Recenzija: iPhone 6


Novi iPhone, inače osmi po redu, istina prošle godine smo videli i jednu podvarijantu 5c, stigao je na testiranje pre jedno mesec dana. Utisci su se slegli, vreme je praznične kupovine, pa da vidimo šta je sve to doneo novi iPhone i isplati li se kupovati ga. Zajedno sa iPhone-om 6, predstavljena je i Plus verzija sa ekranom od 5,5 inča, ali o njoj nećemo sada pričati, već vrlo brzo...

Sve u svemu, iPhone 6 je do sada najveći smartphone koji je izašao iz Apple-a (ako zanemarimo iPhone 6 Plus koji je već kategorija phableta). Ekrani od 4,7 inča počeli su da u velikoj meri dolaze na tržište 2012-e godine, setimo se Samsung-ovog Galaxy S3 i HTC-ovog One X... Apple zapravo kasni, ali pravim fanovima iPhone-a sigurno nikad nije kasno.

Pored većeg ekrana, primetan je i zaokret u dizajnu pa tako novi iPhone liči na nove iPad tablete, a šta je to još novo pročitajte u nastavku...

Specifikacija
- 4,7″ IPS LCD ekran, rezolucije 1334x750 px, 326 ppi
- SoC: Apple A8
- CPU: 2x Cyclone (ARM v8) na taktu 1,4 GHz
- GPU: PowerVR GX6450
- RAM: 1 GB
- Interna memorija: 16/64/128 GB
- Povezivanje: WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, NFC (Apple); 4G: LTE; 3G: HDSPA+ DC; 2G: GSM/EDGE
- Kamera: 8 MP/ 1080 p; prednja 1,2 MP/720p
- Baterija: 1836 mAh
- Operativni sistem: iOS 8

Plus
- Dizajn i kvalitet izrade
- Ekran
- Lightning ulaz i kabal su mnogo bolji od micro USB-a
- Operativni sistem
- Čitač otisaka prstiju i Touch ID sistem

Minus
- Baterija nije izmenjiva
- Nema ulaz za micro SD karticu
- Povezivanje
- Previsoka cena

Dizajn i kućište

Apple je poznat što ume da napravi odlično dizajniran telefon, što je definitivno i sada slučaj. Prethodne dve generacije potpuno su drugačije od iPhone-a 6, što ako pogledamo prodajne rezultate, definitivno nije shvaćeno kao mana. Apple je zadržao aluminijum za zadnju stranu i okvir jer pruža odličnu čvrstinu i premium osećaj u ruci, a prednja strana je izrađena od sjajne plastike. Ivice konačno nisu oštre već zaobljene, pa uređaj bolje leži u ruci. Mana ovakvog načina je povećana klizavost, što znači da ćete morati da obratite pažnju pri korišćenju, ili da nabavite neku masku koja će, realno, upropastiti izgled i "ono nešto" (teško definisati) što ima iPhone a nemaju drugi uređaji.

Apple se odlučio za tri boje kućišta, svetlo sivu, tamno sivu i zlatnu. Ova poslednja je realno miljama daleko od zlatne boje, recimo da je pre neka boja bakra sa dodatkom sive, malo vuče i na narandžasto... Iako autor ovih redova nikad ne bi kupio tu boju, ukusi su različiti tako da sigurno ima onih kojima je ova boja najlepša.



Verujte reklami, iPhone je stvarno veći (mada u negativnom smislu ali ajde), naime, veći je od 4,7 inčnih telefona koje je izbacila konkurencija. Od njih je uglavnom tanji, ali ipak su trebali da ekran malo bolje "uglave" u kućište, a ne da iznad i ispod imamo velike prazne površine. S druge strane, pojam te veličine je i razumljiv, ako imamo u vidu kakva se mašina krije unutar tog tankog kućišta.

Spomenimo i bele plastične pruge na gornjem i donjem delu pozadine, koje se lako prljaju i realno bilo bi lepše bez njih. Ipak, na internetu se svašta može pročitati, pa ako je tačno, deo plastike je neophodan. Naime signal ne može da prođe kroz kućište koje je kompletno od aluminijuma, pa je to neophodno.

