE

AMD „pritiska“ Intel sa jeftinim procesorima

PREDSTAVNICI KOMPANIJE ADVANCED Micro Devices (AMD) izjavili su prošle nedelje da ta kompanija planira da predstavi jeftine procesore sa do šest jezgara, namenjene stonim računarima, kako bi njihovim cenama „pritisnula“ svog rivala, kompaniju Intel.

Novi procesori uključuju šestojezgarni model Phenom II X6 1075T, čija će cena u uobičajenim količinama od 1000 primeraka, biti „manja od 250 USD“. AMD je takođe predstavio nekoliko dvojezgarnih i četvorojezgarnih procesora iz serija Athlon II i Phenom II, čija će cena biti između 76 i 185 USD.

Poređenja radi, Intelov najjeftiniji šestojezgarni procesor je model Core i7-970, koji košta 885 USD, takođe u količinama od 1000 primeraka. Radi se o ceni iz cenovnika na Web lokaciji Intela.

AMD-ov model 1075T radi na 3 GHz i ima 3 MB keš memorije drugog nivoa, odnosno 6 MB keš memorije trećeg nivoa. Ovaj procesor „je odgovor na vaša opravdanja za odlaganje kupovine novog računara“, rekli su predstavnici AMD-a. Po njihovim rečima, procesor je dizajniran tako da računarstvo visokih performansi i sadržaj visoke definicije donese na kućne računare po povoljnim cenama.

AMD je takođe predstavio dva „otključana“ procesora iz serije Black Edition koji će entuzijastima omogućiti fleksibilnost u podešavanju procesora radi postizanja bržih ili sporijih performansi, uz manju potrošnju.

Radi se o četvorojezgarnom modelu Phenom II X4 970 BE (185 USD), koji radi na 3,5 GHz i ima 2 MB keš memorije drugog nivoa i 6 MB keš memorije trećeg nivoa i dvojezgarnom modelu Phenom X2 560 Black Edition, koji radi na 3,3 GHz i ima 1 MB keš memorije drugog nivoa i 6 MB keš memorije trećeg nivoa.

Od predstavljenih procesora najjeftiniji je model Athlon II X2 265 (76 USD), koji radi na 3,3 GHz i ima 2 MB keš memorije.

Cene AMD-ovih procesora su uvek bile niže od cena Intelovih procesora. Intelovi procesori se nalaze u 80% računara u svetu, a jedan od načina za AMD da poveća udeo na tržištu je da ponudi procesore po nižim cenama, što proizvođačima računara omogućava da prave jeftinije sisteme. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs
PROČITAJ VIŠE

Crv u iranskoj nuklearnoj elektrani

Lični računari zaposlenih u nuklearnoj elektrani Bushehr u Iranu su zaražena crvom Stuxnet. Radi se o prilično kompleksnom crvu koji može da preuzme kontrolu nad industrijskim pogonima, posebno mu to dobro ide na sistemima koje proizvodi nemačka kompanija Siemens. Zbog njegove kompleksnosti i vrlo specifične namene mnogi zapadni stručnjaci smatraju da je crv kreirala obaveštajna zajednica neke države.
Iran smatra da iza crva stoje Sjedinjene Države. Iranci tvrde da je njihov nuklearni program mirnodopski, dok SAD i Izrael smatraju da se Iran izgradnjom nuklearnih elektrana i pogona za obogaćivanje uranijuma pokušava da dočepa materijala za izradu nuklearnih bombi.
Iranci tvrde da je crv zarazio preko 30.000 IP adresa u Iranu, ali da projekat pokretanja elektrane nije ugrožen i da sve i dalje teče po planu
PROČITAJ VIŠE

RIM-ov BlackBerry PlayBook

Kanadska telekomunikaciona kompanija RIM predstavila je svoj tablet računar BlackBerry PlayBook. PlayBook ima sve kao i iPad, ali i puno više od toga. Prema prvim informacijama, u prodaji mogao da se nađe početkom 2011. godine.
Na godišnjoj konferenciji BlackBerry Developer kompanija RIM, koja proizvodi BlackBerry-je, predstavila je svoj novi tablet – PlayBook. Glavni izvršni direktor kompanije Mike Lazaridis rekao je da će tablet koristiti operativni sistem koji je napravila nedavno pripojena kompanija QNX, a koji je jednostavno nazvan BlackBerry Tablet OS. Ovaj OS nudi punu podršku za OpenGL i POSIX uz web-standarde kao što je HTML 5 (što je sve povezano u novi RIM-ov WebWorks SDK).
Osnivač kompanije Dan Dodge rekao je da će "QNX omogućiti stvari koje nikad pre niste videli," istaknuvši da je reč o "nevjerojatnoj gaming platformi za izdavače igara i igrače".
PlayBook reprodukuje Flash sadržaje preko Flash 10.1, kao i Adobe AIR aplikacije. Novi tablet, koji Lizaridis opisuje kao "prvi profesionalni tablet", ima 7-inčni ekran osjetljiv na dodir rezolucije 1024 x 600 piksela, Cortex-ov A9-based, dual-core 1GHz procesor ("najbrži tablet ikada", kako tvrdi RIM), 1GB radne memorije, 3 megapikselnu prednju kameru zajedno sa 5-megapikselnim zadnjim objektivom (da, imaće mogućnost videokonferencija). Iako nije spomenut kapacitet, Engadget izveštava da je reč o modelima od 16GB i 32GB.
PlayBook ima podršku za 1080p HD video i dolazi opremljen sa HDMI ulazom, a tu je i microUSB, 802.11a/b/g/n WiFi kao i podrška za Bluetooth. Ovaj graciozni uređaj debljine je samo 0,4 inča i teži svega 400 grama.
Operativni sistem na ovom uređaju izgleda kao mešavina između webOS i BlackBerry OS, a tu je i multitasking mogućnost. Zanimljivo je što su RIM i QNX najviše hvalili mogućnosti igranja i multimedije, međutim Lazaridis takođe ističe da je ovaj tablet "pojačani pogled na ono što je već na vašem BlackBerry-ju".
Svoj BlackBerry moći ćete da sinhronizujete sa ovim tabletom, a u saopštenju za javnost kompanija tvrdi da ćete "tablet i smartphone moći da koristite naizmenično, ne misleći na sinhronizaciju ili pravljenje duplikata podataka".
RIM nije dao precizne podatke o početku prodaje, osim da je reč o "početku 2011. godine", a nije spomenuta ni maloprodajna cena.

