Uz Lenovo računar, adware ide gratis


Stručnjaci za cyber-bezbednost tvrde kako je Lenovo u svoje laptopove ugradio softver koji uređaje čini osetljivijima na hakovanje.

Reuters prenosi kako su korisnici još u junu prošle godine javili kako je program Superfish, koji je instaliran na laptopovima najvećeg proizvođača računara na svetu, zapravo adware, to jest softver koji automatski prikazuje oglase. Direktor američke bezbednosne kompanije Errata Security Robert Graham tvrdi da je Superfish zloćudni softver koji hakerima otvara mogućnost prisluškivanja.

Forbes piše kako Lenovo koristi Superfish kako bi u rezultate pretraga na Google-u ubacio oglase za koje žele da ih korisnici njihovih računara vide. Takođe, Superfish adware, kako tvrde korisnici, sabotira sigurnu konekciju prema web sajtovima, i prikazuje reklame u popup prozorima web browsera.

Lenovo je pod ovim pritiskom uklonio Superfish sa računara u januaru ove godine, naglasivši da je ovaj softver bio instaliran samo na jednom određenom broju modela, i da istražuju sve dojave vezane za navedene probleme.

Međutim, mnogi korisnici su i dalje ljuti zbog umetanja adwarea u PC-jeve i laptope bez njihovog znanja i dozvole, a naravno, jedan deo njih je na zvaničnom forumu rekao da nakon ovoga više nikada neće kupiti Lenovo laptop.

Dopuna: 15:57
PR agencija koja zastupa Lenovo poslala je zvanično saopštenje koje prenosilmo u celosti:

Izjava kompanije Lenovo povodom štetnog softvera Superfish

- U kompaniji Lenovo, trudimo se da pružimo odlično korisničko iskustvo svojim kupcima. Znamo da se svakodnevno milioni ljudi oslanjaju na naše uređaje, i naša je odgovornost da isporučimo kvalitet, pouzdanost, inovaciju i bezbednost svakom pojedinačnom kupcu. Kao deo svojih napora da poboljšamo iskustvo za korisnike, unapred smo instalirali spoljni softver, Superfish (napravljen u Palo Altu u Kaliforniji), na nekim od svojih korisničkih notebook proizvoda.

- Smatrali smo da će ovaj proizvod poboljšati iskustvo kupovine, što je bila i namera softvera Superifsh. Naša očekivanja, kao ni očekivanja naših mušterija, nisu ispunjena. Zapravo, nailazili smo na žalbe korisnika o softveru. Reagovali smo brzo i odlučno čim su žalbe počele da stižu. Izvinjavamo se zbog toga što smo zabrinuli korisnike – i mi uvek pokušavamo da učimo iz svog iskustva i poboljšamo ono što radimo i način na koji to radimo.

- U januaru smo počeli da zaustavljamo instaliranje softvera unapred. Ugasili smo veze na serveru koje omogućavaju rad softvera (takođe u januaru) i obezbedili smo onlajn resurse kako bismo pomogli korisnicima da uklone ovaj softver. Takođe, sarađujemo neposredno sa tvorcima softvera Superfish i drugim partnerima iz industrije kako bismo bili sigurni da će svi trenutni i budući bezbednosni problemi biti rešeni. Detaljne informacije o ovim aktivnostima i alate za uklanjanje softvera dostupne su ovde:
http://support.lenovo.com/us/en/product_security/superfish
http://support.lenovo.com/us/en/product_security/superfish_uninstall

- Da budemo jasni, kompanija Lenovo nikad nije instalirala ovaj softver na ThinkPad proizvodima, niti na Lenovo desktop računarima i pametnim telefonima. Ovaj softver nikad nije bio instaliran ni na jednom proizvodu za preduzeća – serverima ili skladištu – i ovi proizvodi nisu ni na koji način ugroženi. Takođe, softver Superfish se više ne instalira ni na jednom uređaju marke Lenovo. Uz to, provešćemo sledećih nekoliko nedelja detaljno se baveći ovim problemom i učeći šta možemo da uradimo bolje. Razgovaraćemo sa partnerima, stručnjacima iz industrije i svojim korisnicima. Dobićemo povratne informacije od njih. Do kraja ovog meseca, najavićemo plan koji će pomoći da kompanija Lenovo i cela industrija krenu napred sa boljim znanjem, više razumevanja i još većim fokusom na probleme koji se tiču oglašivačkih softvera, instaliranja unapred i bezbednosti. Želimo da budemo odgovorni za svoje proizvode, vaše iskustvo i rezultate ovog novog napora.

- Softver Superfish se može pojaviti na sledećim modelima:
- G serija: G410, G510, G710, G40-70, G50-70, G40-30, G50-30, G40-45, G50-45
- U serija: U330P, U430P, U330Touch, U430Touch, U530Touch
- Y serija: Y430P, Y40-70, Y50-70
- Z serija: Z40-75, Z50-75, Z40-70, Z50-70
- S serija: S310, S410, S40-70, S415, S415Touch, S20-30, S20-30Touch
- Flex serija: Flex2 14D, Flex2 15D, Flex2 14, Flex2 15, Flex2 14(BTM), Flex2 15(BTM), Flex 10
- MIIX serija: MIIX2-8, MIIX2-10, MIIX2-11
- YOGA serija: YOGA2Pro-13, YOGA2-13, YOGA2-11BTM, YOGA2-11HSW
- E serija: E10-30





Foto: Gil C / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.