Takođe, moramo se osvrnuti i na kameru koja štrči iz kućišta. Naime, ove godine, Apple se na nju dosta fokusirao, ali morala je da zauzme nešto veći prostor, pa je ispalo da oko 1 milimetar viri napolju. Većini ovo neće smetati, ali zahteva poseban oprez, pa će vlasnici morati da obrate pažnju na to gde ostavljaju svoj skupoceni telefon kako im se ne bi oštetilo sočivo ili okvir kamere. Apple je na sočivo dodao safirno staklo, ali nemojte mnogo da se oslanjate na to. Problem ispupčene kamere nam je i od ranije poznat, ali nam je čudno da je sada i kod Apple-a, imajući u vidu kako su pravili ranije modele.



iPhone definitivno nije najtanji smartphone (jer Kinezi su čudo), pa su ipak mogli da povećaju debljinu kompletnog kućišta za taj jedan milimetar. Osim toga što kamera ne bi štrčala, bilo bi prostora i za veću bateriju i možda bi bolje upakovali ceo telefon da ima manje praznine iznad i ispod ekrana.

Spomenimo i odličan kvalitet tipki, koje će možda u početku nekima biti previše tvrde, ali vremenom će se navići.
Bilo kako bilo, moramo reći da je iPhone 6 dizajnerski i funkcionalno potpuno pogođen.

Ekran

Da li ste znali da je Apple svetu 2010.-e pokazao Retina rezoluciju, koja je tada na malom 3,5-inčnom ekranu imala, za to vreme, neverovatnu gustoću od 329 ppi? Ako niste, sada znate. Tada je krenuo i ozbiljan zaokret u proizvodnji ekrana, pa su i proizvođači Android telefona počeli sa ovom praksom. Danas iPhone 6 ima rezoluciju od 1344 x 750 px, a ako ste mislili da je to slučajno lupljena brojka - prevarili ste se jer Apple ništa ne prepušta slučajnostima Naime, ova rezolucija donosi gustoću od 326 ppi, što znači da Apple praktikuje isti kvalitet. Ovo je odlučeno i zbog jeftinije proizvodnje, nepotrebne potrošnje energije i starijih aplikacija.

Softver omogućava korišćenje i "stare" rezolucije od 1136 x 640 px (zoom prikaz ekrana) što je korisno za sve koji žele malo veće ikonice i font, ali i zbog starijih aplikacija koje još uvek nisu optimizovane za rad na novoj rezoluciji.



Ekran je urađen u IPS tehnologiji sa RGB matricom koja daje odlične uglove vidljivosti, oštrinu i vidljivost. Prikaz na ekranu pri direktnoj svetlosti je odličan, u rangu sa ostalim top modelima.

Hardver

Korisnici Android telefona često se smeju vlasnicima iPhone-a zato što mnogo plate uređaj, a on onda slabiji procesor ili manje RAM-a. Tako nešto potpuno je neopravdano, pa čak možemo reći i glupo, s obizirom na činjenicu da softver nije isti. Bilo je genijalaca koji su uzeli da upoređuju iPhone sa nekim Android uređajem, ali mislim da njih ne treba komentarisati. Čitate ovo i pitate se zašto... Android i iOS imaju potpuno različitu filozofiju. Ovaj prvi, napravljen je da radi na hiljadama modela, dok je drugi dostupan samo na iPhone-u. Sasvim je logično da nešto što je napravljeno za masovnu proizvodnju nije toliko dobro kao nešto što je napravljeno za nekoliko aktuelnih verzija iPhone-a. Dakle, Apple najbolje zna kako da optimizuje sistem da on daje najbolje iskustvo korišnjenja. Takođe, treba spomenuti i da je Android baziran na Javi, a znamo da ona nijenajbolje rešenje.

iPhone 6 dolazi sa "samo" dva Cyclone jezgra na taktu 1.4 GHz i sa "samo" 1 GB RAM-a, ali ta specifikacija ide rame uz rame sa najjačim Android-ima koji imaju npr. Snapdragon 801 gde jezgra idu i na 2.5 GHz i imaju 2 ili čak 3 GB RAM-a. Dakle, poenta nije u sirovoj hardverskoj snazi, već i u odličnoj optimizaciji sistema. Tako nešto Android uređaji nikada neće moći da postignu.

Povezivanje i multimedija

iPhone 6 podržava uobičajene bežične mreže i protokole, dakle 2G, 3G i 4G (LTE) mreže, kao i VoLTE (Voice over LTE) funkionalnost koja na našim prostorima još nije podržana. Tu su još i uobičajeni WiFi, A-GPS i Bluetooth. Uz WiFi a/b/g/n/ac standarde, iPhone 6 podržava i AirPlay povezivanje sa Apple TV uređajem.

