Recenzija: Samsung Galaxy Alpha


Nakon kraće pauze sa recenzijama, kojih nije bilo iz opravdanih razloga o kojima ipak sada nećemo pričati, stigla su nam dva fenomenalna uređaja iz Samsung-a - Galaxy Note 4 i Galaxy Alpha o kojoj čitate sada, dok će recenzija Note-a 4 uslediti za oko nedelju dana.

Samsung Galaxy Alpha predstavlja zaokret u dizajnu Samsung-ovih uređaja. U kompaniji su izgleda shvatili da će ih konkurencija pregaziti ukoliko budu nastavili sa starom, plastičnom praksom, pa su izradili uređaj koji je suprotnost onoga što su ranije pravili, mada su zadržali neke svoje bitne osobine. Ovaj uređaj je izrađen na metalnoj osnovi, odnosno okviru koji konačno daje potrebnu čvrstinu i elegantan izgled. Takav dizajn je vidno bolji u odnosu na ranije uređaje, a uprkos tankom kućištu, zadržana je mogućnost skidanja maske i promene baterije, što je na celu priču ogroman plus.

Specifikacija
- Ekran: 4,7” Super AMOLED, rezolucija 1280x720 tačaka, 319 ppi, Gorilla Glass 3
- SoC: Samsung Exynos 5 Octa 5430
- CPU: 4x Cortex-A7 na 1,2 GHz i 4x Cortex-A15 na 1,8 GHz
- GPU: Mali-T628 MP6
- RAM: 2 GB
- Interna memorija: 32 GB, nije proširiva
- Povezivanje: WiFi 802.11, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, NFC, DLNA, USB on-the-go; 4G: LTE; 3G: HSDPA+ DC; 2G: GSM/EDGE
- Kamera: 12 MP, 2160p
- Prednja kamera: 2,1 MP
- Baterija: 1860 mAh
- Operativni sistem: Android 4.4 KitKat

Plus
- Odličan dizajn, najbolji od Samsung-a
- Izuzetno tanak i lagan
- Odlična ergonomija
- Dobra kamera
- Performanse su odlične

Minus
- Memorija nije proširiva
- Baterija je ispod proseka
- Previsoka cena

Dizajn i kućište

Galaxy Alpha zaista predstavlja pravo osveženje iz Samsung-a, i konačno možemo reći da imaju pravi premium uređaj. Kućište sada ima drugačiji koncept koji donosi veću čvrstinu pre svega zbog metalnog okvira, ali sa plastičnom zadnjom maskom i staklom napred. Taj zadnji plastični poklopac dolazi sa određenom dozom "gumiranosti", slično kao što smo viđali kod Galaxy-ja S5, tako da je šansa da vam uređaj prilikom svakodnevnog rada ispadne svedena na minimum.

Sam uređaj u ruci deluje čvrsto i stiče se utisak premium kvaliteta izrade kakav do sada Samsung iskreno i nije praktikovao. Okvir je ono što daje najveću prednost u dizajnu, i svetlosnim godinama je ispred svih ostalih koje su koristili, a sama završnica deluje prilično prefinjeno i vidljivo je da je u nju uloženo dosta rada. Takođe, sam kvalitet ne daje utisak da bi se lako mogao oštetiti, odnosno oguliti, prilikom korišćenja.



Galaxy Alpha je definitivno najbolje dizajniran uređaj iz Samsung-a (mada ne treba zaboraviti i Note 4). Fizičke tipke na okviru su visokog kvaliteta, sa prednje strane fizičko home dugme je kvalitetno, a nalazi se između dve kapacitivne tipke - multitasking i back, kojima možete odretiti i dužinu trajanja pozadinskog svetla. Sa donje strane kućišta nalazi se microUSB priključak kao i spoljni zvučnik, a sa grnje strane je 3,5mm audio jack. Sa zadnje strane nalazi se kamera sa led blicem, kao i senzor za merenje otkucaja srca.



Ergonomija je fenomenalna, uređaj nije niti prevelik niti premali već baš onoliki koliki treba da bude kako bi odlično legao na dlan. Moramo posebno istaći taj odličan odnos, i napomenuti da je ovo najtanji Galaxy telefon, ima samo 6,7 mm, a težina mu je 115 grama, što je za uređaje ovog ranga zaista odlično.

Moramo reći i da uređaj dosta podseća na iPhone, koji mu i jeste glavni konkurent, ali i da po prodaji sigurno neće dostići njegovu popularnost.

Ekran

I dok je 4,7 inča 2012.-e mnogima bilo preveliko, sada je ta veličina namenjena uglavnom mini i kompaktnim modelima. S obzirom da je Samsung odlučio da napravi premium uređaj poput iPhone-a, to im nije malo, pre svega kada znate da i iPhone 6 ima istu veličinu. Po autoru ovih redova - to je idealna veličina, ali mnogoma je to postalo malo, a bliži se dan kada će i 5 inča biti malo. Ali, šta je tu je, 4,7 inčni ekran ima rezoluciju od 720p, što je, ako bolje pogledamo, sasvim dosta s obzirom da daje gustinu od 312 ppi. Zašto je idealno? E pa ljudsko oko nije u stanju je da vidi između 300 i 320 ppi, što znači da veća gustoća praktično nema smisla jer oko ne vidi jasnu razliku, a usput veća gustina piksela znači i veću potrošnju baterije.



