Mozilla ljuta na Microsoft zbog Windows-a 10


Ukoliko ste proteklih dana instalirali Windows 10, verovatno ste primetili da vam je Microsoft usput resetovao podešavanja o defaultnim aplikacijama, nakon čega je Microsoft Edge postao vaš novi defaultni web browser. Naravno, prilikom lansiranja Firefox-a ili Chrome-a, isti će vas upitati da li im ponovo želite dodeliti ulogu defaultnog browsera, ali sada je tu i jedan dodatni korak koji morate proći kako bi to i uradili.

Naime, Windows 10 će nakon pokretanja Firefox-a, Chrome-a ili nekog trećeg browsera i njihovog postavljanja kao defaultnog, otvoriti poseban prozor sa opcijama, unutar kojeg trebate potvrditi da ih zaista želite koristiti umesto Edgea. Očekivano, proizvođači drugih web browsera i nisu najzadovoljniji ovom promenom.

Kako prenosi The Verge, izvršni direktor Mozille, Chris Beard, je poslao otvoreno pismo šefu Microsoft-a u kojem navodi kako odabir defaultnog browsera sada, između ostalog, "traži dvostruko više klikova i skrolovanje kroz sadržaj" u odnosu na prethodne verzije Windows-a. Beard je kompletan proces opisao kao "zbunjujuć" i dodao je kako je kroz njega "teško navigirati", te kako se u njemu "lako izgubiti".

Iz Microsoft-a su odgovorili kako su Windows 10 "dizajnirali da obezbede jednostavno iskustvo nadogradnje za korisnike i kohezivno iskustvo nakon nadogradnje", te su istakli kako je tokom instalacije moguće odabrati defaultne aplikacije za određene zadatke - uključujući i defaultni web browser. Na kraju svog saopštenja, iz Microsofta su dodali i to kako su Windows 10 dizajnirali "kao servis", i kako će pratiti korisnički feedback i raditi na poboljšanjima tamo gde ih korisnici budu trebali.



Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.