YouTube ne zarađuje na svojih milijardu korisnika


Prema pisanju Wall Street Journal-a, najpoznatiji svetski servis za razmjenu video sadržaja YouTube ne zarađuje novac svojem vlasniku (Google-u), usprkos podacima o milijardi korisnika i spotovima poput Gangnam Style-a koji su gledani više od dve milijarde puta. Mada je YouTube još 2007. godine ponudio autorima najgledanijih filmova i kanala da postanu njegovi partneri i dobijaju deo zarade od reklama koje se pojavljuju pored njihovih videa, čime se povećao i broj oglašivača, WSJ tvrdi da to nije donelo direktnu korist Google-ovoj akviziciji.

Troškovi za održavanje čitave ogromne YouTube-ove mašinerije i servera koji omogućuju upload i reprodukciju svih tih silnih količina videa su veći od zarade, a većina korisnika dolazi na filmove putem direktnih linkova, a ne posećivanjem početne stranice YouTube-a gde Google masno naplaćuje "premium" oglase.

Pored toga, prema jednom izvoru kojim raspolaže WSJ, YouTube navodno nema ni dovoljno širok doseg, pa nekih 9 posto korisnika pregleda 85 posto svih sadržaja, što čini servis manje atraktivnim oglašivačima u odnosu na klasičnu televiziju.

Google stoga nastoji da obogati svoje usluge vezane uz YouTube, pa veruje da bi Music Key pretplatnički servis, ciljano oglašavanje i druge ideje i metode mogle dovesti do toga da im ova velika akvizicija napokon počne zarađivati novac.

Foto: AFP / Gettyimages

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.