Skype je sarađivao sa NSA i pre nego što ga je Microsoft kupio


New York Times je ovih dana objavio tekst u kojem citiraju izjave ljudi koji iz logičnih razloga ne žele svojim imenima izaći u javnost, koji aferu uhođenja telekomunikacija korisnika od strane američke nacionalne agencije za bezbednost (NSA) proširuju na Microsoft-ovu popularnu VoIP aplikaciju za chatovanje, telefoniranje i video razgovore Skype.

U izveštaju se tvrdi da je Skype prema nalogu NSA razvio svoj sopstveni sistem "tihog uhođenja" korisnika i to pre nego što ih je 2011. godine preuzeo Microsoft.

Takođe se navodi da je NSA u okviru svog sistema za nadzor telekomunikacija (PRISM), svim kompanijama koje su posedovale takve ili slične aplikacije za online komunikaciju, e-mail, skladištenje podataka u oblaku i druge, naredila da moraju obavezno ostaviti "zadnji ulaz" u svojim servisima, koji bi im omogućio samostalno praćenje željenih korisnika bez njihovog upliva.

NYT kaže kako postoji mogućnost da je Microsoft nakon akvizicije Skype-a, zaključao "zadnja vrata", jer je naveo kako podatke svojih korisnika isporučuje uvek u skladu sa zakonskim odredbama (samo preko sudskih naloga za pojedinačne slučajeve), i da ne učestvuje u programima koje je eventualno razvila vlada u okviru svojeg programa za nacionalnu bezbednost.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    Hvala na tekstu, zanima me sta mislite da li smemo da verujemo Microsoftu u ovom slucaju? Ja bih iskreno voleo da govore istinu i da su zakljucali ta "zadnja vrata", ali se pitam da nije i to trik.


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.