PROČITAJ VIŠE

Evolta krenuo na put dug 500 km

MARATONE NE TRČE SAMO LJUDI. PROŠLOG četvrtka pridružio im se i jedan robot koji doduše nema nameru da trči već samo da pešači, ali je zato namerio da prevali stazu koja je dvanaest puta duža od maratonske, što mu svejedno daje za pravo da se nazove maratoncem. Pred njim je, naime, put od Tokija do Kjota dug oko 500 kilometara.

Ovaj poduhvat zapravo je deo promotivne kampanje koju japanski Panasonic organizuje da bi skrenuo pažnju na svoje baterije iz serije Evolta.

Mali i nesumnjivo simpatičan čovekoliki robotić, visok svega 17 centimetara, vući će za sobom i kolica na dva točka (u kojima će nositi baterije i s kojima je dugačak 40 cm), a da bi lakše prelazio neravnine na putu koristiće i dodatne potporne točkove. Baterije će se puniti bar jednom dnevno. Panasonic očekuje da će ta sićušna mašinica sigurno uspeti da pređe daleko postavljenu ciljnu liniju.

Robotić je delo uvaženog robotičara Tomotake Takahašija i kompanije Robo Garage koju je on osnovao 2003. pri univerzitetu u Kjotu. Pošto je napravljen od lake plastike, ugljeničkih vlakana i titanijuma, težak je svega jedan kilogram. Celu mašinu napaja 12 baterija od volt i po veličine AA, a njegovim kretanjem se upravlja daljinskim upravljačem.

Organizatori kažu da će se robot kretati od izlaska do zalaska sunca, a njegovo napredovanje može se pratiti preko Tweetera (@evoltatoukaidou) i kroz direktne prenose preko Ustreama.

Kreće se brzinom od oko 3–5 kilometara na sat, tako da će, ukoliko ne bude kvarova ili nekih drugih problema, planirani put preći za oko 49 dana. Pošto je startovao 23. septembra u Kjotu ga očekuju 10. decembra.

Put kojim se kreće bio je najvažnija saobraćajna arterija Japana od 17. do 19. veka i verovatno jedna od najživljih na svetu. U to vreme pešice bi se prešao za deset do dvanaest dana ukoliko bi vreme bilo povoljno. U 17. veku je šogunat Tokugava duž puta podigao 53 stanice u kojima su putnici mogli da se okrepe i sklone od nevremena. Te stanice je ovekovečio čuveni japanski umetnik Utagava Hirošige svojom serijom slika na drvenim pločama, nazvanom „Pedeset tri stanice Tokaida“, koje je naslikao idući tim putem 1832. godine.

Put se u međuvremenu veoma promenio i mnoge stare stanice pretvorile su se u gradiće i gradove. Evolta će na svom maratonskom putovanju svakog dana prolaziti bar kroz jednu od tih stanica.

Podsetimo da ovo nije prva sportska avantura ovog robota. U maju 2008. Evolta se popeo uz konopac dug 530 metara okačen na stenu u velikom kanjonu Kolorada, a prošle godine se neprekidno kretao 24 sata po stazi u Le Manu prešavši 23,8 kilometara. Oba podviga ušla su u Ginisovu knjigu rekorda.

Dodatne informacije o aktuelnom Panasonicovom projektu i slike robotića Evolta pogledajte ovde. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs
PROČITAJ VIŠE

Microsoft se hvali brojem preuzetih kopija probne verzije IE9

MICROSOFT JE PROŠLE NEDELJE saopštio da su korisnici za dva dana nakon objavljivanja probne verzije Internet Explorera 9 (objavljene 15. septembra) preuzeli više od dva miliona kopija.

„Ako bismo poredili sa pojavljivanjem probne verzije Internet Explorera 8, koja je predstavljena u avgustu 2008. godine, onda je nova verzija znatno uspešnija, budući da je u prvih pet dana nakon pojavljivanja preuzeto 1.300.000 kopija IE8“, navodi se u zvaničnom Microsoftovom saopštenju.

Većina korisnika koji su već testirali IE9 dali su pozitivne ocene novoj verziji čitača, najviše zahvaljujući njenom minimalističkom dizajnu, hardverskom ubrzanju i jačoj integraciji s Windowsom 7. Pojedini analitičari ocenjuju da su promene „omogućile Internet Exploreru da ponovo postane sila u ratu veb čitača.“

Međutim, kompanije koje vode veb statistiku nisu mogle da potvrde Microsoftove tvrdnje da se preuzete probne verzije IE9 odnose na povećani broj njegovih korisnika. Microsoft je prošle nedelje počeo da prati korišćenje IE9, tako da nije moguće praviti poređenje sa prethodnim nedeljama, kada je objavljivao samo prethodne prikaze IE9.

Statistika preuzetih kopija i broja korisnika IE9 nije toliko impresivna kao kod Microsoftovih rivala, koji su prethodne dve godine predstavljali nove finalizirane i uglađene veb čitače. Juna 2008. godine, Mozilla je u prvom danu nakon pojavljivanja Firefoxa 3.0 zabeležila 8,3 miliona preuzetih kopija. Sledeća verzija, Firefox 3.5, preuzeta je u dva miliona kopija samo nekoliko sati nakon što je predstavljena 2009. godine.

