Predstavljeni prvi Android One uređaji


Google je na indijskom tržištu službeno predstavio prve modele smartphona koji se temelje na Android One platformi. Reč je o ukupno tri modela koji su od juče na tom tržištu pod svojim imenom nuditi kompanije Micromax (Canvas 1), Karbonn (Sparkle V) i Spice Mobiles (Dream Uno).

Iako se trenutno spominju čak tri proizvođača spomenuti uređaji dele zajedničke specifikacije ugrađenog hardvera, a jedino se razlikuju po dizajnu kućišta. Sva tri modela tako dolaze s 4,5-inčnim IPS ekranom rezolucije 480 x 854 piksela, MediaTek-ovim četverojezgrenim procesorom takta 1,3 Ghz, 1 GB RAM-a i s 4 GB interne memorije.

Kao i kod većine drugih Android uređaja tako se i na ovima može dodatno proširiti prostor za podatke umetanjem micro SD memorijske kartice. Sva tri modela podržavaju micro SD kartice do 32 GB kapaciteta. Nadalje sva tri modela imaju podršku za Dual SIM, GPS, Wi-Fi, Bluetooth i 3G mreže, i po dve kamere rezolucija 5 MP (glavna) i 2 MP (prednja). Kapacitet baterije kod sva tri modela je takođe isti i iznosi 1700 mAh.

Što se tiče softvera, brigu oko nadogradnje operativnog sistema i pratećih mu aplikacija Google preuzima na sebe. Android One je stigao s najnovijom KitKat 4.4.4 verzijom Android-a, pa će ta razliku od drugih mnogo skupljih modela, odmah po izlasku dobiti i nadogradnju na L verziju Android-a.



Svi predstavljeni modeli su pušteni u prodaju i to po cenama od 104 američka dolara za Karbonn Sparkle V i Micromax Canvas 1 modele, dok će Sprice Mobiles svoj Dream Uno prodavati po ceni od 115 američkih dolara.

Prilikom predstavljanja bili je reči i o kompanijama koje su se odlučile podržati Android One program, a to su: Acer, Alcatel Onetouch, ASUS, HTC, Intex, Lava, Lenovo, Panasonic, Xolo i Qualcomm. Za početak Android One telefoni biće dostupni samo u Indiji, a do kraja godine će stići i do drugih zemalja poput Pakistana, Nepala i sl. Početkom sledeće 2015. godine broj zemalja u kojima će se moći nabaviti Android One telefon bi se trebao dodatno povećati.

Treba napomenuti i to kako će Android One telefoni primati i lokalizovani sadržaj putem Google Play Newsstand aplikacije. Korisnici s indijskog tržišta imaće i dodatnu pogodnost, a nju priprema sam Google. Naime budući da se radi o dosta jeftinim telefonima, za korisnike s nevelikom platežnom moći Google će pripremiti posebnu verziju YouTube aplikacije putem koje će korisnici moći preuzeti željeni video, te ga kasnije pregledavati bez straha od povećanih troškova na ime data saobraćaja.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.