Mogu da nas lociraju i preko baterije


Da nas, bilo iz dobrih ili loših namera, mogu pratiti preko aplikacija na našim smartphoneima to već znamo, ali do sada nismo znali da je praćenje moguće i preko baterije.

Za razliku od praćenja preko Wi-Fi-ja ili GPS-a koje se može i onemogućiti u podešavanjima, podaci o stanju baterije dostupni su svakoj instaliranoj aplikaciji što može omogućiti hakerima saznavanje vaše lokacije i to sa 90 posto tačnosti.

Do ovih spoznaja došli su naučnici sa Univerziteta Stanford koji ističu da je praćenje moguće jer mobilni troši više energije kad se spaja sa odašiljačem koji je udaljeniji, a manje ako se korisnik nalazi blizu odašiljača.

Takođe, do veće potrošnje baterije dolazi i ako se između odašiljača i korisnikova mobilnog nađe neki objekt koji blokira ili ometa signal. Iznenadno povećanje potrošnje, pogotovo tokom poziva, može otkriti puno o okolini u kojoj se nalazite, piše Wired.

- Pratimo li potrošnju baterije možemo stvoriti algoritam koji sa vrlo velikom sigurnošću otkriva lokaciju i kretanja telefona.

Dobra je vest da hakeri ne mogu tako precizno pratiti vaše kretanje ako ne znaju vašu rutinu. Drugim rečima, ako neko svaki dan prati kuda se krećete znaće po potrošnji vaše baterije gde se u svakom trenutku nalazite. Ako vas pak ne prati, i onda vam može odrediti lokaciju, ali tačnost tada pada sa 90 na 60 posto.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.