Recenzija: Nokia Lumia 730


Iako Nokia brend više ne postoji (barem ne u onom starom obliku), ostalo je dosta zanimljivih uređaja koje će, sada Microsoft Mobile, nastaviti da proizvodi. Jedan od njih svakako je Nokia Lumia 730. Za početak da napomenemo da su modeli 730 i 735 identični, a razlika je samo u tome što 730 ima ulaz za dve SIM kartice, dok 735 samo za jednu. Takođe, 730 je 4 grama lakši, iako to nije primetno.

Nakon nedelju dana testiranja, donosimo vam utiske o ovom uređaju, pročitajte ih u nastaku.

Specifikacija
- Ekran: 4.7" 720p (316 ppi) 16M-color ClearBlack AMOLED capacitive touchscreen sa Gorilla Glass 3
- SoC: Qualcomm Snapdragon 400
- CPU: Quad-core 1.2 GHz Cortex-A7
- GPU: Adreno 305
- RAM: 1 GB
- Interna memorija: 8 GB, proširivo microSD karticama do 128 GB
- Povezivanje: Wi-Fi 802.11 b/g/n, DLNA, A-GPS, Bluetooth, NFC, 3G, 4G
- Kamera: 6,7 MP/1080p
- Prednja kamera 5 MP/1080p
- Baterija: 2200 mAh
- Operativni sistem: Windows Phone 8.1

Plus
- Dizajn i kućište
- Fluidan softver
- Dobra kamera
- Izmenjiva baterija
- Dual SIM

Minus
- Nema podršku za Glance Screen
- Izostanak kapacitivnih tipki

Dizajn i kućište

Lumia 730 dolazi sa prepoznatljivim Nokijinim potpisom u vidu odličnog dizajna. Još jedan plus ide odvojivoj zadnjoj maski, što će omogućiti jednostavnu promenu baterije bez odlaska u servis. Prednjom stranom dominira ekran ispod koga se nalazi poveća praznina u kojoj bi savršeno legle kapacitivne tipke, ali one su nažalost izostale pa tako imamo samo softverske koje "ukradu" jedan deo ekrana. Ono što treba napomenuti jeste da se softverske tipke pojavljuju kada iz dna ekrana povučete na gore.

U ruci, Lumia 730 lepo leži, jednostavno ga možete koristiti jednom rukom i vrlo je zahvalan za svakodnevi rad. Gornja i donja ivica uređaja su malo oštre, i nose dizajn sličan recimo modelu 920. Ono što će mnogi reći da nedostaje jeste fizičko dugme za kameru.



Sa strane, uređaj je blago zaobljen, a ulazi za SIM kartice i memorijsku karticu nalaze se ispod zadnje maske. Ulaz za slušalice smešten je sa gornje strane dok je micro USB sa donje strane. Spoljni zvučnik se nalazi na zadnjoj strani uređaja. Pozadina je izrađena od dobre plastike i nije magnet za otiske prstiju.

Masa uređaja je 130 grama, a debljina 8,7 mm.

Ekran

Nokia Lumia 730 dolazi sa 4,7-inčnim ekranom i 720p rezolucijom, što dovodi do 316 piksela po inču. To ne što manje od Retina granice (320p), ali je dosta dobro jer pojedini piksel gotovo da nije moguće izolovati golim okom. Ekran je izrađen u AMOLED tehnologiji sa ClearBlack-om koji Nokia praktikuje na svojim uređajima.

Prikaz boja pri direktnoj sunčevoj svetlosti je dosta dobar, a ugolovi vidljivosti su odlični. Ukupan utisak je izuzetno pozitivan, čak i oni zahtevniji koji žele vrhunski ekran biće zadovoljni ekranom. Jedini nedostatak je izostanak Glance Screen funkcije.

Preko ekrana nalazi se Gorilla Glass 3 zaštita, koja će zaštititi ekran od ogrebotina i lomova usled manjih padova.

Hardver

Pokretačka snaga ovog uređaja je Qualcomm Snapdragon 400 sa četiri Cortex-A7 jezgra na taktu 1.2 GHz. Za grafiku zadužen je Adreno 305. Multitasking se izvodi sa 1 GB RAM-a, što je sasvim dovoljno za svakodnevno korišćenje, s obzirom na to da je Windows vrlo štedljiva platforma. Problema neće biti ni ukoliko poželite da igrate igrice, čak i one koje zahtevaju nešto jače uređaje. Hardverski se radi o srednjem razredu, za ne preterano zahtevne korisnike, ovaj uređaj će biti pun pogodak.

Kako je Windows izuzetno dobro optimizovan za rad na hardverski slabijim uređajima, nećete imati nikakvih problema pri korišćenju aplikakacija. Na testiranju nije bilo seckanja i kočenja prilikom korišćenja.

Interna memorija je danas već malih 8 GB, ali je zato proširiva memorijskim karticama do 128 GB, što znači da prostora sigurno neće faliti. Usput, OneDrive daje 15 GB na cloudu, a dodatnih 15 možete dobiti ukoliko uključite camaera upload opciju (koju odmah možete i isključiti, a dobijeni prostor će ostati).

Ukratko, uređaj će bez problema pokrenuti novije igrice. Ne očekujte ipak neku veliku fluidnost kod zahtevih 3D igrica, ali većina naslova radiće bez problema.

