Toplota uništava podatke na SSD-ovima


Viši stručnjak kompanije Seagate, Alvin Cox, objavio je svoj rad u kojem ističe kako treba izbegavati skladištenje SSD diskova u prostorima gde su prisutne visoke temperature.

Ukoliko su na SSD-u skladišteni podaci i on je isključen i uskladišten u prostoru sa temperaturom od 25 stepeni Celzijusa, vek trajanja uskladištenih podataka iznosi oko dve godine.

Ukoliko se temperatura podigne za samo 5 stepeni Celzijusa, očekivani vek podataka na isključenom SSD-u pada na jednu godinu, a kada temperatura dosegne 35 stepeni Celzijusa, očekivani vek trajanja podataka na isključenom SSD-u pada na samo šest meseci.

Gubitku podataka najviše su izloženi SSD diskovi za poslovnu upotrebu s obzirom da kod njih vek trajanja podataka pri optimalnoj temperaturi iznosi 20 nedelja, dok povećanje temperature za samo 5 stepeni Celzijusa uzrokuje gubitak podataka nakon samo 10 nedelja.

SSD diskovi više kategorije namenjeni upotrebi u high-end desktop i prenosnim računarima nisu pokazali takvu osetljivost na promenu temperature, pa uskladišteni podaci traju oko dve godine pri odgovarajućim temperaturnim uslovima.

Preporučuje se skladištenje SSD diskova u odgovarajućim temperaturnim uslovima, a važni podaci mogu se skladištiti na klasične mehaničke diskove, koji su se pokazali puno boljim izborom za dugotrajno skladištenje podataka.

Foto: Hadrian / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.