Recenzija: Samsung Galaxy Tab A 9.7


Samsung i Apple definitivno su najjači igrači na tržištu tableta. Ipak, kako Apple-ove uređaje ne može da priušti baš svako, Samung tu uskače sa povoljnijim rešenjima koja se često mogu meriti sa skupljom konkurencijom. Tako su predstavili i Galaxy Tab A, a mi smo testirali njegovu verziju sa ekranom od 9,7 inča.

Utiske o ovom tabletu pročitajte u nastavku.

Specifikacija
- Ekran: 9,7 inča, rezolucije 768x1024 piksela (gustoća ~132 ppi)
- CPU: Quad-core 1.2 GHz
- Memorija: 16 GB, 1.5 GB RAM (Wi-Fi) / 16/32 GB, 2 GB RAM (LTE)
- Povezivanje: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band, WiFi Direct, hotspot; microUSB v2.0; Bluetooth v4.1; LTE (opciono)
- Kamera: 5 MP, 2592 х 1944 px fotografije, 720p@30fps video; prednja 2 MP
- OS: Android OS, v5.0 (Lollipop)

Plus
- Relativno povoljan
- Jaka baterija
- Lep izgled
- S Pen

Minus
- Mala rezolucija ekrana

Dizajn i kućište

Galaxy Tab A ne razlikuje se mnogo od ostalih tableta, a najviše liči na iPad. Dakle, krasi ga jednostavan i elegantan dizajn sa finim zaobljenim ivicama. Kućište je izuzetno čvrsto i kvalitetno, a iako se ne radi o skupom uređaju, ostavlja premium utisak kvaliteta izrade.

S prednje strane nalazi se ekran ispod kojeg se nalazi fizička home tipka, kao i dve kapacitivne sa leve i desne strane, što je za pohvalu. Još jedna stvar koja će se mnogima dopasti je olivčica koja ima svoju fiokicu kao kod Note serije uređaja. Ovo može biti odlična stvar za roditelje, jer će deci omogućiti mnogo zabave sa crtanjem na velikom tabletu.

Zbog svoje veličine, trebaće vam nešto veće od torbice za prenos. Ipak, ukoliko želite veliki tablet, ovo je pravo rešenje.

Što se tiče težine, radi se o uređaju od 450 grama, što imajući u vidu veličinu ekrana od 9,7 inča, je sasvim pristojno i u rangu sa iPad-ima iste veličine.

Ekran

Možda najveća mana uređaja je ekran. On je, naime TFT, ali veći problem je mala rezolucija od tek 1024x768px, što na veličini od 9,7 inča daje tek gustoću od tek 132 piksela po inču. Naravno, ovo je učinjeno kako bi cena bila niža, ali definitivno je rezolucija mogla da bude malo veća. Odnos ivica ekrana je, kao što smo navikli za ovu veličinu tableta, 4:3.

Što se tiče svetline i kontrasta, sve je u skladu sa očekivanjima. Boje nisu toliko žive i lepe kao na AMOLED-u ili IPS ekranima, ali ukoliko ne patite od potrebe za takvim "sjajem", ovo će biti sasvim dovoljno. S druge strane, svetlinu je moguće dosta smanjiti, što je odlično za čitanje noću.

Hardver

Jedna od malo čudnijih stvari kod ovog tableta je to što je specifikacija "tajna". Naime, za procesor zna se samo da je u pitanju čevorojezgreni sa taktom od 1.2 GHz, dok za grafiku ne postoji podatak. Što se RAM-a i skladišta tiče, postoje dve verzije. jedna je 16 GB interne memorije i 1,5 GB RAM-a (Wifi only verzija), dok se druga deli na dve - 16 ili 32 GB sa 2 GB RAM-a (LTE verzija). Ugrađenu memoriju moguće je proširiti microSD karticama do 128 GB.

Hardverski, uređaj je dobar za surfovanje, društvene mreže i neke manje zahtevne igrice. Više od toga ne treba očekivati. Takođe, uređaj je odličan i za posao, a dolazi i sa unapred instaliranim Microsoft-ovim Office aplikacijama. Probali smo malo zahtevnije igrice i prisutno je trzanje i ne velika fluidnost.

