Svaki iPhone i iPad ima namerno ugrađen propust


Ako koristite iPhone ili iPad, vaše fotografije, internet pretraživanja, GPS i drugi podaci su izloženi krađi i praćenju kroz "zadnja vrata" koja postoje na svim iOS uređajima, tvrdi forenzički naučnik Jonathan Zdziarski, koji je poznat i pod hakerskim imenom "NerveGas".

U poslednje vreme smo suočeni sa raznim propustima koji se otkrivaju i omogućuju krađu podataka, no Zdziarski kaže da je ove propuste Apple namerno instalirao i postoje već godinama.

U svom radu opisuje da problem nastaje zbog načina na koji Apple radi (odnosno, ne radi) enkripciju podataka iz nativnih aplikacija na uređaju, čime lični podaci postaju dostupni.

- Kad se uređaj prvi put otključa nakon reboota, većini podataka koji se zapisuju i štite može se pristupiti dok se uređaj ne isključi - opisuje i dodaje kako su uređaji gotovo stalno izloženi curenju podataka.

Iako bi samo izvlačenje tih podataka zahtevalo prilično napredna znanja, informacije potencijalno može izvući svako s pristupom računaru, docku za iPhone ili nekom drugom uređaju koji je bio spojen sa iOS uređajem.

Ne optužuje direktno da je Apple to namerno postavio kako bi NSA i druge organizacije mogle pratiti ljude, ali veruje da je NSA i propuste mogla iskoristiti.

Na svom blogu je napisao kako nije optužio Apple za saradnju sa Nacionalnom sigurnosnom agencijom i ne sugeriše da se radi o nekoj velikoj zaveri, ali da u iOS-u postoje procesi koji tamo ne bi trebali biti, koje je Apple namerno ugradio kao deo firmwarea.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.