Recenzija: Samsung Galaxy S6 Edge


Za 5 godina koliko postoji S serija uređaja, Samsung je prvi put izbacio dva S uređaja - "ravni" odnosno standardni S6 i zakrivljeni, odnosno S6 Edge koji je došao na red za test.

Zakrivljeni ekran (i prateći softver za njega) je praktično jedina razlika u odnosnu na obični S6. Usput, ovo nije prvi put da Samsung izbacuje uređaj sa zakrivljenim ekranom - Galaxy Round bio je prvi, sada ga možemo nazvati smešnim jer generalno i nije postigao nikakav bitan uspeh. Drugi je Galaxy Note Edge, koji je zapravo bio prepakovani Note 4, a istu situaciju imamo i sada samo je u pitanju S6. Galaxy Round bio je zakrivljen u celosti ka unutra, što realno i nije imalo neku svrhu, osim možda što ekran nije direktno dodirivao površinu na koju se stavi. Note Edge zakrivljen je samo na jednoj strani, dok je S6 Edge sada zakrivljen sa obe.

U ovoj recenziji biće reči o razlikama (dizajn, ekran, softver), tako da pročitajte recenziju "običnog" modela S6 za sve ostalo, jer se radi o hardverski identičnim uređajima.

Specifikacija
- Ekran: 5,1″ Super Amoled 2560 x 1440, 577 ppi, Gorilla Glass 4
- SoC: Samsung Exynos 7 Octa 7420
- CPU: 4x Cortex-A53 na 1,5 GHz +4x Cortex-A57 na 2,1 GHz
- RAM: 3 GB
- Interna memorija: 32 GB (dostupno 25 GB), nije proširiva
- Povezivanje: WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, DLNA, A-GPS, Bluetooth, NFC, IR, USB on-the-go; 3G: HSPA+ DC; 4G:LTE Cat. 6
- Kamera: 16 MP/4K/OIS
- Prednja kamera: 5 MP/1080p
- Baterija: 2550 mAh
- OS: Android 5.0 Lollipop

Plus
- Kvalitet kućišta
- Verovatno najbolji ekran
- Vrhunska kamera
- Hardver i performanse
- Poboljšan TouchWiz i čitač otiska
- Drugačiji izgled

Minus
- Nema ulaz za memorijsku karticu
- Nije vodootporan
- Baterija nije izmenjiva
- Ekran na ivici više podložan oštećenjima
- Preskup

Dizajn i kućište

S6 Edge izgleda neobično i dosta drugačije od običnog S6. Jedino isto na ova dva uređaja je zadnja strana. Edge verzija je od običnog deblja 0,3 mm ali je i 6 grama lakša, a ima i bateriju jaču za 50mAh. što, kao i prethodne dve stavke, sigurno nećete primetiti.



Uređaj sa ovako zakrivljenim ekranom stvarno deluje futuristički i napredno. Ovo će se svideti onima koji žele nešto drugačije i da budu korak ispred drugih, jer, kao što znamo, zakrivljeni ekrani tek počinju da budu popularni. Ipak, ovo ima svojih mana, pa je tako, recimo, uređaj mnogo podložniji oštećenjima. Sa strane, prisutan je tek mali metalni okvir, gotovo zanemariv. Ukoliko uređaj padne na tu stranu sa neke malo veće visine, polomljen ekran (koji je i verovatno najskuplji deo uređaja) je neizbežna posledica, a može da punke i zadnja maska jer je i ona od stakla.



Baš iz tog razloga, bilo bi najbolje da uređaj držite u nekoj fotroli, ali to je malo glupo jer onda futurističke prednosti ne dolaze toliko do izražaja. Takođe, biće potrebno i navići se na novi način držanja uređaja baš zbog ispadanja i malih ivica.



Ekran

Kao što je i rečeno, ekran je stvano odličan, ističe se kvalitet i futuristički momenat. U pitanju je isti ekran kao na običnom S6, samo zakrivljen. Kao što smo i ustanovili, radi se verovatno o jednom od najboljih ekrana u smartphone uređajima.