Aprila prošle godine kompanija Opera Software je potvrdila da je u prvih 24 sata preuzeto više od milion kopija njenog čitača Opera Mini, namenjenog Appleovom mobilnom telefonu iPhone. Opera Mini je to postigla uprkos činjenici da postoji znatno veći broj računara sa Windowsom koji koriste IE, od broja iPhonea u upotrebi. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs
PROČITAJ VIŠE

Mozillin konceptualni telefon pruža uvid u budućnost

NAJINTERESANTNIJI KONCEPT MOBILNOG telefona u ovom trenutku ne potiče iz kompanija Apple, Google, Nokija, Motorola ili HTC. Razvio ga je u slobodno vreme dizajner Bili Mej u okviru projekta koji vodi Mozilla Labs.

Mej je kroz projekat Seabird dao svoju viziju telefona koji treba da nas oslobodi frustracija što nastaju pri rukovanju s malim uređajima.

Opisujući svoj telefon on je rekao da mobilni procesori, povezivost i razvojne platforme počinju da se približavaju onima koje odlikuju stone računare, ali sve više zaostaju u efikasnosti unošenja informacija. Svoje viđenje mobilnog telefona ilustrovao je s nekoliko video snimaka od kojih je jedan trodimenzioni.





Seabird ima dva pikoprojektora. Kad se postavi u dok s jednim od njih projektuje sadržaj ekrana na obližnji zid kako bi olakšao gledanje, a s drugim projektuje tastaturu normalne veličine na sto na kome se nalazi. Korisnik može da kuca na virtuelnoj tastaturi umesto na majušnoj ekranskoj ili fizičkoj tastaturi.

Mali Bluetooth modul smešten u udubljenje na poleđini telefona može se izvaditi i koristiti kao slušalica. Kad se s njim maše po vazduhu može da pomera kursor na ekranu telefona a kad se pritisne izabraće pokazanu stavku. Mej kaže da na ovaj način korisnici mogu i da pomeraju i zumiraju sadržaj.

Dva pikoprojektora smeštena na stranama telefona mogu se koristiti i bez doka da projektuju po jednu polovinu tastature – s jedne i s druge strane telefona. „Seabird obezbeđuje da se na ravnoj površini dobije interaktivnost internet računara i zahvaljujući ugaonom izobličenju projektora nudi interfejs umesto sadržaja“, napisao je Mej.

Seabird sadrži i druge standardne komponente pametnih telefona kao što su kamera sa osam megapiksela, 3,5-milimetarski riključak za slušalice i mini-USB priključak. Mej predviđa da bi se telefon mogao puniti bežično.

Konceptualni telefon je zasnovan na operativnom sistemu Android i ima neobičan oblik. Prednja strana je ravna i nema fizičkih tastera, a zadnja je pri vrhu ispupčena a pri dnu ravna tako da je telefon tu izuzetno tanak. Ispupčenje podiže objektiv projektora dovoljno da se slika tastature projektuje na površnu kad se telefon stavi na sto.

Mej je svoju ideju osmislio u okviru projekta Mozilla Labs' Concept Series, koji poziva svakog da razvije nekakav nov koncept vezan za veb i pregledanje njegovih strana.

Iako Mozilla nema nameru da razvija odgovarajući telefon, tehnologije uključene u Seabird već postoje ili se mogu realizovati bez većih napora. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs
PROČITAJ VIŠE

Vodootporno kućište za novi iPod

H20 Audio ima novo kućište za novi iPod i to za sve one koji vole da slušaju muziku dok plivaju ili žele dodatno da zaštite svoj skupi player. Kućište Amphibx Grip može da ugosti novi iPod Shuffle ili Nano. Ovo je kućište potpuno otporno na vodu i vrlo je udobno pa omogućava uobičajeno korišćenje ekrana osetljivog na dodir. Kućište je u potpunosti kompatibilno sa standardnim priključcima za slušalice i slušalicama iste kompanije koje su otporne na vodu, a prodaju se posebno. Kućište Amphibx Grip ima cenu od 59,99 dolara, a vodootporne slušalice moguće je kupiti za istu cenu.
PROČITAJ VIŠE

Windows Phone 7 na tržištu od 21. oktobra?

Iako se verovatno samo radi o glasinama, jer niko iz Microsoft-a još nije službeno potvrdio ovaj datum, u prethodnim izveštajima navodio se upravo oktobar, pa je rečeno da Microsoft samo nekoliko nedelja deli od službene objave softvera Windows Phone 7.
Naime, pitanje je dana kada će proizvođači početi da isporučuju svoje telefone. Oba izvora koja navodi Mashable kažu da su dobro upoznata sa stanjem u Microsoft-u i njegovim planovima.
U izveštaju španske web-stranice El Economista tvrdi se da će prodaja telefona u Španiji početi 21. oktobra, a u drugom izveštaju koji se pojavio na Neowin-u dodane su i Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija.
Nijedna od ovih web-stranica nije ponudila informaciju kada će Windows Phone 7 biti lansiran u Sjedinjenim Državama, ali prodaja u SAD-u počeće nekoliko dana nakon prodaje u Europi.
Neowin piše da će Microsoft svoje telefone da predstavi 11. oktobra u New Yorku, i da će se udružiti sa popularnom londonskom radio stanicom kako bi promovisao telefone u Velikoj Britaniji.
Windows Phone 7 nudi brojne mogućnosti, ali ovog vikenda se pojavila informacija koja je mnoge razočarala. Naime, Microsoft ne namerava da podrži tethering podataka, odnosno korišćenje mobilnog za pristup internetu preko 3G (ili 4G) mobilnih mreža.
PROČITAJ VIŠE

Hakeri dobili 18 meseci zatvora

DVOJICA HAKERA, KOJI SU PROGLAŠENI krivim za neovlašćenu izmenu (defacing) naslovne strane Comcastove lokacije na internetu, u petak su osuđeni na zatvorsku kaznu u trajanju od osamnaest meseci.

