Apple na udaru kritike zbog iCloud-a


Apple se našao na udaru kritike zbog hakerskog skandala u kojem su na internet procurile fotografije stotinjak poznatih, a 326 fotografija navodno je preuzeto s Apple-ovog online servisa iCloud.

Iako se među objavljenim fotografijama mogu naći i neki lažnjaci, portparoli glumice Jennifer Lawrence, čijih je privatnih fotografija bilo najviše, potvrdili su autentičnost i dodali kako će se vlasti pozabaviti onima koji su fotografije ukrali, ali i objavili.

Međutim, mnogi su ovu situaciju iskoristili i kako bi se pozabavili pitanjem bezbednosti na Apple-ovom online servisu zapitavši se koliko su naše fotografije koje se nalaze u iCloud-u zapravo sigurne.

Naime, čim korisnik aktivira nalog na iCloudu on automatski skladišti fotografije, e-mail-ove, dokumente i ostale informacije u tzv. "oblaku" i omogućuje im sinhronizaciju na platformama kao što su iPhone-ovi, iPad-ovi i računari preko kojih im korisnici mogu pristupiti.

Hakeri su do informacija mogli doći preko e-mail adresa koje se ponekad nalaze na mailing listama ili čak na news portalima. Primera radi, Time je još u junu pisao o tome da je J. Law promenila e-mail adresu što je hakerima moglo biti od velike pomoći, a sve što su hakeri morali učiniti jeste poslati lažni mail na koji bi žrtva odgovorila ili čak resetovati njihove lozinke koristeći pomoć namenjenu korisnicima koji su zaboravili svoju lozinku.

Naravno, u ovom se trenutku radi samo o nagađanjima jer ne zna se jesu li fotografije zaista preuzete sa iCloud-a. Neki stručnjaci pak tvrde da se na kraju dana sve svodi na to koliko je dobra vaša lozinka jer većina korisnika i dalje koristi jednu te istu lozinku za više ili čak sve naloge. Drugim rečima, ako vam hakuju nalog na Facebook-u, ugroženi su i vaši nalozi na Gmail-u, Twitter-u ili iCloud-u.

Stoga, sve dok se ne pojave tačne informacije o tome je li zaista reč o većem bezbednosnom propustu, nema razloga sumnjati u sigurnost Apple-ovog servisa.

Još uvek se čeka odgovor iz Apple-a koji nije reagovao na medijske napise i upite novinara.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.