Smajli slavi 30 rođendan


Popularni smajliji uskoro će proslaviti 30 godina, ako je verovati američkom profesoru Scottu Fahlmanu koji tvrdi da ih je počeo koristiti 1982. godine. Tačnije, u 11.44 sati 19. septembra 1982. godine, piše Independent.

Fahlman, koji predaje fiziku na univerzitetu Carnegie Mellon u Pittsburghu, kaže kako je simbol nasmešenog lica sastavljen od interpunkcijskih znakova prvi put upotrijebio u e-mailu kako bi studentima pomogao razlikovati službenu poštu od one nešto opuštenijeg tona. Nije ni slutio koliko će popularan taj simbol postati.

- Očekivao sam da bi mogao zabaviti nekoliko mojih prijatelja i to je to - priča Fahlman, koji originalni mail nije sačuvao pa nema konkretni dokaz kojim bi mogao potkrepiti svoju tvrdnju.

Poruka se suprotno njegovim očekivanjima proširila računarskim mrežama ranih osamdesetih, a smajliji su već u nekoliko meseci postali dobro znani. Razvoj tehnologije i maštovitost korisnika u međuvremenu su doveli do poplave različitih varijacija temu, a neke od njih, poput onih modernih koji prikazuju žuta lica koja se zaista smeše, mršte ili smeju, Fahlman ne voli.

- Mislim da su ružni i da uništavaju izazov da smislite kako na domišljat način izraziti osećaje korišćenjem standardnih znakova na tastaturi - objašnjava Fahlman.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Autor kaže,

    Trebao je da patentira to i sada bi bio bogat čovek.


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.