Android drži 83% tržišta, Windows Phone pao na 3%, Samsung-u pada prodaja


Gartner je objavio kvartalne podatke o trendovima na tržištu smartphone uređaja. Ubedljivo vodeći proizvođač po isporukama je Samsung.

Korejski proizvođač je u trećem kvartalu ove godine isporučio preko 73 miliona smartphonea čime je osvojio 24,4% tržišta. Iako impresivan, rezultat je slabiji u odnosu na isporuke od 80 miliona uređaja i udeo od 32% iz usporedivog razdoblja godinu ranije. Apple je s isporukama u visini od 38 miliona iPhone-a imao udeo od 12,7% što je rast u odnosu na prošlogodišnje isporuke u visini od 30,3 miliona, i tržišni udeo koji je iznosio 12,1%.

Treće mesto po isporukama praktično dijele Huawei, Xiaomi i Lenovo s isporukama između 15 i 16 miliona uređaja, te udelima redom od 5,3%, 5,2% i 5%. Najveći rast u odnosu na prošlu godinu zabeležio je Xiaomi koji je prošle godine isporučio tek 3,6 miliona uređaja.

Ukupno je tokom kvartala isporučen 301 milion smartphonea što je osetan rast u odnosu na 250 miliona iz trećeg kvartala prošle godine. Među operativnim sistemima, prvo mesto drži Android sa 83%, sledi iOS s 12,7%, zatim Windows (Phone) sa 3%.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.