Tehnologija u kojoj je izrađen ovaj telefon je praktično Samsung-ov zaštitni znak, dakle Super AMOLED, koji je sada vidno bolji. Stoga Alpha ima odličnu čitljiivost pri direktnoj sunčevoj svetlsti, a spomenimo i da je ugao vidljivosti izuzetan. Zasićenost boja je i više nego odlična, kao i kontrast.

Ekran je izrađen na Pentile matrici, pa je moguće da će neki reći kako je to loše i da je moguće golim okom izolovati pojedini piksel, ali na ovoj gustoći, to je gotovo nemoguće. Definitivno, za ekran idu samo pohvale.

Hardver i performanse

Alpha je bazirana na Samsung-ovom Exynos 5 Octa 5430 procesoru, a za one koji nisu upućeni radi se o osmerojezgrenom čipsetu s jednim setom od četiri Cortex-A7 i drugim od četiri Cortex-A15 jezgra. Prva kucaju na taktu 1,3 GHz, a druga na 1,8 GHz, dakle, procesor radi na ARM-ovom big.LITTLE principu gde se set sa slabijim jezgrama koristi za manje zahtevne zadatke, dok se drugi (jači) uključuje po potrebi, odnosno kad je potrebna dodatna snaga. Tu je i Mali-T628 MP6 grafički koprocesor i 2 GB RAM-a.

Ovaj procesor spada u prvu generaciju Samsung-ovih Octa čipova i samo je malo slabiji od Exynos-a 5433 koji se nalazi u Note-u 4. Po rezultatima benchmark testova, procesor spada u rang sa Snapdragon 800 i 801 procesorima.

Uređaj dolazi sa 2 GB RAM-a, što je u rangu sa ostalim premium modelima na tržištu. Za skladištenje dostupno je 32 GB prostora, od čega je korisniku dostupno oko 25 GB, a memoriju nažalost nije moguće proširiti. Ipak, s obzirom da živimo u doba clouda, uvek možete koristiti neki online servis za skladištenje. Spomenimo i da ćete prijavom na Dropbox dobiti 50 GB cloud prostora u naredne dve godine kao deo promocije, što znači da, ukoliko imate internet pristup, memorija neće faliti.

Povezivanje i multimedija

Galaxy Alpha podržava sve uobičajene načine povezivanja, podržava i USB on-the-go i NFC, a donosi i sada već poznati čitač otisaka prstiju, kao i merač otkucaja srca.

Što se pregleda mulimedijalnih sadržaja tiče, ekran pruža fenomenalan osećaj, zvuk na spoljnom zvučniku je dobar i čist. Podržani su svi bitniji kodeci, tako da neće biti problema pri gledanju filmova i radnih sadržaja sa interneta.

Softver

Samsung Galaxy Alpha isporučuje se sa Android 4.4 KitKat operativnim sistemom, a s obizirom na specifikacije i statatus premium uređaja, jasno je da će dobiti Android 5.0 Lollipop nadogradnju. Android je nadograđen standardnim TouchWiz interfejsom koji smo videli i kod Galaxy-ja S5, a glavne karakteristike su nešto drugačije ikonice i peglanje interfejsa kao i drugačiji meni sa podešavanjima.

Početni ekran ima više panela, a krajnji levi odvojen je za My Magazine, u koji možete dodati razne teme iz magazina koji vas interesuju, a neka praktična primena realno ni ne postoji

Alpha dolazi sa uobičajenim setom Samsung-ovih aplikacija. Neke od njih su već instalirane, dok druge možete preuzeti iz Galaxy Apps prodavnice.

Multitasking meni otprilike odgovara onom na Galaxy-ju S5, ali drugačiji je od onog na Note-u 4 koji je opet iznova dizajniran. Notifikacioni centar je takođe prilagođen novoj diazjnerskoj smernici interfejsa, ali je zadržao vrlo dobru funkcionalnost.



Naravno, postoji i ceo spekar mogućnosti upravljanja gestama i pokretnima, na koje kada se naviknete možda će vam malčice olakšati korišćenje, ali ne treba očekivati previše.

Ono što je verovatno najbitnije, TouchWiz interfejs je na ovom modelu je čak iznenađujuće fluidan, s obzirom na činjenicu da na mnogim drugim modelima do sada ponekad zna da bude trom. Da li je to rezultat bolje optimizovanosti za Exynos procesora ili je nešto drugo u pitanju, za sada nije poznato.

