Cyanogen radi na Android-u očišćenom od Google servisa


Ako do sada niste čuli za CyanogenMod, reći ćemo vam samo da se radi o neslužbenom firmwareu koji se temelji na otvorenom kodu Android OS-a, a između ostaloga omogućava dobijanje funkcionalnosti i aplikacija koje ne moog koristiti na originalnom Android-u, i uklanja nepotrebne funkcije i programe i na svojevrsni način "otključava" telefon, čime olakšava instalaciju svega i svačega. Pored toga, Cyanogen-om se mogu poboljšati performanse uređaja, jer se uklanjaju razne fabrićke aplikacije koje obično ne koristite, pa bez potrebe troše resurse.

Možda ste imali priliku čuti da se Cyanogen udružio sa kineskim proizvođačem telefona OnePlus, kako bi se njegov Android fabrički ugrađivao u pametne telefone kao Cyanogen OS, a sada je ušao u partnerstvo i sa indijskom kompanijom Micromax, koja je nedavno izdala Yureka telefon.

Govoreći nedavno na The Information događanju u San Franciscu, CEO Cyanogen-a Kirt McMaster, kritikovao je Google i Apple, rekavši da njihovi operativni sistemi nisu ništa drugo nego "shellovi" za njihove servise. Neki od njih poput Google Nowa ili Google Search-a su duboko ugrađeni u sami operativni sistem, i mogu biti u interakciji sa drugim aplikacijama kao i sa samim OS-om, bez obzira želeli to developeri aplikacija ili ne.

Mada Google kompanijama "treće strane" omogućuje da u svoje uređaje predugrađuju vlastite aplikacije, one uvek imaju status "gosta", pa stoga Cyanogen želi u potpunosti otvoriti Android, odnosno "očistiti" ga u celosti od Google-a, a nakon toga planira pokrenuti sopstveni "app store" u kojem će se naći aplikacije developera koji ne žele da se njihov softver ni u kojem obliku ne povezuje sa Google-ovim servisima i biznisom.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
2
  1. Анониман kaže,

    Ovo se čini zanimljivim...to je nešto što se dugo čekalo, nadajmo se da će uspjeti to i ostvariti... :D


  2. Анониман kaže,

    To je Xiaomi odnosno MIUI uradio davno.
    boki


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.