NSA ima svoju pretragu


Prema web-stranici The Intercept američka agencija NSA je pre sedam godina razvila svoju verziju Google-ove pretrage, ali ona u odnosu na svoj uzor ima potpuno drugu svrhu.

Reč je o pretraživaču po imenu ICREACH koji omogućava zaposlenima u 23 različite američke agencije da brzo pretraže mnoštvo metapodataka nastalih upotrebom komunikacionih tehnologija. To je široka baza koja sadrži minimalno 850 milijardi različitih metapodataka.

Cela platforma dizajnirana je sa infterfejsom koji maksimalno olakšava pretragu željenih podataka. Podatke je moguće pretraživati na osnovu unetih adresa elektronske pošte ili telefonskih brojeva osoba čiji se podaci žele videti.

Ptretraga se navodno koristi samo u svrhu prikupljanja obaveštajnih podataka o osobama koje nisu američki državljani i postoji kao potpuno autonomna platforma kojoj ne mogu pristupiti domaće američke agencije čija nadležnost seže samo na teritoriju SAD-a, kao što je na primer FBI. Za pristupanje podacima iz pretrage nije potreban nikakav sudski nalog, moguće je bez ikakvih smetnji uspostaviti saradnju i razmenu podataka iz NSA-a prema bilo kojoj drugoj agenciji koja istražuje neameričke državljane.

Začetnik ICREACH-a je bivši zapovednik NSA-a, general Keith Brian Alexander, koji je 2006. godine, dakle godinu dana pre pokretanja ICREACH-a, zamislio sistem koji će pružati analizu i razmenu velikih količina metapodataka.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.