On će biti najbogatiji čovek na svetu

Nekoliko meseci nakon Facebook-ovog katastrofalnog starta na berzi 2012. godine i upozorenja tržišnih analitičara kako ova kompanija ima "mobilni problem", vrednost deonica Facebook-a pala je na ispod 20 dolara. Deo investitora počeo je prodavati deonice i izgubio je velike novce, a milijarde dolara izgubio je i osnivač kompanije Mark Zuckerberg.

Danas je situacija potpuno drugačija – Facebook je prošle nedelje objavio finansijske rezultate koji su nadmašili očekivanja Wall Street-a što je automatski uticalo i na porast cene deonice koja je dosegla 75 dolara. S obzirom da Zuckerberg ima 22 posto udela u Facebook-u (što je veći udeo nego što imaju osnivači Google-a), nedavni porast cene deonice Facebook-a obogatio ga je za skoro dvije milijarde dolara.

Zahvaljujući povećanju cena deonica, bogatstvo ovog 30-godišnjaka povećano je na čak 33,3 milijarde dolara, čime se probio na 16. mesto lestvice najbogatijih ljudi na svetu i već je sada prestigao osnivače Google-a Brina i Pagea i osnivača Amazon-a Bezosa.

"Zuckerberg tek počinje", komentirao je za Bloomberg David Kirkpatrick, autor knjige "The Facebook effect" i dodao kako će Zuckerberg u budućnosti postati najbogatiji čovek na svetu. Tržišna vrednost Facebook-a već je sada veća od Amazon-ove i nije nemoguće da za koju godinu ova kompanija premaši i vrednost Google-a – trenutna tržišna vrednost Google-a iznosi oko 400 milijardi dolara, a ako bi Facebook dosegao tu vrednost tada bi bogatstvo Zuckerberg-a iznosilo oko 88 milijardi dolara, čime bi postao najbogatiji na svetu.

Novinari Huffington Posta kažu da smo svi mi, odnosno više od milijardu korisnika ove mreže "krivi" što bi Mark Zuckerberg mogao postati najbogatiji čovek na svetu jer konstantno proveravamo novosti na Facebook-u na računarima i sve više na pametnim telefonima i na taj način donosimo zaradu kompaniji, odnosno Zuckerbergu.

Takođe, ova kompanija već gleda i u budućnost i načine na koji mogu zarađivati novac nezavisno o društvenoj mreži pa se tako u budućnosti nameravaju širiti i na tržišta bespilotnih letelica, virtualne stvarnosti i druga tržišta na kojima bi za koju godinu mogli zarađivati veliki novac.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.