Kristofer Luis (20) i Majkl Nebel (28) bili su deo kriminalne grupe poznate pod imenom Kryogeniks, koja je preuzela kontrolu nad lokacijom Comcast.net u maju 2008. godine.

Pošto su pristupili nalogu preko kojeg je upravljano Comcastovim DNS informacijama, hakeri su preusmerili posetioce lokacije na svoju Internet prezentaciju. Napad je trajao nekoliko sati. U tom periodu lokacija Comcast.net beležila je pet miliona posetilaca dnevno.

Posetioci koji su pokušali da pristupe Comcastovoj prezentaciji tokom napada bili su dočekani sledećom porukom: "KRYOGENICS Defiant and EBK RoXed Comcast. sHouTz to VIRUS Warlock elul21 coll1er seven."

Dvojici hakera je u petak presudu izrekao sudija Robert Keli. Luis, poznat i pod pseudonimima EBK, Nebel i Slacker takođe mora da Comcastu plati odštetu u iznosu od 90.000 dolara.

Treći haker, Džejms Blek, poznatiji pod pseudonimom Defiant, prošlog meseca je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od četiri meseca. (I.S.)

Izvor: www.mikro.rs
PROČITAJ VIŠE

Srećan dvanaesti rođendan, Google

GOOGLE DANAS SLAVI DVANAESTI rođendan pa je svoj regularni logotip zamenio prigodnijim u vidu torte koju je naslikao američki slikar Vejn Tibo, čuven pre svega po tome što je uglavnom slikao baš te slatkiše. Nažalost, ćirilički potpis koji se pojavljuje kad se pokazivač miša postavi na sliku pokazuje i par naših jezičkih slatkiša – nepismenost (nepravilno napisan redni broj) i uobičajeno pogrešno prenošenje stranih imena (Thiebaud nije Tebad).

Što se tiče rođendana izgleda da je tom slikom konačno utvrđeno da je 27. septembar pravi datum, jer se to ranije nije tačno znalo – ponekad je slavlje održavano 7. septembra, a poznato je i da je domen google.com registrovan 15. septembra 1997.

Mada je 12 godina dug period u svetu infromacionih tehnologija, činjenica da je ova kompanija za to vreme narasla do ovako ogromnih razmera ne prestaje da nas zadivljuje. Srećan rođendan, Google! (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs
PROČITAJ VIŠE

E-čitač iz Sharp-a

Sharp je najavio dva modela čitača e-knjiga iz linije Galapagos sa LCD ekranima koji će se na japanskom tržištu pojaviti tokom decembra. Takođe, potvrđeno je i pokretanje platforme za distribuciju sadržaja.
Servis će za početak imati 30.000 naslova, a biće uključene knjige, časopisi i novine. Kasnije, na servisu se očekuju i ostali sadržaju poput igara, filmova i multimedije.
Jedan e-čitač će da ima 5,5-inčni ekran rezolucije 1.024 x 600 piksela, dok će ovaj drugi 10,8-inčni da ima rezoluciju od 1.366 x 800 piksela. Oba će da imaju Wi-Fi pristup. Cene još uvek nisu poznate.
PROČITAJ VIŠE

Google danas slavi 12. rođendan

Danas je Google-ov 12. rođendan i Google-ov uobičajeni logo zamenjen je slikom kolača i svećicom, američkog slikara Wayne Thiebauda.
Već početkom meseca, tačnije 7. septembra, Google je proslavio svoj 12. rođendan prigodnim logotipom, ali tek danas umesto prepoznatljivih slova logotip je zamenjen rođendanskom tortom.
Google-ovci rođendan svog servisa slave upravo na ta dva datuma, ali u njegovoj istoriji ima nekoliko i drugih bitnih datuma. Na primer, servis je zaživeo kao istraživački projekt Larryja Pagea i Sergeya Brina u januaru 1996. godine; domen google.com kupljen je 15. septembra 1997, a sama kompanija osnovana je 4. septembra 1998. godine.
Ipak, u Google-u se kao rođendani obeležavaju 7. i 27. septembar.
Srećan rođendan Google!
PROČITAJ VIŠE

Facebook ulaže u razvoj dva pametna telefona

FACEBOOK U SARADNJI SA PROIZVOĐAČEM mobilnih uređaja, kompanijom INQ Mobile, razvija dva pametna telefona koja će najverovatnije prodavati AT&T.

Uređaji koji će se isporučivati sa uslugama koje nudi Facebook, pojaviće se u prodaji prvo u Evropi i to u prvoj polovini naredne godine, dok će se na Američkom tržištu pojaviti u drugoj polovini 2011. Kompanija AT&T, drugi po veličini dobavljač usluga bežičnih mreža u Sjedinjnim državama, još uvek razmatra ponudu da uređaj distribuira putem svoje mreže.

Facebook, najpopularnija društvena mreža na svetu, udvostručila je napore da animira korisnike koji pristupaju lokaciji putem svojih pametnih telefona. Skoro četvrtina od 500 miliona registrovanih korisnika, pristupa svojim nalozima sa uređaja koji koriste bežičnu mrežu. Novi telefoni će takođe predstavljati konkurenciju Appleovom iPhoneu i RIM-ovom BlackBerryju.