Povezivanje i multimedija

Galaxy Tab A 9.7 dolazi sa standardnim mogućnostima povezivanja, tu je Bluetooth u verziji 4.1, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n sa derivatima WiFi Direct i hotspot, a postoji i LTE verzija uređaja. Naravno, tu je i micro USB u verziji 2.0 za povezivanje sa računarom. Prilikom povezivanja nije bilo nikakvih problema, računar je trenutku prepoznao tablet i omogućeno je prebacivanje bez potrebe za nekim dodatnim softverom.

Što se tiče pregleda multimedije, na ovako velikom tabletu to je uživanje. Doduše, da je pomenuta rezolucija ekrana malo veća cela stvar bi bila bolja ali ni ovako nije loše. Ugrađeni zvučnik je solidan. Podržani su razni multimedijalni formati, nije bilo problema ni sa pregledom Full HD video snimaka. Ukoliko vam se ugrađeni player ne dopada, uvek možete da instalirate neki drugi, ali za tako nešto neće biti potrebe.

Softver

Galaxy Tab A 9.7 dolazi sa Android-om u verziji 5.0., preko kojeg se nalazi TouchWiz, istog izgleda sa dodatim Note funkcionlnostima za S Pen olovčicu.

Softver radi dosta fludino, brz je i stabilan. Jedini malo veći problem predstavlja velika količina bloatware aplikacija, ali to jednostavno možete rešiti. S obzirom da se radi o novom modelu, sigurno je da će ovaj uređaj imati podršku i redovno dobijati ažuriranja u narednih godinu-dve.

Što se tiče igranja igrica na ovom uređaju, kao što smo u delu hardvera rekli, grafički zahtevnije igrice neće se ponašati baš fluidno, ali će dobar deo igrica lepo raditi.

Sve u svemu, kod softvera nam se najviše dopalo to što je kao na S6, sa dodatkom funkcija olovke. Takođe, ukoliko koristite OneDrive, računajte na poklon 100 GB na 2 godine.

Kamera

Kao i kod svih ostalih tableta, kamera nije primarna. Tako je ovde ona prosečna - 5 MP nazad i 2 MP napred za video razgovore i selfije. Veličina fotografija koje kamera pravi je 2592 х 1944 px, dok se video pravi u rezoluciji 720p. Od funkcija tu su geo-tagging kao i autofokus.

Kvalitet fotografija i videa je solidan, dakle nemojte očekivati previše. Što se stabilizacije tiče, ona ne postoji, pa je balansiranje velikog tableta pomalo teško. Tablet ne poseduje blic, tako da zaboravite fotkanje noću ili u slabim svetlosnim uslovima.



Baterija

Galaxy Tab A 9.7 može da se pohvali baterijom od 6000 mAh, što omogućava, barem po rečima proizvođača više od 14 sati pregleda multimedije, preko 160 sati slušanja muzike. U realnim uslovima, to je manje više tako, ali uvek zavisi od podešavanja svetline ekrana, korišćenih aplikacija...

Tokom testiranja, bili smo jako zadovoljni potrošnjom baterije, a posebno moramo da pohvalimo jako malu potrošnju dok se uređaj ne koristi, odnosno stoji u stand by režimu.

Utisak

Samsung Galaxy Tab A 9.7 je odličan uređaj za sve koji žele tablet velikog ekrana po pristupačnoj ceni, da bude lagan i da ima jaku bateriju. Takođe, radi se o novom modelu koji je krenuo u maju ove godine, što osigurava nadogradnje u narednom periodu, a kao jedinu bitniju manu možemo izdvojiti malu rezoluciju ekrana.

Uređaj je dostupan kao WiFi i LTE model (mi smo na testu imali WiFi only), u titanijumskoj, (prljavo) plavoj i beloj boji.

Uređaj ustupio: Samsung Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
3
  1. Анониман kaže,

    Izgleda skroz lepo, kao iPad a olovka je veliki plus


  2. Анониман kaže,

    nisam ga nesto vidjao u prodaji ali definitivno sam zainteresovan, ovo za ekran me bas briga, ne moze biti ocajno ipak je samsung


  3. Dz kaže,

    Mahina


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.