Turska blokirala pristup Twitter-u


Recep Tayyip Erdoğan, premijer Turske pre nekoliko dana je kritikovao društvene mreže potaknut skandalom oko curenja poverljivih vladinih podataka i snmku prisluškivanih telefonskih razgovora. On je tada najavio zabranu pristupa svim društvenim mrežama, što je izgleda sada odlučio provesti u delo. Na temelju sudskog naloga turski davaoci internet usluga morali blokirati pristup Twitter-u, što se opisuje kao mera prevencije.

Iako država službeno tvrdi da je do zabrane pristupa došlo zbog prijava brojnih građana o kršenju njihove privatnosti na mreži, tamošnja javnost uverena je da je reč o političkoj odluci kojom vlast želi umanjiti uticaj Interneta na raskrinkavanje korupcije u njihovim redovima. Korisnici su se vrlo brzo snašli pa pristupaju Twitteru putem proxy servera ili zaštićenih VPN mreža, a iz Twitter-a su im poručili da uslugu mogu koristiti i putem SMS-a. Još jedan od načina zaobilaska turske blokade je i korišćenje Google-ovih DNS servera 8.8.8.8 i 8.8.4.4.

Reagovala je i poverenica Evropske komisije Neelie Kroes, koja je izjavila da je blokiranje Twitter-a od strane turske vlade neosnovan, besmislen i kukavički potez, te kako svi vide da je reč o cenzuri.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.