Američka vojska počela da koristi GPS mine

KAO ŠTO SMO I SAMI MOGLI DA SE uverimo, precizno navođena municija potpuno je izmenila način ratovanja, ali minobacačke mine su već decenijama iste. Njihova osnovna prednost je što mogu da gađaju protivnika koji je zaklonjen (zbog velikog ugla pod kojim se ispaljuju) ali se to plaća većim rasturanjem pogodaka. Taj problem je sada rešen, jer američka vojska je ovih dana svojoj pešadiji po prvi put ponudila mine s GPS navođenjem.

U saopštenju objavljenom na zvaničnoj internetskoj lokaciji američke vojske, piše da je jedna pešadijska brigada u Avganistanu početkom marta primila prvu isporuku iz programa mina s poboljšanom preciznošću (Accelerated Precision Mortar Initiative, APMI), a da će ih još sedam brigada dobiti u narednih šest meseci. Minobacačke mine APMI XM395 od 120 mm i s GPS navođenjem, omogućiće pešadijskim oficirima precizno gađanje kao alternativu pokrivanju terena indirektnom vatrom, navodi se u saopštenju.

Američke trupe u Avganistanu navodno već hodaju po tankoj liniji koja razdvaja borbu protiv tamošnjih protivnika od zaštite života i imovine civila, jer lokalni borci znaju da ih napadaju iz naseljenih područja računajući da im Amerikanci neće uzvratiti. Međutim, nove GPS mine omogućavaju da se uz daleko veći stepen kontrole i izvesnosti gađa i u područja na kojima operišu savezničke trupe ili u kojima je moguća kolateralna šteta. Time su se pridružile kompjuterizovanom bacaču bombi XM25 koji je u Avganistan dopremljen u oktobru 2010. i dodatno obogatile arsenal pametnog oružja američke vojske.

Mina APMI XM395 ima projektilsko telo standardne mine od 120 mm, ali u njenom nosu su GPS prijemnik i kontroler koji osiguravaju da je aerodinamična usmeravajuća krilca vode prema meti po programiranoj trajektoriji, dok krilca prethodno savijena u repu doprinose stabilnosti. Sadrži i višefunkcijski osigurač koji se može programirati da detonira u vazduhu, ili kad udari u čvrstu površinu ili posle probijanja u metu. Koordinate joj se zadaju računarom, a ispaljuje se minobacačem M120.

Nova mina je bar sedam puta preciznija od sadašnjih, ali svejedno može i da pogreši. Očekuje se da će u najmanje 50% slučajeva pasti unutar kruga poluprečnika 10 metara s metom u centru, što svakako nije savršeno, ali je značajno unapređenje u odnosu na postojeće „glupe“ mine koje padaju u krug poluprečnika 136 metara i oko sedam puta bolje od onih najpreciznijih čiji je poluprečnik pogađanja 76 metara. Ovakva preciznost omogućava još jednu značajnu prednost: smanjuje se broj ispaljenih mina, tako da se umanjuje i logistički rizik njihovog dopremanja koje ne mora biti učestalo kao do sada. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.