USB on-the-go, naravno, nije podržan, isto važi i za Mass storage protokol, koji su inače uobičajeni na Android platformi. Prebacivanje sadržaja se tako odvija preko iTunes-a ili neke od alternativnih aplikacija.

Uopšteno gledano, povezivanje iPhone-a sa drugim uređajima je dosta ograničeno i može da vam stvori dosta problema. Apple forsira svoje uređaje, dakle lako ćete se povezati na Mac računar ili Apple TV, ali Windows već predstavlja problem jer je iTunes aplikacija ispod Apple-ovih standarda. Ovo deluje kao da pokušavaju da vas navuku da kupite još neki njihov uređaj...

Naravno, podatke uvek možete prebaciti i na neki clud, što je svakako elegantnije i jednostavnije rešenje. Dakle fotografije jednostavno uploadujete na Dropbox i problem je donekle rešen.

Spomenimo usput i da je pozivanje u skladu sa očekivanim, mada mnogima će zasmetati što zvuk ne može da bude glasniji. Čitanje otiska prsta je na visokom nivou i pruža odličan nivo zaštite, svakako preporučujemo da ga podesite na svom uređaju.



Što se tiče multimedije, i tu postoje neka ograničenja. Galerija izgleda uobičajeno, moguće je uključiti automatski upload na iCloud, ali pripazite jer u besplalatnoj verziji nudi samo 5 GB i za više je potrebno platiti, naravno uvek možete koristiti i druge cloud servise. Tu su i standardne opcije deljenja na društvenim mrežama, e-mail...

Pregled videa je ograničen po pitanju kodeka, pa se savetuje da instalirate neki alternativni video player. Muzički player nije doneo nikakve promene. Kvalitet zvuka je očekivano dobar ali je spoljni zvučnik mogao da bude glasniji. U prodajnom paketu dobićete i standardne Apple-ove slušalice koje su odličnog kvaliteta i njih ćete verovatno više koristiti od zvučnika.

Softver

iPhone 6 dolazi sa već instaliranim iOS 8 sistemom koji je predstavljen letos. Generalno, novi sistem ne donosi neke bitne promene, kako u funkcionalnom tako i u estetskom smislu. Dizajn je minimalno upeglan, a najveće promene su dodati widgeti i mogućnost instalacije drugih tastatura.

Widgeti su mogućnost koja nam je poznata još od prve verzije Android-a, ali se ovde nalaze u centru notifikacija. Da bi koristili widgete, potrebno je da prvo instalirate neku aplikaciju koja ih podržava. Druga mogućnost, instaliranje alternativne tastature je velika novost za sve kojima se trenutna tastatura ne dopada. Ipak, činjenica je da je to jedna od najboljih touch tastatura, ali u Apple-u shvataju da se ne dopada svakome.



Sam OS i interfejs su izvrsno optimizirani i rade upravo onako kako se i očekuje. Brzo respoznivno i precizno. Task switcher je dobio još jedan red i sada uz otvorene aplikacije prikazuje i zadnje birane kontakte, a zanimljiv je i način kojim Apple rešava “problem” velikog ekrana. Dvostrukim dodirom na home tipku sadržaj ekrana se spušta do pola i tako omogućava dohvatanje funkcione tipke, koja se nalazi na vrhu ekrana, palcem iste ruke.

Još jedna stavka koju treba pohvaliti su Apple mape, upravo one mape koje u vreme lansiranja nisu bile dovršene i mnogim korisnicima prouzrokovale ozbiljne probleme. Uskoro je internet bio preplavljen sprdnjama na račun loših mapa, da je na kraju Apple pognute glave priznao grešku i korisnike uputio na korišćenje Google-ovih mapa. Ipak, koju godinu dana kasnije, stvari su se promenile. Apple je svoje mape prilično popeglao i sada su na osjetno višoj razini nego u početku. Istina, mnoge funkcionalnosti koje inače nalazimo na Google-ovim mapama još uvek nisu prisutne, ali treba reći da sama navigacija radi prilično dobro.

Kamera

Apple se ni ovaj put nije razbacivao megapixelima, pa tako iPhone 6 dolazi sa kamerom od 8 mp i pratećim blicem. Iako u rezoluciji nema promena, poboljšanja su prisutna u drugim aspektima kamere, što rezultuje mnogo boljim kvalitetom snimljenih fotografija. Senzor dolazi u veličini od 1/3 inča sa veličinom piksela (ćelije) od 1,5 mikrometra. Apple je dodao i jednu novost koju naziva "Fokus pixels", čime postiže brže automatsko fokusiranje koristeći Phase detetction tehnologiju koju inače nalazimo na boljim i skupljim fotoapratima i koju smo već upoznali na Samsung-u Galaxy S5.

