Recenzija: Lenovo Vibe X2


Lenovo je kod nas poznat uglavnom po računarima i manje tabletima. Iako su na našem tržištu već neko vreme prisutni i mobilni telefoni ove kompanije, zbog popularnosti Samsung-a i iPhone-a, nisu postigli neki bitan uspeh, iako se radi o dobrim uređajima.

Lenovo Vibe X2 uređaj sa odličnim specifikacijama i relativno pristupačnom cenom. U kućištu od magnezijuma donosi 5-inčni ekran, 2 GB RAM-a i 32 GB interne memorije. Za fotkanje su zadužene prednja i zadnja kamera sa 13 odnosno 5 MP, a baterija ima kapacitet od 2300 mAh. Kakve utiske je ostavio na nas pročitajte u nastavku.

Specifikacija
- Ekran: 5,0″ IPS LCD 1920 x 1080, 441 ppi
- SOC: MediaTek MT6595
- CPU: 4x Cortex-A7 na taktu 1,7 GHz i 4x Cortex-A17 na taktu 2,0 GHz
- RAM: 2 GB
- Interna memorija: 32 GB, nije proširiva
- Povezivanje: WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, DLNA, 2G, 3G, 4G
- Kamera: 13 MP, video snimanje 1080p; prednja kamera 5 MP
- Baterija: 2300 mAh
- Operativni sistem: Android 4.4 KitKat sa Vibe 2.0 UI

Plus
- Dizajn i kućište
- Hardver i performanse
- Odličan ekran
- Dobra cena

Minus
- Memorija nije proširiva
- Baterija nije izmenjiva
- Previše bloatwarea

Dizajn i kućište

Lenovo je modelom X2 pokazao da ume da napravi telefon koji će pored dobrih specifikacija imati i premium izgled. Sam uređaj napravljen je od magnezijuma, koji deluje kao da je plastika što se nekima možda neće svideti. Magnezijum je omogućio da kućište bude lagano i tanko, pa tako ovaj 5-inčni smartphone ima debljinu od samo 7,3 milimetara i 120 grama. Moguća zamerka može ići jedino tome da na nekim delovima zadnje maske uređaj deluje pomalo šuplje, ili je testni primerak bio malo lošije zalepljen pa smo stekli takav utisak.



Bilo kako bilo, mogućnosti za otvaranje kućišta nema, što znači da je izmena baterija otežana i izvodljiva samo u servisu. Ovakav princip odavno je poznat u mnogim modelima, gotovo većini danas popularnih. Sim kartica ima svoju "fioku" koja se otvara iglicom sa leve strane, dok je mogućnost proširivanja memorijskim karticama izostavljena. Sa desne strane nalazi se dvostruko dugme za kontrolu glasnoće zvuka i dugme za uključivanje ekrana. Fizičko dugme za kameru nažalost je izostalo. Audio jask smešten je na vrhu, a USB konektor na dnu.

Ceo uređaj izgledom dosta podseća na Sony-jeve Xperia Z modele, iako se dosta razlikuje, zaobljenost ivica i ravna prednja i zadnja strana daje utisak da se radi o dosta sličnim uređajima.



Pohvalna stvar kod ovog uređaja su kapacitivne tipke, dakle, softverske neće "ukrasti" deo ekrana, a možete im podesiti i dužinu trajanja osveljenja. Uređaj u ruci leži odlično, lagan je i tanak, a 5-inčni ekran predstavlja verovatno najbolju veličinu za one koji vole praktične uređaje za brz i jednostavan rad.

Sa zadnje strane nalazi se modul kamere koji ne štrči izvan ravnine kućišta, a tu je i LED blic, dok je spoljni zvučnik na dnu.

Dodatni plus je što u prodajnom paketu, pored standardnih pratilaca (punjač, usb kabal, slušalice, uputstvo..) dobijate i zadnju zaštitnu masku i foliju za ekran. Da li je Lenovo ovime hteo da nam kaže da ne veruje mnogo u čvrstinu svog uređaja, ili jednostavno želi da časti paranoične, verovatno nikada nećemo shvatiti, ali pozdravljamo ovakav potez jer maskica (dobili smo providnu) deluje jako lepo i elegantno, a malo će otežati uređaj ukoliko smatrate da je previše lagan.

