Naukom protiv internet trolova


Naučnici sa Stanforda i Cornella tokom 18 meseci promatrali su nekolicinu internet foruma i komentara članaka, primera radi na stranicama CNN-a, političkim forumima i IGN-u. Tokom tog vremena su analizirali oko 40 miliona postova od ukupno 1,7 miliona korisnika, i više od 100 miliona palac gore/dole glasova.

Posebno su se koncentririsali na upise korisnika koji su kasnije bili banovani od strane moderatora, i analizirali antisocijalno ponašanje u raspravi koje je uzrokovalo izbacivanje sa foruma. Njihova analiza izrodila je algoritam koji je u stanju samostalno pretraživati internet rasprave i uočavati trolove i identifikovati ih zapanjujuće precizno – nakon prvih pet postova, algoritam s preciznošću od 80% prepoznaje korisnika spremnog za izbacivanje iz rasprave.

"Trolovi se uopšteno koncentrišu na mali broj tema, upisi su im nerelevantni, a izazivaju i veći broj komentara od ostalih", stoji u naučnom radu na ovu temu. Osim toga, jedna od karakteristika trolova je i da od njihove pojave do banovanja postaju sve gori i gori, a zajednica ih sve manje toleriše. "Trolovsko ponašanje se još i pojačava kad zajednica na njih grublje reaguje", zaključuju autori ove studije.

Budući da njihov algoritam trenutno prepoznaje 80% trolova, ostalih 20% lažno pozitivnih rezultata ili neprepoznatih trolova i dalje bi morali prepoznavati ljudski moderatori. Iz tog razloga naučnici savetuju da se ovakvi algoritmi koriste samo kao sugestija moderatorima, a ne za automatsko deljenje zabrana diskutovanja i drugih sankcija kojima se trolovi inače kažnjavaju.

Foto: Memo Angeles / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.