Javne Wi-Fi mreže su opasne


Vodeći evropski stručnjaci za računarsku bezbednost i cyber-kriminal koji rade za Europol upozoravaju javnost na opasnost korišćenja javnih Wi-Fi pristupnih tačaka. Ovo je upozorenje motivisano sve češćim slučajevima napada i krađa podataka izvršenih upravo preko besplatnih Wi-Fi mreža na koje se spajaju brojni korisnici širom Evropske unije.

Razmena osetljivih i tajnih podataka, a posebno korišćenje mobilnog bankarstva, ne preporučuju se korisnicima spojenim na nebezbedne mreže, kažu iz Europola. Takve bi radnje trebalo obavljati samo na bežičnim mrežama koje poznajemo, a nikako na javnim mestima, preko raznih hotspotova u restoranima, kafićima i tome slično.

Najveća opasnost preti od hakerskih napada tipa man-in-the-middle, u kojima napadač presreće sav saobraćaj između korisnikovog uređaja i pristupne tačke, i tako prikuplja sve podatke razmenjene među njima. Najbolja prevencija takvih napada upravo je podizanje svesti o bezbednosti na mreži, a u tom smeru kreće se i ovo upozorenje iz Europola.

Foto: steveball / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.