Novi telefoni će koristiti Googleov operativni sistem Android i najverovatnije će u Sjedinjenim državama biti predstavljeni kao deo AT&T-eve robne marke. Facebook još nije odlučio da li će se njegovo ime pojaviti na telefonima.

Prodaja telefona počeće prvo u Evropi, gde INQ ima dobre odnose s dobavljačima, najverovatnije u martu ili aprilu 2011. godine. U Sjedinjenim državama, telefoni će se pojaviti u ponudi AT&T-a i uz obavezni višegodišnji ugovor koštaće oko 100 dolara. (I.S.)

Izvor: www.mikro.rs
PROČITAJ VIŠE

Samsung pokrenuo direktnu distribuciju svojih proizvoda u Srbiji

KOMPANIJA SAMSUNG ELECTRONICS najavila je otvaranje svog ogranka koji obuhvata tržišta u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni, Makedoniji i Albaniji. Ogrankom Samsung Electronics Adriatic upravljaće Dal-Jae Kim, koji je prethodno vodio poslovanje u regionu na poziciji direktora Samsung Electronics predstavništva u Beču.

„Ostvarili smo značajan razvoj kako u regionu i na tržištu Srbije, posebno u poslednjih nekoliko godina koje su predstavljale veliki izazov. Na osnovu toga restrukturiranje je bilo logičan korak koji omogućava Samsungu da jednostavnije sarađuje sa prodavnicama, što kao konačni rezultat ima približavanje naših proizvoda tržištu i potrošačima.“, izjavio je Dal-Jae Kim, predsednik ogranka Samsung Electronics Adriatic.

Glavnu promenu predstavlja direktna distribucija Samsungovih proizvoda, umesto lokalnih distributera na svakom od ovih tržišta. To će omogućiti lokalnim kanalima prodaje da direktno komuniciraju sa Samsungom, uz pružanje individualne podrške i prilagođenih rešenja, što će približiti proizvode tržištu i kupcima. U isto vreme, Samsung Electronics Adriatic nastaviće da sarađuje sa svojim dugogodišnjim partnerima i održavaće izvanrednu saradnju razvijenu tokom prethodnih godina.

Osnivanje Samsung Electronics Adriatic takođe predstavlja i priliku za otvaranje novih radnih mesta, samo u Beogradu kompanija Samsung planira da zaposli preko dvadeset novih radnika.

"Drago mi je da stvaranje Samsung Electronics Adriatic otvara vrata za dalji razvoj našeg poslovanja i da će mnogi stručnjaci iz Srbije imati mogućnost da razviju svoje karijere u kompaniji Samsung", naglasio je Vlado Gođevac, direktor za Srbiju i Crnu Goru. (A.S.)

Izvor: www.mikro.rs
PROČITAJ VIŠE

Google New pokazuje šta je novo u samom Googleu

IAKO JE GOOGLE U OSNOVI REKLAMNA kompanija, ponekad mu nije lako da reklamira sopstvene nove proizvode. To je delom posledica velike brzine s kojom izbacuje nove stvari i ogromnog broja projekata na kojima radi, od kojih neki (recimo Android) zahtevaju skoro neprestano praćenje. Da bi se stekao utisak o zastrašujućim razmerama neophodnog informisanja, dovoljno je desetinama različitih projekata koji stalno objavljuju nove funkcionalnosti i ažurirane verzije, dodati i pravu poplavu novih najava.

Sve to može da postane problem i za Google i za njegove korisnike. Ukoliko se svakih pet minuta ne pogleda šta je objavljeno u njegovim tehničkim vestima, lako bi se mogao propustiti neki izvanredan novi proizvod ili funkcionalnost. (To se čak može desiti i tehničkim urednicima MikroVesti, bez obzira što često prelistavaju stranice s tim vestima :-)

Google je odavno imao potrebu za centralnim skladištem svih novosti iz svojih laboratorija i upravo formirani Google New treba da zadovolji tu potrebu. U osnovi je to šahovski raspoređen skup svih novina koji obuhvata proizvode kao što su Maps, Search, Android, Gmail, AdSense, Blogger, YouTube, Chrome i mnogi drugi. Omogućeno je i lako filtriranje po proizvodima ili po oblasti zanimanja, tako da se može izabrati ili praćenje svih novosti ili samo onog što se izabere.

Google New daje kompaniji i retku priliku da reklamira samu sebe a da to nije samo u okviru standardnih tehničkih dnevnika. Ovih dana, na primer, Google je u prvi plan i u sam centar informisanja stavio svoju najnoviju funkciju trenutnog pretraživanja nazvanu Instant. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs
PROČITAJ VIŠE

Office Web Apps na 20 miliona korisnika

Microsoft je objavio kako je njegova usluga Office Web Apps dosegnula brojku od 20 miliona korisnika u prvih 100 dana od predstavljanja.
Usluga je pokrenuta u junu, a omogućava kreiranje i uređivanje dokumenata, kolaboraciju korisnika, kao i učiniti dostupnim dokumente na različitim platformama, uključujući pametne mobilne telefone. Prema navodima iz Microsoft-a, 90% dokumenata u Web Apps-u su kreirani lokalno na korisnikovom računaru, a zatim su obrađivani putem internet pregledača.
Više informacija i prijava na uslugu može da se nađe službenim stranicama usluge.
PROČITAJ VIŠE

Konkurs za arhitektonsko rešenje Centra za promociju nauke

MINISTARSTVO ZA NAUKU I TEHNOLOŠKI razvoj raspisalo je međunarodni konkurs za idejno arhitektonsko rešenje novog objekta Centra za promociju nauke u Bloku 39 u Novom Beogradu i idejni planski razvoj za Kampus nauke i umetnosti u Bloku 39. Rok za predaju radova je 1. decembar ove godine.

