Recenzija: Alcatel One Touch Idol X


Alcatel je modelom Idol X potvrdio da za dobar telefon nije potrebno izdvojiti mnogo novca. Kućište je lepo i elegantno a unutar njega zapakovani su Quard Core procesor, 2 GB RAM memorije i kamera od 13.1 MP, i da ne zaboravimo - odličan Full HD ekran. Interesantno? Verujemo da jeste, zato čitajte dalje...

Specifikacija
- TFT Full HD ekran, rezolucije 1080x1920 px, veličine 5 inča (gustoća ~441 ppi)
- 2 GB RAM memorije
- 8/16 GB interne memorije (proširivo microSD memorijskim karticama do 32 GB)
- Mediatek MT6589 čipset
- CPU: Quad-core 1.5 GHz Cortex-A7
- GPU: PowerVR SXG544
- Povezivanje: 2G, 3G, WiFi, Bluetooth 4, GPS, audio jack, microUSB, FM radio
- 13.1 MP zadnja kamera, snima Full HD video, autofokus, blic; prednja kamera rezolcuje 2.1 MP
- Baterija kapaciteta 2000 mAh
- OS: Android 4.2.2

Plus
Hardverski odličan
Niska cena
Odličan kvalitet izrade

Minus
Softver kamere
Ne donosi ništa specijalno

Kućište i dizajn

Alcatel je krenuo putem kojim danas ide većina proizvođača - zapakovati telefon u što tanje kućište koje nije moguće otvoriti. Mana tog načina je svakako što je totalno banalna izmena baterije pravo mučenje, treba otvoriti jako zalepljen telefon bez oštećenja, zameniti bateriju i vratiti sve u prvobitno stanje. Ipak, bilo kako bilo, ovaj teleofon nije moguće otvoriti (osim u servisu). Kućište odlikuje izuzetno kvalitetna plastika, debljina telefona je svedena na tek 6,9 mm. Pored toga što je tanak, odlikuje ga i relativno mala težina od 120 grama.

U ruci, telefon deluje prilično čvrsto, jedna od mana svakako ide ispuščenoj kameri, koja nekako štrči, a to može biti opasno kod ostavljanja telefona na hrapavim površinama - objektiv kamere se lako može oštetiti, odnosno izgrebati.

Generalno, pohvale da dizajn i jednostavnost kućišta.

Ekran

Nije se štedelo, Alcatel je u ovaj telefon ugradio Full HD ekran rezolucije 1920x1080 px. Veličina je 5 inča što donosi gustoću od približno 441 ppi, poređenja radi, toliku gustoću ima i Galaxy S4. Ipak, ekran nije bez mana, ima relativno loš kontrast i mali ugao gledanja. Prikaz boja na suncu nije baš najbolji, ali je zadovoljavajuć. Dakle, ekran je odličan, uz par mana koje su danas dosta zastupljene na pametnim telefonima, ali bez ozbiljnijih kritka. Takođe, treba napomeuti da preko ekrana nema Gorilla zaštitnog stakla, tako da treba voditi računa i razmisliti o zaštitnoj foliji.

Povezivanje i multimedija

Kao i većina ostalih pametnih telefona, Idol X ima mogućnost povezivanja na WiFi i 3G mreže, ali je podrška za 4G ipak izostala. Tu je i Bluetooth u verziji 4.0, microUSB 2.0, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot i GPS. Izostala je i podrška za NFC.

Zvuk na telefonu je relativno dobrog kvaliteta i ne kvari doživljaj gledanja video materijala. Zahvaljujući velikom i kvalitetnom ekranu, gledanje videa je zaista sjajana stvar na ovom telefonu.

Povezivanje sa računarom je izuzetno jednostavno i brzo, bez ikakvih poteškoća. Dešavalo se da neke uređaje na testu računar ne prepozna ili ima problema sa instalacijom njihovih drajvera. Ovde to nije bio slučaj, i Windows 7 i Windows 8 brzo su prepoznali telefon, a čak i samo prebacivanje fotografija i videa bilo je brzo.

Softver

Alcatel se nije mnogo trudio da razvija sopstvene ekskluzivne aplikacije kao što to radi npr. Samsung. Njihova logika je prodati uređaj što jeftinije i bez mnogo izmena u samom Android-u. Ikonice i wallpaperi takođe nam se nisu preterano dopali, mada nismno mnogo ni očekivali. S obzirom da je to stvar koja se vrlo lako promeni, ne može se shvatiti kao mana. Ono bitnije je ipak u potpunosti ispoštovano - softver je fluidan i brz, nema bagova i tone nepotrebnih stvari koje proizvođači telefona ubacuju.
Idol X pokreće Android 4.2.2, a nije poznato da li će dobiti KitKat (4.4). Po hardverskim specifikacijama svakako može, ali pitanje je da li će se Alcatel upustiti u prilagođavanje novog softvera, i ako hoće - kada.

