Recenzija: HTC One M8S


Sećate li se prošlogodišnjeg HTC-ovog modela One M8? Ukoliko je odgovor potvrdan, onda znate i kako izgleda novi M8S...

HTC je odlučio da, tri godine za redom, predstavlja telefone istog izgleda. Novi M8s izgleda isto kao prošlogodišnji M8, razlika je u hardveru i kameri koja je sada nazad 13 MP a napred 5 MP. Konačno su shvatili da je UltraPixel tehnologija promašaj, a sada je potrebno da shvate i da je promena u dizajnu bitna, s obzirom da i novi M9, gle čuda, opet izgleda isto.

Naravno, to što je isto, ne mora da znači da je loše, ali vremenom dizajn svakog telefona postane dosadan pa se proizvođači stalno trude da naprave nešto novo što će privući nove kupce i zadržati stare. HTC izgleda ima drugačiju strategiju, pa će tek prodajni rezultati pokazati jesu li pogrešili ili je nametanje istog dizajna svake godine ispravna odluka.

Specifikacije
- Ekran: 5” Super LCD3 1080 x 1920 (~441ppi), Gorilla Glass 3
- SoC: octa-core Snapdragon 615 1.7 GHz 64bit
- RAM: 2 GB
- Interna memorija: 16 GB (oko 10 dostupno), proširivo microSD karticama do 128 GB
- Povezivanje: 4G; WiFi; Bluetooth 4.0; GPS; Wi-Fi hotspot; NFC
- Kamera: Duo Kamera 13MP + 2 MP; dual LED; 1080p; HDR
- Prednja kamera: 5 MP 1080p; HDR
- Baterija: Li-Ion 2840 mAh integrisana
- OS: Android 5.0.2 Lollipop

Plus
- Kvalitetno kućište od aluminijuma
- Odlični zvučnici
- Odličan ekran
- Dobra kamera
- Proširiva memorija
- Brz i fluidan softver

Minus
- Već viđen dizajn
- Visoka cena

Dizajn i kućište

HTC One M8S bukvalno ima isti dizajn kućišta kao prošlogodišnji One M8, osim što je osvežena verzija nešto deblja, što je omogućilo HTC-u da ugradi bateriju sa većim kapacitetom. Težina je takođe ostala ista pa i One M8S ima 160 grama. Ukoliko volite telefone sa metalnim kućištem, HTC One M8 je pravi izbor za vas. Ono što je za svaku pohvalu jeste taj premium osećaj kada držite ovaj telefon u ruci i teško da bilo koji drugi model može ovo da priušta.



Dobar deo prednje strane ovog modela zauzima 5-inčni ekrana dok oko njega se nalazi standardna crna traka i na njoj HTC logo, odmah ispod softverskih tastera. Ispod i iznad ekrana se nalaze kvalitetni stereo HTC Boom Sound zvucnici, dok se još iznad ekrana nalaze i razni senzori kao i prednja kamera, a tu je i mala LED lampica za obaveštenja koja je skrivena u jednoj od rupica na gornjem zvučniku.

Stranice One M8S modela su izrađene takođe od metala i deo su zadnjeg poklopca, a telefon se zbog toga malo kliza po ruci. Sa leve stranice se nalazi ulaz za nano SIM karticu, dok je sa desne strane ulaz sa istim dizajnom, samo što je taj ulaz namenjen za microSD kartice. Sa desne strane sa takođe nalazi i dugački taster za kontrolu jačine zvuka. Taster za paljenje se nalazi na gornjoj ivici telefona, sa desne strane. Ta gornja ivica je plastična, dok je donja metalna i ima micro USB konektor kao i 3.5 audio izlaz.

Ekran

HTC One M8S je poseduje Super LCD3 ekran od 5 inča, sa full HD rezolucijom (1080 x 1920 piksela) sa 441 pikselom po inču, baš kao i kod prošlogodišnjeg M8 modela. Radi se o fantastičnom ekranu, koji ima oštri prikaz, pune boje kao i proštranoću i odčinom vidljivošću na suncu. Odziv na dodir takođe opravdava zašto je ovaj telefon premium. Sa ovakvim ekranom imaćete odlično iskustvo pri surfovanju internetom, gejmingom i gledanjem multimedije.

Hardver, performanse i multimedija

HTC One M8S u sebi ima osmojezgreni Snapdragon 615 iz Qualcomm-a, sa radnim taknom od 1.5 GHz, a u pitanju je 64-bitna arhitektura. Takođe, ovaj procesor radi u paru sa Adreno 405 grafičkim čipom, 2 GB RAM-a i 16 GB interne memorije, od čega vam je dostupno 9.7 GB, ali je moguće proširiti memoriju putem microSD kartica sa kapacitetom do 128 GB.