Konkurs je, u skladu sa preporukama Uneska, raspisalo Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj, u saradnji sa Savezom arhitekata Srbije, Društvom arhitekata Beograda i Međunarodnom unijom arhitekata.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj, Božidar Đelić, pozvao je sve arhitekte u svetu da učestvuju na međunarodnom konkursu za arhitektonsko rešenje buduće zgrade Centra za promociju nauke.

„To je konkurs koji će obezbediti da se kroz dve godine u Beogradu pojavi nesvakidašnji objekat gde će osnovci i srednjoškolci, njihovi roditelji i učitelji imati priliku da se upoznaju s naukom i tehnologijom“, naglasio je ministar Đelić. „Reč je o prvom međunarodnom arhitektonskom konkursu za idejno rešenje raspisanom u Srbiji posle skoro 30 godina“.

Đelić je istakao da je projekat deo programa investicija u naučnu infrastrukturu, koji se finansira sredstvima Evropske investicione banke, a da je njegova vrednost 20 miliona evra, što predstavlja pet odsto ukupnog investicionog programa.

Ocenjivanje radova i izbor dobitnika nagrada predviđeno je za 13. decembar, žiri bi trebalo da proglasi pobednike 17. decembra, dok će se izložba pristiglih radova održati 17. aprila naredne godine.

Za nagrade i otkup projekata namenjeno je 100.000 evra. Za prvu nagradu predviđeno je 60.000 evra, za drugu 20.000 evra, trećeplasirani će dobiti 10.000 evra, a biće otkupljena i još dva projekta po 5.000 evra. (A.S.)

Izvor: www.mikro.rs
PROČITAJ VIŠE

Najnoviji japanski robot biće graciozan kućni pomoćnik

NAJNOVIJI JAPANSKI ČOVEKOLIKI ROBOT ume da pozira, stoji na jednoj nozi, vežba jogu, prati lica i objekte, odgovara na glasovne komande i radi ono što se danas izgleda zahteva od svakog robota – sipa pića. iz iste porodice ovo je još jedan vojnik u sve brojnijoj armiji japanskih robota.

Industrijski robot HRP-4 se pridružio porodici čiji su prethodni članovi bili HRP-2, HRP-3 i HRP-4C. Poput prošlogodišnje verzije HRP-4C u obliku ženskog supermodela, i ovaj je dizajniran tako da može da koegzistra s ljudima, a njegova vitka građa i sportski izgled učinili su ga privlačnijim, smatraju u kompaniji za izgradnju mostova Kawada Industries, koja je robota izradila u saradnji sa japanskim nacionalnim institutom za napredne industrijske nauke i tehnologiju, AIST. HRP-4 je rezultat istraživanja koje je trajalo preko deset godina a oslanjalo se na tehnologiju koju je prvobitno razvila Honda.

Novi robot visok metar i po i težak 39 kilograma (sve sa baterijama) namerno je umanjena verzija svog većeg rođaka HRP-2 kojeg je Kawada razvila pre sedam godina, ali je jednako spretan i precizan.

HRP-4 ima 34 stepena slobode zahvaljujući istom tolikom broju motorizovanih pokretnih zglobova. U svakoj ruci ih ima po sedam, što mu omogućava da ih pokreće nalik ljudima, ali sa teretom od svega pola kilograma. (Svaki motor zglobova troši manje od 80 vati iz bezbednosnih razloga.) Prsti mu se kreću mnogo preciznije u odnosu na ranije modele. U udubljenje na leđima može se ugraditi mali prenosivi računar da bi mu se povećale mogućnosti obrade podataka, a u glavu su mu ugrađeni kamera i mikrofoni kako bi mogao da prima komande od ljudi, prepoznaje objekte i prati njihovo kretanje.

Modeli HRP-2 već su se pokazali korisnim u kući, jer su znali da sipaju piće i peru sudove pa se to očekuje i od novog modela. Kad završi zadati posao graciozni HRP-4 bi mogao ukućanima da pokaže i par vežbi iz joge i podstakne ih da se malo razmrdaju. Dokaz da bi to moglo da se desi je priloženi video koji pokazuje kako se HRP-4 predstavlja, izvodi neke pokrete iz svog bogatog repertoara (posle otprilike 4 minuta i 25 sekundi vidi se i kako stoji na jednoj nozi) i prati lice čoveka.



Pošto je još HRP-2 pokazao da ume lepo da hoda logično je što se i mršavko broj četiri elegantno kreće i korača. Mada još uvek nije jasno da li će sve mogućnosti ranijeg rada na seriji HRP biti prenete i na najnoviji model, očekuje se da će HRP-4 ipak naslediti svu pamet i umešnost svojih prethodnika.

Kawada očekuje da će svog najnovijeg robota početi da prodaje domaćim i stranim istraživačkim ustanovama u januaru, po ceni od oko 300.000 dolara. Po tome će se naći u istoj klasi kao i nedavno predstavljeni PR2 kompanije Willow Garage, koji je nešto skuplji (400.000 dolara), ali se Japanac s njim ne može porediti, jer je PR2 znatno napredniji zbog razvojne biblioteke sa softverom otvorenog koda. Ko hoće da igra na sigurno treba da kupi oba, pod uslovom da su mu pri ruci tri četvrtine jednog miliona dolara.

HRP-4 možda izgleda kao RoboCop, ali je zapravo više C-3PO. Sa svojih 39 kilograma lakši je četiri kilograma od svoje sestre HRP-4C, koja je prošle godine privukla veliku pažnju noseći haljinu na modnoj reviji u Osaki i nedelji mode u Tokiju.