Softver

O Windows Phone 8.1 smo već pisali u ranijim recenzijama, recimo kod Lumije 930. Od tada, isporučeno je nekoliko manjih updatea, ništa bitno se nije promenilo. Sistem je i dalje vrlo stabilan i fluidan, personalizacija je ograničena ali sa Windows-om 10 i to će se promeniti. Naime, svi uređaji koje pokreće Windows 8.1 dobiće ažuriranje na Windows 10, a to je i zvanično potvrdio Microsoft. S obzirom da Windows 10 još uvek nije stigao u finalnoj verziji, teško je reći kada će update doći na ovaj uređaj kroz nadogradnju. Naravno, nije poznato ni u kom će obliku Windows 10 doći, odnosno hoće li imati nekih ograničenja s obzirom na hardver. Zna se da će za uređaje sa 512 MB RAM-a biti malo ograničenih funkcionalnosti, ali za konkretno ovaj model (koji ima 1 GB) sudbina nije poznata, ali verujemo da će Windows biti "punokrvni".

Dostupnost aplikacija sada je veća nego ikad, Store polako ali sigurno raste, tako da su priče o nedovoljno aplikacija potpuno sulude.

Pločice na početnom ekranu možete slagati prema vašim željama, moguće je i jednostavno kreiranje foldera u koje možete smestiti više aplikacija, kao i postaviti sliku u pozadinu pločica. Notifikacioni centar je sličan onome na Android uređajima, pa tako pored raznih obaveštenja, tu su i brze prečice, pa tako npr. brlo možete iskljčiti WiFi.

Sa Windows-om 10 vaš uređaj dobiće novi dizajn interfejsa koji će biti još prilagodljiviji.

Povezivanje i multimedija

Što se tiče povezivanja, Lumia 730 se povezuje na uobičajene načine, pa su tako dostupni Wi-Fi 802.11 b/g/n, DLNA, A-GPS, Bluetooth, NFC, 3G i 4G mreže. Povezivanje sa računarom preko USB-a je prošlo bez problema, uređaj je vrlo brzo prepoznao telefon iprebacivanje se odvijalo bez problema.

Kvalitet veze i prijem signala su odlični.

Pregled multimedijalnih sadržaja je na dosta dobar. Jačina spoljnjeg zvučnika je vrlo dobra, mada možda je mogla da bude veća.

Kamera

Nokia Lumia 730 dolazi sa zadnjom kamerom rezolucije 6.7 MP. Kako smo već navikli da Lumije imaju dobre kamere, to ni ovde nije izuzetak, pa tako nećete prometiti veću razliku u detaljima na 6,7 i 8 MP. Fotografije možete snimiti u 16:9 odnosu u veličini 3072x1728 (5.3MP) i u 4:3 odnosu u veličini 2848x2144 (6.1MP).

Softverska podešavanja su kao i obično dobra. Lumia Camera dobila je dosta poboljšanja kroz razna ažuriranja i trenutno je stvarno jedna od generalno najboljih aplikacija u foto svetu, koju cene razni profesionalni fotografi. Tako možete vrlo jednostavno podešavati ISO, ekspoziciju, fokus, uključiti samookidač...

Kvalitet samih fotografija je dosta dobar, kontrast i boje su izuzetno dobro pogođene. Količina detalalja je dobra, a zrnatost je prisutna samo u uslovima lošeg osvetljenja kada se ne koristi blic.

Što se tiče videa, možete snimiti 1080p video snimke pri 30fps, sa solidnim 17.5Mbps bitrateom. Zvuk se snima u jednom kanalu u AAC modu sa 192Kbps bitrateom and 48KHz.



Kvalitet snimljenog videa je dobar, sa solidnom količinom detalja i dobrom bojama.
Prednja kamera ima 5 MP i širokougaono sočivo tako da ćete napraviti odlične selfije. Ono što treba napomenuti jeste da je i kvalitet slika prednjom kamerom na visokom nivou.

Kako izgledaju video snimci i fotografije napravljene ovim uređajem, možete pogledati klikom ovde.

Baterija

Lumija 730 dolazi sa baterijom od 2200 mAh što će osigurati oko 8 sati surfovanja ili 10 sati video reprodukcije. Uz umereno korišćenje, uređaj može da izdrži dva dana bez problema, dok će uz neku intenzivniju upotrebu izdržati oko dan ipo.

Windows je poznat kao štedljiv sisitem, a kako hardver nije preterano jak, problem sa baterijom takoreći ne postoji. Takođe, baterija od 2200 mAh nije mala, što dovodi do zaključka da ni oni koji mnogo koriste uređaje neće imati problema.

Naravno, kao i uvek, ne mora da znači da će baterija biti i vama odlična, jer sve zavisi o korišćenju, aplikacijama, jačini signala mreže...

Utisak

Lumia 730 je za svaku preporuku onima koji traže uređaj iz srednjeg cenovnog ranga. Izdržljiva baterija, ljubitelji selfija će ceniti 5 MP prednju kameru, dobar hardver i fluidan softver. Uz to, cena je veoma povoljna, a 730 donosi i dual SIM što će se svideti mnogima koji koriste dva telefona i žele da sve imaju u jednom.

Ukoliko želite ovaj telefon, preporučujemo vam m:ts ponudu, gde ga možete dobiti već za 1 dnar uz Miks XL paket, a detaljnije o ponudi pogledajte ovde.

Uređaj ustupio: Telekom Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
6
  1. Анониман kaže,

    kupio sam nedavno 735 i mnogo je dobar, malo me ponekad nervira windows ali je generalno dobar fon za te pare


  2. mare kaže,

    nije bas jeftin


  3. Анониман kaže,

    kako se ponaša u padovima?


  4. Milica kaže,

    Deluje mi lepo i praktično, mada sam se navikla na Android uređaje pa ne znam kako bih se snašla sa Windowsom


  5. BARIBAL.ZOKA kaže,

    Ja sam prezodovoljna,imam ga skoro dve godine.


  6. Анониман kaže,

    Kupio sam ga pre oko pola godine i više sam nego zadovoljan..telefon je vrhunski.


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.