Android One je promašaj?


Jedna od glavnih tema u septembru bila je i Google-ov Android One program. Podsetimo ukratko kako se radi o Google-ovom pokušaju da na tržišta u razvoju donese jeftine telefone bazirane na Android operativnom sistemu. Za softversku nadogradnju takvih uređaja brinuo bi se sam Google, što bi u zapravo značilo da će uprkos niskoj ceni, uređaji iz Android One programa redovno dobijati nadogradnje.

Čak su se pojavila i tri partnera koji su svoje verzije Android One telefona trebali plasirati za početak na indijskom tržištu. Međutim čini se da je ovaj ambiciozni projekt zapao u probleme. Tako barem izveštavaju indijski mediji (The Economic Times) koji tvrde kako niti krajnji kupci, a niti distributeri nisu previše zainteresovani za Android One program, za što je zaslužan i sam Google.

Naime sam Google je od početka postavio čudnu politiku oko dostupnosti takvih uređaja. Kako bi mogao ponuditi što nižu cenu, odlučeno je kako će Android One uređaji biti dostupni isključivo putem online prodavnica. Kao dodatni problem pokazalo se i to što se uređaji mogu nabaviti samo putem Amazon, Snapdeal i Flipkart prodavnica.

Boljoj zainteresovanosti (prodaji) ovih uređaja ne ide u prilog niti Google-ova odluka da odobri maržu u visini od 3-4%, umesto industrijskog proseka koji iznosi 9-10%. Kada su uređaji konačno početkom ovog meseca i stigli u klasične lance prodavnica (MobileStore i UniverCell) znatnija prodaja ipak nije zabeležena. Da stvar bude i gora pobrinuli su se ostali trgovački lanci (Chroma, Future Group, Next Retail i dr.) koji zajedno drže oko 1800 prodavnica, a koji nisu uopšte zainteresovani za prodaju ovih uređaja. Barem ne po tim maržama i cenama.

Zbog svega toga ne čudi izjava vodećih ljudi ova dva lanca prodavnica kako nemaju nameru obnavljati zalihe i uvoditi nove modele, jer je potražnja za istima dosta mala. Međutim Android One uređaji službeno su tek kratko vreme na tržištu, pa će trebati još malo vremena da se tačno utvrdi da li je i ovo još jedan pucanj u prazno od strane Google-a, kao što je to slučaj sa Google Glass-om.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.