Kawada i AIST su ranije pokazali kako HRP roboti mogu da rade u kući, koriste električne alatke i sipaju pića. HRP-2 Promet je mogao da hoda po neravnom terenu i čak pomaže pri instaliranju zidnih panela. Pre nekoliko godina jedan je pokazao da mu je jača strana i japanski folklor, ali pitanje je da li bi mogao da nauči i Moravac. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs
PROČITAJ VIŠE

Canon predstavio novi fotoaparat PowerShot G12

U SRCU NOVOPREDSTAVLJENOG POWERSHOTA G12 nalazi se Canonov sistem HS, koji predstavlja kombinaciju senzora od 10 megapiksela visoke osetljivosti i procesora DIGIC4. Zajedno, oni pružaju odličan kvalitet slike i napredne performanse u svim svetlosnim uslovima, što model PowerShot G12 čini savršenim za snimanje tamnijih scena bez potrebe za blicom. Zahvaljujući originalnom Canonovom širokougaonom objektivu 5x28 mm aparat snima sve od pejzaža do portreta. PowerShot G12 je prvi u seriji G koji može da snima filmove u rezoluciji 720p i sa stereo zvukom. Napredni optički stabilizator slike pomaže u sprečavanju zamućivanja a novi sistem Hybrid IS smanjuje podrhtavanje kamere.

Nove funkcije Front Dial i Multi-Control Dial omogućavaju brzu promenu podešavanja kao što su otvor blende i brzina zatvarača, čime korisniku pružaju potpunu kontrolu.

Snimanje fotografija iz različitih uglova sada je veoma lako zahvaljujući rotirajućem LCD ekranu PureColor II dijagonale 7 cm i optičkom tražilu. PowerShot G12 snima fotografije i u formatu RAW.

Uz aparat ide i široka lepeza opcione opreme uključujući i novi 58-milimetarski filtar, adapter za objektiv, Canonov Speedlite blic ili vodootporni kofer, koji omogućavaju da se snimi sve od fantastičnog pejzaža do morskih divljina. (I.S.)

Izvor: www.mikro.rs
PROČITAJ VIŠE

Manji MacBook Air?

Prema pisanju Digitimes-a, Apple-ov ugovorni proizvođač Quanta već je primio narudžbine za novim MacBook Air-om. Za razliku od trenutno dostupnog koji ima 13,3-inčni ekran, novi ultraprenosnik će navodno da ima ekran dijagonale 11,6 inča.
Sa proizvodnjom treba da se krene do kraja godine, a za početak biće proizvedeno 500.000 komada koji će se u prodaji naći početkom sledeće godine. Novi bi MacBook Air trebao bi da bude zasnovan na Intel-ovoj generaciji 32-nanometarskih procesora.
Očekuje se da će Quanta u trećem kvartalu da isporuči ukupno 13 miliona prenosnika.
PROČITAJ VIŠE

Centar poreske uprave u Srbiji nabavlja IT opremu u vrednosti od 81.000.000 dinara

PORESKA UPRAVA SRBIJE USKORO ĆE dobiti savremenu računarsko-komunikacionu opremu, a već se prikupljaju ponude za izbor najboljeg ponuđača.

Računarska oprema uključuje serversku infrastrukturu na primarnoj i sekundarnoj lokaciji, sisteme za skladištenje podataka na primarnoj i sekundarnoj lokaciji, sistem za kontinualnu zaštitu podataka i replikaciju, kao i prateću opremu.

Centrala Poreske uprave Srbije dobiće i savremeni video konferencijski sistem. Procenjena vrednost za računarsku opremu iznosi 62.000.000 dinara (bez poreza), dok je za komunikacioni centar namenjeno 19.000.000 dinara (bez poreza). (A.S.)

Izvor: www.mikro.rs
PROČITAJ VIŠE

Novi Lamborghini iz Asusa

IZRAĐEN U SKLADU SA LAMBORGHINIJEVOM tradicijom i renomeom, novi Asusov prenosivi računar EeePC VX6 odlikuje se prefinjenim dizajnom i odličnim performansama koje obezbeđuju Nvidijina grafička karta Ion i Intelov dvojezgarni procesor Atom D525. Superioran zvuk garantuje zvučnici Bang & Olufsen ICEpower, a impresivan niz naprednih tehnologija zaokružuje brzi priključak USB 3.0.

Nastao kao rezultat bliske saradnje kompanija Asus, jednog od vodećih proizvođača prenosivih računara, i Lamborghini, koja je poznata po vrhunskim automobilima, novi VX6 ima ekran dijagonale 30,5 cm (12 inča) i izvanredne multimedijske mogućnosti. Za grafiku je zadužena nova generacija Nvdijine platforme Ion, a značajno mesto zauzima i takođe Nvidijina tehnologija Optimus koja omogućava trenutno i neprimetno prebacivanje sa integrisane na diskretnu grafičku kartu, da bi se postigao optimalan odnos performansi i potrošnje.

Novi VX6 zasnovan je na Intelovom procesoru Atom D525 sa dva jezgra koja rade na 1,8 GHz, što mu obezbeđuje multimedijske performanse koje drastično odskaču od konkurencije u kategoriji prenosivih internet računara. Zahvaljujući HDMI priključku može se brzo i lako povezati sa televizorom visoke definicije.

Vrhunska audio tehnologija kojom je Bang & Olufsen oplemenio ovaj računar rezultuje dubokim i bogatim basom, kao i velikim frekventnim opsegom, čime je dobijen zvuk koji daleko nadmašuje ono što su do sada nudili prenosivi internet računari. Korisnik može uživati u okružujućem zvuku u filmovima, ali i kristalno jasnoj muzici.

Kao što se i očekuje od vrhunskog uređaja, VX6 podržava USB 3.0 i Bluetooth 3.0.

