Google-u milionska tužba zbog in-app plaćanja


Google je trebao ozbiljno da shvati probleme u kojima se našao Apple 2011. godine, jer sada im ne bi pretila milionska tužba, a kasnije i odšteta. Naime te godine je Apple završio na optuženičkoj klupi zbog skoro identičnog slučaja – aplikacija koje omogućavaju in-app kupovinu dodatnog sadržaja. Sudski proces je na kraju završio 2013. godine nagodbom u kojoj je Apple pristao isplatiti iznos od 100 miliona dolara oštećenim korisnicima.

Da se istorija ponavlja potvrđuje i tužba koju je protiv Google-a pokrenula Llana Imber-Gluck zbog iznosa od 68,95 dolara. Sporni iznos je bez njenog odobrenja potrošilo njeno dete igrajući Marvel-ovu igricu Run Jump Smash, kupujući virtualni novac koji se koristi unutar igrice. U tužbi se navodi kako Google na nekorektan način oglašava igrice kao besplatne, i da omogućava da na lagan način deca kasnije unutar igrica potroše pravi novac bez znanja roditelja.

Iako trenutno postoji zaštita koja pre in-app kupovine zahteva potvrdu unošenjem korisnikove lozinke, ista se pokazala nedovoljnom. Problem je u tome što u sledećih 30 minuta sve daljnje kupovine više ne zahtevaju potvrdu, već se automatski prihvataju.

Advokatska kompanija Berger & Montague tvrdi da je takav sistem naplate osmišljen upravo zbog dece kako bi se omogućila in-app naplata bez roditeljskog znanja.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.