Edge deo ima svoje funkcionalnosti, tako da, pored lepote ima i funkcionalni karakter.

Softver

Pored harvera koji se ne razlikuje na ova dva uređaja, isti važi i za softver. Osnova je identična, s razlikom da je ovde softver nadograđen Edge funkcionalnostima. Dakle, evo šta sve možete da softverski podesite na Edge screen.



Za početak, pozicija Edge ekrana može da bude samo na jednoj strani, što se može odrediti u podešavanjima, a u stanju je da prikazuje propuštene pozive određenih kontakata i ostale obaveštenja vezana uz njih i noćni sat sa dodatkom informacija o vremenskim prilikama. Vreme prikaza sata potrebno je odrediti, jer je njegovo trajanje ograničeno na najviše 12 sati. Ovo može da bude od koristi u zamračenoj prostoriji kad nemate pravi sat na noćnom ormariću, dok je broj kontakata čija se obaveštenja prikazuju na ivičnom ekranu, ograničen na pet. Ipak, tu su i druga obaveštenja poput mailova, Hangouts poruka, Twitter-a i sl., a da bi se prikazivale potrebno je klizanjem probuditi taj deo ekrana, čije osvetljenje takođe ima ograničeno trajanje.



Iapk, s obzirom na buku koja se podigla oko Edge modela, ali i funkcionalnost koju ima na Note-u Edge, od ivičnog ekrana smo ipak očekivili malo više. Istina, Galaxy Apps prodavnica nudi i mogućnost instalacije aplikacija prilagođenih za Edge ekran, kao npr. Edge RSS feed, ili Edge task manager, ali njihova upotrebljivost je prilično ograničena.

Što se tiče korišćenja standardnih aplikacija, kao npr. web pregledača, sadržaj će se saviti u skladu sa ekranom, što u početku može da deluje čudno, ali u roku od par dana ćete se priviknuti. Isto vredi i za tastaturu, čiji ivični znakovi malčice ulaze u savijeni deo pa će tako za 1, 0, Q i P trebati malo pažnje.

Sve u svemu, sem Edge dodatka, funkcionalnost i mogućnosti softvera su iste kao na običnom S6 modelu.

Utisak

Galaxy S6 je jedan od najlepših uređaja trenutno. Pored lepog kućišta, dobijate i zakrivljeni ekran koji nije toliko čest danas. Uz sve to, nije se štedelo na hardveru, pa je tako S6 Edge najsnažnijih uređaja danas. Dakle kompletno in telefon, ali da li ćete ga kupiti?

Problem svakako predstavlja cena uređaja. Već smo ustanovili da je S6, barem za ove naše uslove, jako skup. S obzirom da je Edge verzija još skuplja, slobodno možemo reći da je uređaj preskup. Ipak, ukoliko se već odlučijete za skup uređaj kao što je S6, ako vam je Edge verzija lepša, i vidite da će vam njegove dodatne funkcije biti od koristi - neće biti problem doplatiti, jer ipak dobijate nešto novo i drugačije.



Dakle, jedino cena može da bude problem i razlog da ne nabavite baš ovaj telefon. Ali, kako operateri daju razne pogodnosti, poput plaćanja na rate možda uspete nekako da si priuštite ovaj elegantan i moćan uređaj, koji će svakako pleniti pažnju gde god da se pojavite.

Uređaj ustupio: Samsung Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
6
  1. Анониман kaže,

    perfektan uredjaj


  2. Анониман kaže,

    Mnogo dobar ali i mnogo skup


  3. Анониман kaže,

    Kupio pre neki dan običan S6 :)


  4. Анониман kaže,

    ja cu ga uzeti u 2017...tad ce mu cena biti prikladna nasem trzistu


  5. Unknown kaže,

    vrhunski telefon.


  6. Анониман kaže,

    Uzela sam S 6 Edge + i stvarno je sjajan, samo sam užasno smotana i ispadne mi na nekoj žurki i polomi se onaj zadnji deo, koji je isto od stakla jelte, valjda to može da se zameni nekako.


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.