Tu je i softverska stabilizacija slike, koja dobro obavlja posao, kao neki telefoni koji imaju optičku. Treba napomenuti ovde i da iPhone 6 Plus dolazi sa optičkom stabilizacijom.



Interfejs kamere je pretrpeo promene, naravno na bolje. Sada je jednostavan i pregledan. Vrlo lako možete izabrati način snimanja: fotografije, video, kvadratna fotografija, usporeni ili ubrzani snimak ili čak panoramu. Usporeni snimci prave se prifrekvenciji od 120 ili 240 sličica u sekundi (fps). Tu su i podešavanja blica i HDR-a, a moguće je i prebaciti se na prednju kameru od 1.2 MP.

Kvalutet fotografija i videa je na visokom nivou, ali moramo napomenuti da nije u potpunosti u skladu sa očekivanjima. Možete pogledati fotografije npr. Note-a 4 i videćete koliko Samsung-ova "mašina" pravi bolje fotografije, sa boljim bojama, svetlinom i kontrastom. Ipak, ne možemo reći da su loše, naprotiv, odlične su, ali kao da im nešto fali. Naravno, to se lako može ispraviti u Photoshopu ili nekom drugom editoru, mada se postavlja pitanje zašto toliko platiti iPhone da bi posle popravljali fotografije.

Primere fotografija i video snimke možete pogledati na ovom linku.

Baterija

U hardverskom delu objasnili smo koliko je iOS zapravo štedljiv i dobro optimizovan, što se opet potvrđuje. Naime, iPhone 6 ima bateriju kapaciteta 1836 mAh, a znamo da Android-i imaju i po 3000 mAh, što ne deluje obećavajuće. Ipak, razloga za brigu nema upravo zbog manje potrošnje iOS-a.

Uz intenzivno korišćenje uređaja, baterija će trajati barem jedan dan, dok uz malo štednje možete izvući dan ipo pa čak i dva, i to uz korišćenje 3G mreže. Naravno, ovi podaci su relativni i mogu se razlikovati kod vas jer zavise od više faktora, pre svega korišćenja aplikacija, svetline ekrana, navika, mreže...

Utisak

Apple definitivno zna da najbolje napravi uređaj i to su još jednom dokazali. Odličan izbor hardvera i implementacija softvera opravdaće uloženi novac. Takođe, ne treba zaboraviti ni vrhunski kvalitet izrade kućišta.

Ukoliko želite da sa Android-a pređete na iPhone, proces će zahtevati strpljenje i prilagođavanje, posebno iz razloga što je iPhone zatvoren i restriktivan sistem. Ono što će vam takođe smetati jeste i prijava na iTunes, gde ćete morati da odaberete neku od podržanih zemalja (Srbije nije bilo u trenutku testiranja). Neke stvari su do bola zakomplikovane posebno kada prelazite npr. sa Windows Phone-a koji važi za prilično jednostavan sistem. Navika je čudo.



Dolazimo i do dela koji će mnoge odvratiti od kupovine iPhone-a 6 (barem još neko vreme) - cena. iPhone 6 je sve samo je jeftin telefon, posebno u Srbiji gde su prodavci skoro duplirali cene u odnosu na Ameriku (jer, može im se). Ipak, za uložen novac dobićete savršen uređaj, moderan, lep i funkcionalan.

Ukoliko se odlučite za kupovinu kod operatera, iPhone 6 možete pronaći u Telenoru po ceni od 14.970 din. uz paket Premium i ugovor na 2 godine. Detaljniju ponudu pogledajte na ovom linku.

Uređaj ustupio: Telenor

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
5
  1. Анониман kaže,

    super telefon, kupio sam pre mesec dana i prezadovoljan sam


  2. Анониман kaže,

    malo je preskup to mu je jedina mana


  3. Анониман kaže,

    s5 je odlican


  4. Анониман kaže,

    Bravo, Nikola(ili kako vec bese ime). Dve godine nisam usao na ovaj sajt i sad slucajno naletim na njega. Pozitivno sam iznenadjen. Napredovao si i poboljsao opremu. Imas moju veliku podrsku ka daljoj istrajnosti, jer ako ovako nastavis lep put je pred tobom.


  5. Анониман kaže,

    najjaci telefon


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.