E-cigarete su štetne za zdravlje, ali i računare


Odavno je poznato da je pušenje štetno za zdravlje, kako običnih, tako i u zadnje vreme vrlo popularnih e-cigareta. O popularnosti tog fenomena svedoči i da je reč "vape" koja se koristi za opisivanje pušenja elektronskih dimilica nedavno proglašena za reč godine i uvršćena u oksfordski rečnik, a na tom je tronu nasledila prošlogodišnju reč godine - selfie.

Ali, do sada nije bilo poznato da elektronske cigarete, osim zdravlju pušača, mogu štetiti i zdravlju njegovog računara. Kako izveštavaju strani mediji, neke kineske marke vapera postale su prenosnici raznih malicioznih programa. Zaraza se prenosi u trenutku kada korisnik priključi svoju e-cigaretu na USB priključak računara kako bi joj napunio bateriju.

Slučaj je u javnost dospeo putem Reddita, na kojem je jedan korisnik opisao svoje iskustvo traženja izvora zaraze na računarskom sistemu kompanije, te je zaključeno da je virus mogao doći jedino iz takvog uređaja.

Stručnjaci se slažu da je takvo nešto moguće jer teoretski svaki uređaj s USB-om može prenositi viruse, ali još uvek nema potvrde da bi se u ovom slučaju moglo raditi o bezbednosnom problemu širih razmera.

Foto: Tibanna79 / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.