Dizajniran po uzoru na Lamborghini Murciélago LP640 Roadster, VX6 predstavlja otelotvorenje luksuza i performansi, sa vrhunskim dizajnom koji odskače od konkurencije. Ergonomija je takođe značajan adut, a ističu se tiha tastatura i odmorište za dlanove koje je prijatno na dodir. Spoljne površine su izrađene od izdržljivog i elegantnog brušenog metala. (I.S.)

Izvor: www.mikro.rs
PROČITAJ VIŠE

Blu-ray za prenosnike

Sony Optiarc predstavlja praktičan spoljašnji optički pogon vrlo malih dimenzija, namenjen prenosnicima. Uređaj BDX-S500U može da snima jednoslojne BD-R medije brzinom 6X i dvoslojne BD-R medije brzinama do 4X.
Naravno, pogon može i reproduktovati Blu-ray naslove, što bi moglo da bude korisno vlasnicima prenosnika bez ugrađenog Blu-ray pogona. Sony Optiarc BDX-S500U na računar se povezuje putem USB 2.0, a podržava snimanje i reprodukciju starijih CD i DVD medija. U paketu kompanija isporučuje i punu verziju paketa CyberLink Media Suite 8, dok cena još nije poznata.
PROČITAJ VIŠE

Kraj za Symbian iz Sony Ericsson-a

Prema rečima Sony Ericsson-ovog CTO-a Jana Uddenfeldt-a, kompanija u planu nema proizvodnju mobilnih telefona sa Symbian-om. Trenutno je u prodaji linija smartphone-a Vivaz zasnovana na tom OS-u.
Naglasak u Sony Ericssonu u velikoj je meri prebačen na Android, a manjim delom na Windows Phone 7. Slično je ranije najavio i Samsung, a i Nokia je jednim delom napustila Symbian s obzirom da će se na svim naprednijim mobilnim telefonima finskog proizvođača ubuduće nalaziti MeeGo.
Nokia, Fujitsu i Sharp su jedini preostali proizvođači koji još uvijek koriste Symbian.
PROČITAJ VIŠE

Pol Makartni stavlja svoju arhivu u (računarski) oblak

SER POL MAKARTNI PLANIRA DA, UZ malu pomoć prijatelja, digitalizuje svoju bogatu kolekciju fotografija, slika, filmova, videa, omotnica ploča i master snimaka iz dana Bitlsa, Vingsa i solo karijere, kako bi većinu učinio dostupnom javnosti preko interneta. Kolekcija sadrži jedinstvene primerke koji ranije nisu bili viđeni, na primer, snimke njegovih učešća na koncertima kao što je Live Aid.

Projekat će izvesti Hewlett-Packard i da bi dela ovog nekadašnjeg člana Bitlsa izložio javnosti izgradiće odgovarajuću računarsku infrastrukturu u njegovoj kompaniji McCartney Productions Limited (MPL), dok će ostatak posla odrađivati iz svog centra za obradu podataka u funkciji računarskog oblaka.

HP je Makartnijevu kolekciju nazvao „jednom od najobuhvatnijih zbirki nekog umetnika“. Do sada je bilo viđeno samo 5% njenog sadržaja.

Sistem upravljanja sadržajem omogućiće Makartniju da odluči koliki deo kolekcije će prikazati. Kad sve bude gotovo, raspolagaće hibridnim javno-privatnim računarskim oblakom koji će moći da se izbori i sa špicevima u mrežnom saobraćaju.

HP nije mogao da objavi kad će projekat biti završen (jer će to možda biti dug i vijugav put), ali je naveo da će na njemu raditi tim od 30 do 100 ljudi kao i da se veliki broj ljudi bori za mesto u tom timu, zato što je u projekat uključen i sam Makartni.

U zavisnosti od konačnog rezultata HP bi mogao odlučiti da krajnji paket ponudi i drugim umetnicima koji žele da s drugima podele svoje kolekcije.

Možda će Makartnijeva arhiva pomoći istraživačima da reše jednu od najvećih misterija popularne muzike: kako je grupa običnih dečkića iz skromnih u red poređanih i istovetnih liverpulskih kuća, uspela da za manje od decenije pređe put od rokenrol zabavljača na crkvenim zabavama, do stvaralaca serije duboko avangardnih muzičkih albuma koji su promenili modernu muzičku kulturu? Kulturološki gledano to je bilo kao da su braća Rajt 1915. godine izmislili mlazni motor.

Mada niko nije pomenuo kako će se pristupati toj arhivi, znajući da će se o njoj starati Makartnijevo komercijalno krilo to po svoj prilici neće biti jeftino, ali će bar biti na mreži.

Sasvim slučajno pre nedelju dana je objavljeno da će u novembru ponovo biti izdat Makartnijev najpoznatiji solo album, Band on the Run, snimljen 1973, a kompanija Apple Records je pre par dana, ali nimalo slučajno, onemogućila komičaru Hariju Hilu da svom sledećem albumu da naslov Sgt. Pepper's Lonely Heart's Club Band, Volume 2. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs
PROČITAJ VIŠE

U Nokiji razmišljaju o Windows Phone 7 OS-u

U poslednje vreme puno se piše o Nokiji, a poslednja informacija/glasina vezana uz tu kompaniju je da razmišljaju o korišćenju Windows Phone 7 operativnog sistema na svojim pametnim telefonima. S obzirom da su se u Nokiji orijentisali samo na Symbian i MeeGo, odbacivši Android kao potencijalni operativni sistem, Windows Phone 7 na Nokijinim telefonima zvuči kao poprilično iznenađenje, iako se na internetu može pročitati da takva situacija i nije nemoguća kad se setimo da je novi CEO Elop do sada radio u Microsoft-u.
Iz Nokije se do sada nisu oglasili oko ovih glasina, a ionako će verovatno njihov jedini komentar biti da - nemaju komentara.
PROČITAJ VIŠE

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.