12. jul 2012. - početak kraja interneta kakvog poznajemo


12. jul 2012. godine mogao bi da se u SAD-u ubuduće pamti kao dan kad su lovci na kršioce autorskih prava zadali smrtonosni udarac slobodi na internetu kakvu smo do sada poznavali.

Naime, upravo je to datum kad će nekoliko najvećih američkih provajdera internet usluga početi s implementacijom novog sistema protiv piraterije, koji će im omogućiti da se umreže u najveći digitalni sistem za špijuniranje u istoriji čovečanstva.

Sistem se nekoliko godina osmišljavao u strogoj tajnosti, a prve naznake da se nešto veliko sprema procurile su u junu prošle godine, nakon što je postignut dogovor između RIAA-e (Recording Industry Association of America), MPAA-e (Motion Picture Association of America) i Obamine administracije.

12. jul kao datum početka primene plana objavio je prekjuče vodeći RIAA-in lobista i predsednik uprave Cary Sherman.

Plan se u suštini sastoji od toga da će Time Warner Cable, Cablevision, Comcast, Verizon i AT&T detaljno nadzirati aktivnosti svojih korisnika na internetu i tražiti potencijalna kršenja autorskih prava.

Korisnicima koje se uhvati u nedelu privremeno će se blokirati internet veza i biće prisiljeni pročitati i "potpisati" izjavu da su im jasne sve pravne posledice ukoliko ih još jednom uhvate kako rade istu stvar. Kazne za kršenje autorskih prava u SAD-u za privatne osobe mogu iznositi i do 150.000 američkih dolara.

Davaocima usluga na raspolaganju biće nekoliko opcija jednom kad uhvate korisnika da i dalje krši autorska prava. Primera radi, moći će tražiti da prestupnik pohađa edukativni kurs pre negoli mu ponovno uključe uslugu. Isto tako, mogu ograničiti pristup stranicama poput Google-a, Facebook-a i drugih na top 200 listi. Imaće mogućnost i usporiti vezu prestupnika na onu brzine 56K modema, a imaće i pravo deliti informacije o čestim prestupnicima s drugim ISP-ovima, stvarajući tako svojevrsne crne liste korisnika, na isti način na koji to rade banke.

Prvi pokušaj da se na sličan način ograniče korisničke slobode neslavno je propao kad se celo internet digao na noge protiv zlogasnih SOPA-e i PIPA-e. Stručnjaci su još tada upozoravali da muzička i filmska industrija neće odustati tako lako. Čini se kako su bili potpuno u pravu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
2
  1. Анониман kaže,

    ma to ua americi, briga me


  2. Анониман kaže,

    a evropa posto je bulja od kad postoje ameri kao nezavisni kontinent, bice kao i na zapadu, gde je sopa tu je acta... tako da nam se ne pise dobro... online hajducija here we come!


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.