Google priznao da postavlja besmislena pitanja


Internetom godinama kruže primeri pitanja koja Google-ovci postavljaju kandidatima tokom razgovora za posao koja, osim klasičnih pitanja o ambicijama, obrazovanju i slično, uključuju i brojna zanimljiva i čudna pitanja za koja se često čini da je teško ili nemoguće pronaći pravi odgovor.

Npr. neka od takvih pitanja su "Koliko loptica za golf može stati u jedan školski autobus?", "Koliko bi naplatili pranje svih prozora u Seattleu?", "Dizajnirajte plan evakuacije za San Francisco" i brojna druga koja su često iznenadila/zaprepastila one koji su se prijavili na razgovor za posao u ovoj kompaniji.

U Google-u ovakva pitanja zovu "brainteaserima", a kako prenose na The Atlantic-u, Laszlo Bock iz Google-a u nedavnom je intervjuu rekao da su takva pitanja potpuno beskorisna i na temelju odgovora kandidata na takva pitanja ne može se saznati apsolutno ništa o njihovim sposobnostima, odnosno ne može se predvideti hoće li biti dobri zaposleni.

"Takva pitanja su potpuni gubitak vremena", priznao je Bock i dodao da je njihov jedini smisao taj da se kandidati na intervjuima za posao osećaju pametnijima.

Umesto takvih besmislenih pitanja, Google se sada sve više orijentiše na klasična intervjue sa potencijalnim zaposlenima, odnosno na "bihevioristički pristup intervjuima" u kojima pitaju kandidate da im opišu vreme i način na koji su rešili složene probleme.

Dakle, iako odgovori na ovakva pitanja pokazuju snalažljivost (npr. na Business Insider-u kažu da je na odgovor o ceni za pranje svih prozora u Seattleu snalažljivi kandidat rekao da bi naplatio 10 dolara po prozoru), a možda i inteligenciju kandidata za razgovor za posao, oni ne mogu garantovati da će neko ko je uspešno odgovorio na ova pitanja biti odličan zaposleni tako da se i Google više okrenuo klasičnim metodama intervjua prilikom zapošljavanja.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.