Dostupna beta verzija Maelstrom P2P browsera


BitTorrent je predstavio javnu beta verziju svojeg web-pregledača Project Maelstrom, koji se od ostalih pregledača na tržištu razlikuje po činjenici da koristi BitTorrent-ovu P2P tehnologiju, čime se uklanja potreba za centralizovanim serverom.

Project Maelstrom se temelji na modifikovanoj verziji Chromiuma, što znači da može prikazivati web-stranice kao i ostali pregledači (spajanjem na servere), ali zahvaljujući P2P tehnologiji stranicama se može pristupiti i spajanjem na niz korisnika koji su već pre pristupili toj stranici, a poseduju određene delove te stranice (slično postupku seedovanja kod razmene torrent datoteka).

BitTorrent-ova ideja je da se popularne web-stranice putem njihovog P2P modela učitavaju brže nego putem centralizovanih servera. Za manje popularne stranice je predviđena kombinacija upotreba centralizovanih servera i P2P modela kako bi njihovo učitavanje bilo na zadovoljavajućem nivou.

Prednost ove tehnologije je u činjenici da će se u budućnosti moći izbeći zagušenje servera, umanjiće se mogućnost cenzure sadržaja, DDoS napadi će biti slabijeg intenziteta, a vlasnici web-stranice će plaćati manju cenu hostinga.

Spomenuta javna beta verzija Project Maelstroma za sada je dostupna samo na Windows računarima i može se preuzeti putem sledećeg linka.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.