Kamera

Što se kamere tiče, za početak treba pohvaliti odličan kvlitet fotografija, što se da videti u prilogu. Sa hardverske strane definitivno nema zamerki, ali što se softvera tiče ne možemo a da ne primetimo koliko se Alcatel nije angažovao oko softvera. Naime, podešavanja su siromašna do imbecilnosti. Od podešavanja tu je jedino blic, da li želite fotografiju preko celog ekrana (16:9 odnos) i slikanje na dodir, dok je od "naprednijih" podešavanja tu tek HDR i Panorama. Ne znamo šta je razlog ovako oskudnoj paleti opcija, ali izgleda da je zaposlene u Alcatel-u mrzelo da se bakću oko toga. To u prevodu znači - ako znate da radite u Photoshop-u imaćete dobre fotografije, a ako ne - zadovoljite se ovime što imate ili nekim filterom a la Instagram (koji ćete već sami morati da instalirate).

Dakle, hardverski pohvala, 13.1 MP zadnja kamera i mogućnost snimanja Full HD videa je skroz dobro, i takođe skroz solidna 2.1 MP prednja kamera, odlično pogađa fokus, nema mnogo problema sa slikanjem previše svetlih ili jakih boja, dobar blic - slikanje u mraku je za pohvalu. Sa softverske - nada da će neki sledeći update doneti više opcija za kameru.

Pogledajte fotografije i video snimke napravljene ovim telefonom >>

Baterija


Još jedna pohvala ide za dobro trajanje baterije. Iako ima kapacitet od tek 2000 mAh, što je za današnje telefone relativno malo, trajanje baterije je dosta dobro. Na primer, na testu je uz neko normalno korišćenje baterija trajala 2 dana i 7 sati - većinu vremena povezan na WiFi, više fotki i par video snimaka, što je sasvim dobro. S obzirom da je telefon "iz jednog komada", odnosno nema odvojivu zadnju masku - baterija nije izmenjiva (osim u servisu). Zaključak za bateriju - u proseku kao i ostali top modeli samo možda malo bolje.

Utisak

Na slici: Alcatel OT Idol X, HTC One X, Nokia Lumia 820

Ukoliko tražite izuzetno kvalitetan i lep telefon, a za njega ne želite da izdvojite mnogo novca - Idol X je pravo rešenje. Za relativno smešne pare dobićete telefon sa 2 GB RAM memorije, Quad-core 1.5 GHz procesorom i ofličnim Full HD ekranom od 5 inča koji ima gustoću kao Galaxy S4. Tanak je i dobro izgleda. Naravno, ima par mana ali one su više softverske prirode i daju se lako popraviti, ali ako želite dobar i jak telefon - Idol X je rešenje.

Ako planirate kupovinu, imajte u vidu da u Telenoru košta 1 dinar već uz paket Prenesi i Surfuj 2000 uz pretplatu od 3040 dinara mesečno i ugovor na 2 godine. Detaljniju ponudu pogledajte ovde.

Uređaj ustupio: Telenor

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
9
  1. Анониман kaže,

    imam ovaj telefon i mogu reci da je odlican


  2. Анониман kaže,

    sjajan telefon


  3. asdf kaže,

    moram priznati zanimljivo telefon


  4. m kaže,

    planiram kupovinu ovog telefona kada mi istekne ugovor, nadam se da neću pogrešiti


  5. Анониман kaže,

    Kupujem sjutra... Izgleda kao sjajan telefon... Nadam se da ste u pravu :D


  6. Unknown kaže,

    Telefon je prelep i sve mu savršeno radi osim jedne stvari, a to je baterija. Uz minimalno korišćenje traje 7 sati. Pošaljete 5 poruka i padne za 10%?!?!?! Čita je kao 1000 mAh. Tri puta sam ga vraćala zbog toga, svaki put mi je uvažena reklamacija u servisu, ali ista priča. Nadam se da sam ja bila loše sreće tri puta, ali moj savet je da obratite pažnju na bateriju.


  7. Анониман kaže,

    imam taj telefon extra je samo ima jednu manu a to je baterija je slaba puno


  8. Анониман kaže,

    Imam telefon dva meseca i mogu vam reci da je odlican za moju vrstu upotrebe (slusanje muzike, gledanje videa, nekoliko vrsta komunikacionih programa, i tu i tamo koriscenja kamere). Baterija pokazuje 1mAh, ali svakako moze da izdrzi citav dan (ali nosim punjac svuda jer ima dana kad se ne skidam sa gledanja video sadrzaja). Lepota od dizajna i osecaja u rukama!


  9. Анониман kaže,

    Wifi ne hvata dalje od 5 metara od rutera ne kupujte !!


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.