Windows 10 može da blokira piratski softver


Windows 10 EULA - ona gomila teksta koju apsolutno niko ne pročita pre nego što na nju pristane - sadrži stavku koja navodi da Microsoft-ov novi OS može automatski da blokira piratski softver s korisnikovog računara ili mobilnog uređaja. Znamo, da niko od naših čitalaca takav softver ne koristi, no ipak lepo je znati.

Vest je među prvima prenela ekipa sa portala Alphr koja je bila toliko dobra da izdvoji spornu stavku a koja kaže da Microsoft može automatski proveravati verziju softvera i preuzimati nadogradnje ili promene podešavanja, uključujući i one koje bi nas mogle sprečiti da pristupimo servisima, igramo piratske igre ili koristimo nelicencirane periferne uređaje.

Microsoft po svemu sudeći smatra da ima pravo da skenira računare korisnika Windows-a 10 te pronađe softver (ili hardver) bez odgovarajućih prava na korišćenje i korisnicima onemogući pristup takvim sadržajima bez prethodnog upozorenja.

Nejasno je na koji će način MS proveravati legalnost softvera, ali pretpostavljamo da ćemo više saznati nakon neminovnog službenog odgovora iz kompanije koja za sada ćuti. Zrno utehe piratima će ponuditi činjenica da MS do sada nije blokirao nikakav sadržaj ni hardver.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.