Sveukupni utisak o kućištu je vrlo pozitivan, pre svega zbog oglične ergonomije, tankog i laganog kućišta.

Ekran

Lenovo Vibe X2 dolazi sa 5-inčnim LCD IPS ekranom Full HD rezolucije (1920x1080 tačaka), a ima gustoću od 441 ppi, što u kombinaciji sa RGB matricom daje odličnu oštrinu. Prikaz boja na ekranu je odličan čak i na direktnoj sunčevoj svetlosti, a uglovi vidljivosti su izuzetno dobri. Odziv ekrana je odličan i sveukupno gledano ovo je izuzetan ekran, možda i jedan od najboljih u ovom opsegu cena.

Treba istaći da se preko ekrana nalazi i Gorilla Glass 3 zaštitno staklo koje ekran štiti od manjih ogrebotina i oštećenja, a preko njega možete staviti i zaštitnu filiju koju dobijate u paketu.

Hardver

Pokretačka snaga ovog uređaja je MediaTek-ov osmerojezgreni procesor MT6595 sa četiri Cortex-A17 jezgra koja kucaju na taktu od 2.0 GHz i četiri Cortex-A7 na taktu od 1,7 GHz. Tu su i 2 GB RAM-a za dobar multitasking i PowerVR G600 grafički koprocesor. Zanimljivo je da uređaj ima 32 GB interne memorije, a memorijske kartice nažalost nisu podržane. Takođe, korisniku je dostupno tek nešto više od 25 GB.

Uređaj na AnTuTu postiže više od 47 hiljada bodova, i samo je nešto slabiji od, recimo, Samsung-ovog Galaxy-ja Note 4. Ovo jasno govori da će i najzahtevnije igrice raditi bez problema.

Ukoliko tražite hardverski jak, a opet ne tako skup uređaj, Lenovo Vibe X2 je za preporuku.

Povezivanje i multimedija

Lenovo Vibe X2 radi na 2G, 3G i 4G mrežama, od toga je ova poslednja LTE Cat. 4, dakle sa brzinama do max. 150 Mbps u downloadu. U 3G mreži, uređaj podržava HSDPA+ DC tehnologiju, koja omogućava najveće brzine do 42 Mbps. Podržan je uobičajeni WiFi koji donosi i WiFi direct, WiFi hotspot, i DLNA. Tu su još FM radio, Bluetooth i A-GPS, ali ne i NFC niti USB on-the-go.

Problema sa pozivanjem i prijemom signala nema. Zvuk u slušalici je čist i dovoljno jak.

Pregled multimedijalnih sadržaja je odličan zbog kvalitetnog ekrana predstavljaće pravo uživanje. Video player će pustiti osnovne video formate, što znači da ćete za reprodukciju AVI i MKV datoteka u principu morati da instalirate nekim od alternativnih playera.

Zvuk na spoljnom zvučniku je solidan, pa je definitivno ovde moglo da se uradi malo više.

Softver

Lenovo Vibe X2 je temeljen na Androidu 4.4 KitKat, a nadogradnja na Lolliop je najavljena za negde za drugi kvartal ove godine, dakle stićiće za koji mesec. Lenovo je ubacio svoj korisnički interfejs Vibe 2.0, koji izgleda lepo i šareno. Kao i kod drugih sličnih Kineza, i ovde imamo kopiranje Apple-ove logike smeštanja aplikacija samo na početnim ekranima, dakle, meni je izleteo.

Sam sistem izgleda solidno, ali je dosta fluidan. Nema mnogo revolucionarnih opcija, ali bloatwarea zato ima na pretek. Tako ćete uz uređaj dobiti 5 demo igrica, Route 66 navigaciju (naravno samo 30 dana licencu), UC Browser, aplikaciju za čišćenje, Kingsoft Office, bezbednosnu aplikaciju (koja dosta smara), aplikaciju za sinhronizaciju i deljenje... Sve u svemu, većinu verovatno nikada nećete koristiti, osim što ćete izgubiti malo vremna dok ih obrišete.

Sistem nudi mogućnost upravljanja gestama, a tu je i funkcija sprečavanja neželjenog dodira za zaključanom ekranu, barem kad uređaj pokušavate rukom uhvatiti sa gornje strane, gde se nalazi senzor blizine. Možete odabrati automatsko pojačavanje zvuka kad se uređaj nalazi u džepu ili da se stiša kad ga primite u ruku.