Kamera

Samsung se u ovom modelu odlučio za senzor sa 12 MP, što je sredina između sada već malih 8 MP i realno dobrih 16 MP. Malo je neobično da je se Samsung odlučio baš za 12 MP, s obzirom na to da im uređaji često imaju 13 MP. Rezoluciju od 12 megapiksela snima u odnosu stranica 16:9. U istom odnosu se snimaju 6 i 2,4 MP fotografije, dok je u 4:3 odnosu moguće snimiti rezolucije od 8,9 i 3,2 megapiskela. Uz sve ovo, Alpha nudi i mogućnost snimanja fotografija u odnosu 1:1 i to u 6,7 MP rezoluciji.

Samsung Galaxy Alpha donosi i uobičajene dodatke za kameru, odnosno načine snimanja kao što su npr. HDR, uzastopno snimanje, selektivni fokus, dodavanje raznih efekata, panorama, spajanje više slika u jednu itd. Podržano je podešavanje osnovnih parametara kamere kao što su ISO vrednost, trajanje ekspozicije i odabir načina merenja svetlosti, a moguće je i uključiti ili isključiti softversku stabilizaciju slike.



Uređaj ima i mogućnost snimanja 4K videa, odnosno 3840x2160 tačaka. Uz ovu, moguće je snimati još u 720p i u VGA rezolucijama. Napomenimo i to da kad snimate u 4k rezoluciji, trajanje videa ograničeno je na 4 minuta, verovatno zbog velikog zauzeća memorije.

Kamera okida relativno brzo ukoliko ne koristite blic, dok ukoliko ga uključite okidanje će trajati nešto duže, ali će vas rezultat, odnosno odlična fotografija sigurno zadovoljiti. Generalno je kvalitet fotografija odličan, kao i video snimaka, mada moramo naglasiti da je lošiji ukoliko ga poredimo sa npr. Galaxy Note 4, ali smo isto tako uvereni da ćete i sa ovime biti i više nego zadovoljni.

Na ovom linku možete pogledati fotografije i video snimke napravljene ovim uređajem.

Baterija

Možda jedina ozbiljna mana ovog uređaja jeste njegova baterija koja ima tek 1860 mA, što i ne obećava previše, mada treba imati na umu da i iPhone 6 ima otprilike istu bateriju. Naravno, iPhone dolazi sa iOS-om što je u startu prednost jer je taj sistem dosta bolji u čuvanju baterije od Android-a.

Ipak, s druge strane, Alpha dolazi sa procesorom koji je štedljiv u korišćenju energije, i sa ekranom koji nije "nagruvan" nepotrebnim pikselima, što znači da je potrošnja baterije smanjena.

Baterija može da izdrži od ujutru do uveče pri jednom punjenju uz umereno korišćenje, ali naravno ukoliko se zaigrate ili budete malo više surfovali netom, pripremite punjač pre večeri jer će vam vrlo verovatno trebati.

Naravno, kao pomoć tu je i Samsung-ov Ultra power saving mode koji smo uponzali na Galaxy-ju S5 i Note-u 4, koji u ekstremnim uslovima, odnosno u slučaju da baterija ostane na nekih 10% kapaciteta, isključuje sve funkcije osim telefona i SMS-a, ekran prebaciuje na manju rezoluciju i crno-beli način, i na taj način osetno produžava vreme dostupnosti.

Utisak

Samung je ovim modelom napravio iskorak ka malo drugačijem dizajnu i korišćenju boljih materijala koje zaslužuje jedan premium uređaj. Izuzetno je pohvalno to što su se konačno odlučili za metal, s obzirom na činjenicu da plastika i malo aluminijuma nisu bili idealno rešenje za premium uređaje, što će reći svako objektivan ko se razume u telefone. Ipak, plastika je zadržana na zadnjem poklopcu, ali je ona vidno kvalitetnija u odnosu na onu ranije korišćenu. Možda uskoro vidimo i skroz metalni Samsung uređaj, definitivno bi to bilo zanimljivo.

Od nedostataka treba reći da su stvarno mogli da dodaju ulaz za memorijsku karticu, jer mnogi to vole iako im često i nije potrebno.

Još jedna mana koja će vas verovatno odvratiti od kupovine ovog uređaja je i njegova cena. Iako se radi o recimo kompakt uređaju top modela, u malo kvalitetnijem kućištu nego što smo inače navikli, trenutna cena od oko 520 evra za koliko se može naći u Srbiji je ipak previsoka, ali kako meseci budu prolazili i cena će padati. Autor ovih redova, inače zaljubljenik u Nokijine Windows Phone uređaje, i korisnik Lumije 1020 kao primarnog telefona, odševljen je Galaxy Alphom i nada se Windows Phone verziji, kada bi ga i uprkos ovako visokoj ceni ipak kupio.

Uređaj ustupio: Samsung Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
5
  1. Filip kaže,

    Odlican telefon, steta sto je preskup, da je jeftiniji verovatno bih uzeo, a dok mu padne cena docice vec neki bolji


  2. Анониман kaže,

    odlična recenzija, dvoumio sam se između njega i iphone 5s, izgleda da ću uzeti alphu


  3. asdf kaže,

    koliko su iskopirali iphone pa to je neverovatno


  4. marko kaže,

    bezveze, samo lepo izgleda inače ništa posebno


  5. Анониман kaže,

    samo dobro izreklamirana glupost


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.