iPhone 5S vas prati čak i kada je ugašen?


Korisnik Reddit-a pod nadimkom Glarznak objavio je podatak za koji kaže da ga u isto vreme impresionira, ali i zastrašuje.

Naime Glarznak kao svoj glavni telefon koristi Apple-ov iPhone 5S, zbog čega ga je i poneo sa sobom dok je bio na odmoru u inostranstvu.

Dok je bio na odmoru kabal sa kojim puni iPhone se oštetio pa je puna četiri dana telefon bio ugašen, barem je tako Glarznak mislio. Kada se vratio kući sa putovanja primetio je nešto za što kaže da ga ujedno impresionira, ali i užasava. Uprkos praznoj bateriji aplikacija Argus kojom meri koliko je koraka tokom dana učinio, uredno je sve te podatke zabeležila.

U prilog tvrdnji postavio je i screenshot ekrana telefona, gde je vidljivo da je aplikacija puna četiri dana brojala njegove korake. Dodatno je objasnio kako Argus uz broj koraka prikazuje i podatke o utrošenim kalorijama, i vremenskoj prognozi za taj dan. Međutim dok podaci o broju koraraka i utrošenim kalorijama su zabeleženi, za četiri sporna dana kada je bio bez baterije, nema vremenske prognoze. Glarznak je pokušao isto postići dok je bila puna baterija, a iPhone isključen, ali nije uspeo, aplikacija ovaj put nije skupljala podatke.

Ovakav scenario je moguć zbog toga što i kad je baterija "prazna" još uvek preostaje oko 5% energije što je Apple-ovom M7 čipu više nego dovoljno da nastavi skuplja podatke. Srećom u takvom stanju GPS podaci nisu dostupni, a podaci na M7 čipu su kriptovani i automatski se brišu nakon sedam dana. Takođe prikupljenim podacima ne može pristupiti niti jedna ugrađena Apple-ova aplikacija, već samo one koje je korisnik instalirao od treće strane, i lično odobrio da aplikacija može prikupljati podatke o korisnikovom kretanju.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.