Uopšteno gledano, zadovoljni smo radom softvera i lepim šarenim izgledom tema, jedino bloatware aplikacije možemo smatrati minusom.

Kamera

Lenovo Vibe X2 dolazi sa zadnjom kamerom rezolucije 13 MP i LED blicem, kao i prednjom od 5 MP. Interfejs je jasan i funkcije su na početnom ekranu logično raspoređene. Tu možete upravljati blicem, uključiti ili isključiti HDR, i način snimanja (dodir, samookidač, i glasovna naredba). Ulaskom u podešavanja dobijate mogućnost odabira odnosa fotografije, podešavanja balansa bele boje, odabir scene, ISO osetljivost, ali i kontrast, oštrinu, zasićenje boja i trajanje ekspozicije.

Kvalitet fotografija u dobrim uslovima. Pri dnevnom svetlu, je očekivano dobra, sa dobrom količinom detalja. U uslovima lošijeg osvetljenja, npr. noću, primnetna je veća zrnatost, ali je kvalitet snimaka i dalje zadovoljavajuć. Blic će pomoći i dati dovoljno svetla za osvetljenje bližih predmeta, dok će za udaljenije biti malo problem. Može se desiti i da su fotografije lošije osvetljene ili da je prilikom okidanja uređaj promenio fokusnu tačku.



Što se tiče fokusiranja, ono je nešto sporije i ponekad teže u odnosu na recimo Samsung-ove uređaje. Ukoliko npr. fotografišete cvet i u tom trenutku samo malo dune vetar, imaćete problem sa fokusiranjem. Prilikom snimanja videa, kamera teško prati fokusirani element i to će vas možda malo nervirati.

Sve u svemu, kamera odgovara cenovnom razredu. Nemojte očekivati neko vrhunsko rešenje poput Samsung-ovih, ali sigurno je da će odlično poslužiti za većinu fotografija, i da će na pravi način zabeležiti bitne momente.

Kako izgledaju fotografije i video snimci napravljeni ovim uređajem, pogledajte na ovom linku.



Baterija

Kapacitet baterije je 2300 mAh, što vas možda i neće oduševiti. Ovaj kapacitet biće dovoljan za recimo jedan dan prosečnog korišćenja, ali ukoliko odlučite da pogledate neki film ili se bacite na igranje igrice, brže ćete morati do punjača ili neke eksterne baterije.

Lenovo nudi i poseban program za štednju energije i to kroz korišćenje različitih profila koje možete uključiti u podešavanjima, a razlikuju se po aplikacijama i procesima koje omogućavaju, i po količini prikazanog sadržaja na ekranu.

Uglavnom, više od jednog dana možete izvući ukoliko isključite data mrežu ili smanjite svetlinu ekrana.

Utisak

Vibe X2 predstavljen je još u septembru prošle godine, ali je kod nas došao tek nedavno i to u ponudu Telekoma Srbija. Uređaj lepo izgleda i ima snažan hardver, a biće pravi izbor za sve koji žele dobar uređaj bez da izdvoje dosta novca. Uređaj ne donosi nikakve bitne prepoznatljivosti, ali će njegovi kupci sigurno biti zadovoljni kvalitetom izrade i kućištem od magnezijuma, uz koji dobijate u pakovanju i plastičnu zadnju maski u foliju za ekran.

Kao što smo rekli na početku, uređaj se nalazi u ponudi Telekoma Srbija i možete ga dobiti već za 1 dinar uz odgovarajuće tarifne pakete. Više o paketima i pogodnostima pogledajte ovde.

Uređaj ustupio: Telekom Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
5
  1. Nidza kaže,

    Zanimljiv telefon, nisam ga video ranije, jel bolje da uzmem njega ili ipak neki jači? Treba mi za par igrica, fejs i instagram uglavnom...


  2. Ovaj ti je super samo baterija može biti problem :)


  3. Анониман kaže,

    deluje kao super fon za male pare


  4. Анониман kaže,

    Lep telefon, ali nekako mi Lenovo ne uliva poverenje


  5. Анониман kaže,

    au, kamera je noću očajna


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.