Sa ovakvim specifikacijama, ovaj telefon bez problema pokreće sve zahtevne igrice, a takođe je odličan za gledanje multimedije i surfovanje internetom. Telefonski pozivi na One M8S telefonu su kvalitetni, zvuk je bio čist i glasan, ali to zavisi sve i od vašeg operatera. Sav ovaj hardver izdržava intergrisana baterija sa kapacitetom od 2840 mAh, što je za 240 mAh više nego na prošlogodišnjem M8 modelu, tako da ćete bez probleme izdržati po dan i po sa intenzivnim korišćenjem interneta i korišćenjem aplikacija. Kada su u pitanju zvučnici, kao što smo već rekli tu su kvalitetni HTC Boom Sound stereo zvučnici koji su daju fenomenalan i kvalitetan zvuk. Ovo je uređaj koji daje najbolji osećaj pri slušanju muzike, jer za razliku od ostalih telefona, HTC One M8S sadrži dva zvučnika, jedan ispod i jedan iznad ekrana, pa je svakako očaravajuć osećaj prilikom igranja igrica ili gledanja filmova.

Softver

Ovaj uređaj dolazi sa aktuelnim Android 5.0 Lollipop operativnim sistemom, uz koji dolazi i Sense korisički interfejs koji HTC instalira na svoje uređaje. Radi se o verziji 5.0, koji je u odnosu na stane verziji dosta stabilniji i brži, a pritom je i dosta bolji od TouchWiz korisničkog interfejsa koji koristi kompanija Samsung. Sense je interfejs na koji se korisnici dosta lako naviknu, a tu je i BlinkFeed putem kojeg možete da čitate vesti, ali i naše IT vesti koje su od nedavno dostupne u ovoj aplikaciji. Tu su i softverski tasteri koji su odavno postali standard i ne donose nikakve nove funkcije. Velika prednost ovog uređaja jeste baš to što su vam ponuđena gomila podešavanja pa tako možete prilagoditi vaše početne ekrane baš onako kako želite. Od aplikacija je tu Galerija koja ima veoma dobru organizaciju, pa tako možete sortirati sadržaj po raznim kriterijumima. Nažalost, video plejer može da pusti samo najjosnovnije formate, pa ukoliko vam to nije dovoljno, prinuđeni ste da pronađete alternativu u Google Play prodavnici. Sve u svemu, softver je stabilan i brz, najbitnije je da je sve dobro optimizovano i da nema bugova, a tu je HTC uradio dobar posao.

Kamera

HTC je konačno nakon dve godine shvatio da je UltraPixel tehnologija čist promašaj, pa su se vratili starom konceptu sa brojem megapiksela, pa ovog puta tu je kamera od 13 megapiksela, a odmah ispod nje je i dodatna kamera od 2 megapiksela koja služui za refokusiranje.

Interfejs kamere je izuzetno jednostavno, ali postoji puno dodatnih opcija kao što su odabir fotografisanja ili snimanja video klipova, podešavanja načina snimanja, ulaz u galeriju i mnoge druge opcije kao što su podešavanje ISO vrednosti, balans bele boje, kontrast i još mnogo toga.

Fotografije su izuzetno detaljnije, jasnije u odnosu na fotografije sa prethodnih modela, a takođe su pozitivne utiske dobile i fotografije koje su pravljene pri slabijem svetlu. Kada su u pitanju fotografije pravljene u totalnom mraku uz korišćenje blica, fotografije su oštre i prilično jasne, ali boje nisu baš iste što i nije neki minus.

Video snimci se snimaju u 1080p rezoluciji, a kvalitet se definitivno može meriti sa najboljima. Ne postoji optička stabilizacija slike, što je minus, ali je tu zato mnogo veća količina detalja. Za neke ozbiljnije projekte pri snimanju vam je potrebna profesionalna kamera, ali u većini uslova kamera HTC One M8S telefona bi bila sasvim pristojna zamena.



Baterija

Kao što smo već rekli, HTC One M8S dolazi sa integrisanom baterijom od 2840 mAh, što je nešto više u odnosu na prošlogodišnji M8. Baterija vas svakako neće razočarati, ali takođe neće ni oduševiti jer bi konstatnim korišćinjem interneta i ostalih aplikacija, bilo potrebno punjenje svako veče, eventualno dan kasnije tokom jutra. U svakom slučaju, najpametnije je pridržavati se standardnog ciklusa po kojem koristite telefon po danu, a punite ga po noću, bez obzira na to koliko vam je preostalo procenata baterije.

Zaključak

HTC One M8S definitivno spada u gornji deo cenovnog ranga iako se to možda po specifikacijama ne može zaključiti, ali je pravi izbor kod korisnika koji vole metalna premium kućišta. Specifikacije nisu preterano jake za neko preterano igranje najzahtevnijih igara, ali definitnivno se radi o uređaju sa itekako dobro optimizovanim softverom i izvrsnom ekranom.

Uređaj ustupio: HTC Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
3
  1. Анониман kaže,

    odlican telefon, kupio pre par dana


  2. Анониман kaže,

    Uzeli stari i prepakovali :P


  3. Анониман kaže,

    Treba mi za net uglavnom i neke proste igrice, jel ok za to?


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.