Objavljen Ubuntu 14.10


Kompanija Canonical predstavila je novu verziju svoje popularne Linux distribucije, Ubuntu 14.10, poznate pod kodnim imenom Utopic Unicorn. Nova verzija ujedno označava okruglih deset godina postojanja ove distribucije.

Ubuntu 14.10 radi na Linux kernelu 3.16, što znači da je poboljšanja kompatibilnost s hardverom u odnosu na prethodnu Ubuntu 14.04 verziju. Nadograđene su standardne aplikacije kao što su LibreOffice, Firefox, Chromium i Rhythmbox.

Najvažnija novost je dodatak Ubuntu Developer Tools Centre opcije putem kojeg je omogućen jednostavan razvoj Android aplikacija na Ubuntu distribuciji. Mogućnost će posle biti proširena i za podršku za razvoj na drugim platformama kao što je Go i Dart.

Takođe, tu je mogućnost automatskog prepoznavanja i povezivanja na umrežene i USB štampače bez potrebe za konfigurisajem i dodatnim softverom.

Novosti ima i u Cloud i Server verzijama distribucije, kao što su poboljšanja u LXC (Linux Containers) virtualizaciji i Open Stack platformi računarstva u oblaku.

Na kraju treba spomenuti da se radi o redovnoj verziji distribucije (nije LTS verzija) te se može preuzeti putem sledećg linka.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.