Wikimedia tuži NSA zbog špijuniranja


Wikimedia fondacija, inače zadužena za hosting Wikipedije, objavila je da pokreće tužbu protiv NSA i američkog Ministarstva pravde zbog njihovog ozloglašenog programa špijuniranja Internet korisnika u SAD-u i drugim zemljama. Wikimedia smatra da su informacije otkrivene posredstvom Snowdenovih domumenata iz 2013. godine o NSA-inom ciljanom špijuniranju korisnika Wikipedije solidna osnova za ovu tužbu.

Wikimedia je u svom blog postu pojasnila ovaj korak, naglasivši da svojim špijunskim metodama NSA narušava privatnost Internet korisnika i da "ugrožava intelektualnu slobodu koja predstavlja osnovu za sposobnost ljudi da stvaraju znanje i uče".

Glavni cilj Wikimedie jeste da se osigura privatan i bezbedan prostor u online sferi za Wikipedijine urednike, kako bi mogli slobodno i bez oklevanja deliti informacije i raspravljati o njima.

Na svu sreću, Wikimedia u ovu borbu nije krenula sama, nego se udružila sa čak osam drugih, uglavnom širom sveta poznatih organizacija, među kojima su i Human Rights Watch, Amnesty International USA i Institut Rutherford. Ipak, videt ćemo da li će ova akcija uroditi plodom.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.