Recenzija: HTC One M9


Ovogodišnji flagship kompanije HTC, One M9 naslednik je prošlogodišnjeg M8, iako slično izgledaju, razlike su zaista drastiče. Od više aluminijuma koji čini da kućište izgleda još lepše i bude još čvršće, preko savremenijeg hardvera do konačno "normalne" kamere sa 20 MP, UltraPixel na zadnjoj strani je konačno mrtav, ali se preselio na prednju gde postiže odlične rezultate na selfie fotkama. Šta još hvalimo, a šta kritikujemo, pročitajte u nastavku.

Specifilacija
- 5,0-inčni S-LCD3 ekran, 1920x1080 px reyolucije, 441 ppi
- SoC: Qualcomm Snapdragon 810
- CPU: 4x Cortex A53 @ 1,5 GHz + 4x Cortex A57 @ 2 GHz
- RAM: 3 GB
- Interna memorija: 32 GB, proširiva microSD karticama do 128 GB
- Povezivanje: WiFi, Direct, Hotspot, DLNA, A-GPS, Bluetooth, NFC, IR, USB TTG; HSPA+ DC, LTE 9
- Zadnja kamera: 20 MP/4k, 1/2,6″, f/2.2
- Prednja kamera: 4 MP/1080p Ultrapixel
- Baterija: 2840 mAh
- OS: Android 5.0 Lollipop/ HTC Sense 7.0

Plus
- Kvalitet izrade najvišeg nivoa
- Najbolji zvučnici na smartphoneu
- Dobar hardver
- Dobro optimizovan Sense interfejs

Minus
- Snapdragon 810 se pregreva
- Mali ekran u odnosu na veličinu uređaja
- Prosečna kamera

Dizajn i kućište

HTC One M9 je na izgled skoro pa identičan prošlogodišnjem M8 modelu koji je vukao dizajn od starijeg brata, One M7 modela. U suštini, ovo mnogi ne smatraju kao minus jer se radi o lepom telefonu. Ipak, s druge strane HTC se nešto malo pozabavio sa kozmetičkim promenama, al sve u svemu radi se o kvalitetnom aluminijumskom unibody kućištu koje sada sadrži još više aluminijuma koji je otporan na ogrebotine i čvrtst pri padovima. S prednje straner nalazi se 5-inči ekran, a iznad i ispod njega se nalaze dva izuzetno kvalitetna stereo Boom Sound zvučnika.

Ispod ekrana se takođe nalazi i poznati HTC-ov logo. Sa gornje strane se nalazi sitna obaveštajna LED lampica koja se nalazi u jednoj od rupica gornjeg zvučnika. Kao i na prošlogodišnjem modelu, metal se širi sa leđa po ivicama uređaja, ali je ovog puta promenena boja. Sa leve strane se nalazi ulaz za nano SIM karticu, dok se sa desne strane nalazi ulaz za microSD kartice kapaciteta do 128 GB. Sa desne strane se nalaze i dva tastera za kontrolu zvuka i jedan paljenje koja su odlično izvedena, posebno hvalimo teksturu na tasterima koja konačno čini da tipka nije klizava i daje dobar osećaj pod prstom. Na gornjoj ivici nalazi se samo plastični oklop, dok je ispod njega infracrvena lampica. Na donjoj ivici se nalazi 3.5 mm izlaz za slušalice i microUSB konektor.



Sa zadnje strane sve izgleda lepo, za razliku od prošlogodišnjeg modela na kome su postojale dve kružne kamere (jedna je bila za merenje dubine) sada imamo jednu kvadratnu. Pored kamere se nalazi dual LED blic, a na sredini je utisnut logo HTC-a. Svakako uređaj je lep, sa poznatim dizajnom i ostavlja pozitivan utisak pri držanju u ruci. Kvalitet izrade je na najvišem nivou, uređaj ostavlja odličan premium utisak u ruci. Ukoliko bi morali da ocenimo kvalitet kućišta i odabir materijala ocena bi bila 10 od 10, bez ikakvog preterivanja.

Ekran

Očigledno je da HTC nije imao zamerke na ekran sa prošlogodišnjeg M8 modela, pa su tako zadržali 5-inčni Super LCD3 ekran sa full HD rezolucijom od 1080x1920 piksela, što je 441 piksela po inču.

Definitivno, radi se o jednom od najboljih ekrana za telefone na tržištu, jer ima sve što je potrebno, a to je oštar prikaz, veličina, odlična vidljivost pod uglovima i sasvim dobrim osvetljenjem kako unutra tako i napolju. Takođe, odziv na dodire je sasvim dobar, a kako bi bio izdržljiv, ekran je zaštićen Gorilla Glass 4 zaštitnim staklom.

Softver

HTC One M9 dolazi sa instaliranim Android 5.0.2 Lollipop operativni sistem, uz Sense 7.0 korisnički interfejs koji je optimizovan bolje nego ikad. Zaključani ekran je dosta sličan početnom ekranu, a postoje razne prečice koje će vam dosta uštedeti vremena pri tražu određenih aplikacija. Na početnom ekranu možete staviti i BlinkFeed widget kako bi čitali vesti koje vas zanimaju i pratili društvene mreže, a naravno, u listu od nedavno možete i dodati IT vesti - dovoljno je da izaberete Srbiju i pod "Srpske vesti" pronađite IT vesti i dodajte ga u BlinkFeed. Na taj način ćete uvek biti u toku sa novim objavama. Naravno, možete i isključiti tu funkciju ukoliko vam nije potrebna. Maksimalno 5 početnih stranica je dozvoljeno, pa se nadamo da će vam to biti dovoljno za sve vaše widgete, foldere i prečice.



Sa novom aplikacijom Teme, korisnicima je omogućeno da menjaju šta god požele, čini se da HTC sve više pomera granice prilagođavanja, pa tako možete menjati fontove, zvukove, izglede widgeta, navigacionu traku i još mnogo toga.

Google Chrome je postavljen za standardni web pregledač, a sve stranice se otvaraju brzo. Funkcija Pinch-to-zoom radi sasvim zadovoljavajuće, tako da možete očekivati izvrsno surfovanje internetom uz prostran ekran. Sense tastatura je sasvim solidna, precizna i prostrana tako da ne bi ste trebali imati nikakvih problema bilo da kuca vodoravno ili uspravno. Aplikacija Galerija sasvim dobro sortira vaše fotografije i video snimke, po oznakama, datumima i lokacijama.

Što se predinstaliranih aplikacija tiče, treba istaći pomenutu aplikaciju Teme, PeelRemote za IR blaster, FM radio, Kid Mode i aplikacija Car. Ukoliko trebate da kreirate ili izmenite postojeću Office datoteku, itekako će vam poslužiti predinstalirani Polaris Office 5.

Hardver i performanse

HTC One M9 dolazi sa veoma snažnim 64-bitnim Snapdragon 810 procesorom, ali naravno dosta kritika zbog sada već učestalih žalbi na pregrevanje svih uređaja sa ovim procesorom, ali bez obzira na sve, ovaj procesor i Adreno 430 grafički čip će vam osigurati fluidan rad i vrhunske performanse.

Takođe, tu je i 3 GB RAM-a, a od 32 GB interne memorije u startu vam je zauzeto oko 10 GB, što je puno, ali micro SD karticama se ovaj prosto može proširiti.

Uređaj radi odlično čak i sa najzahtevnijim igricama, a količina RAM-a dovoljna je za nesmetan multitasking. Na Antutu Benchmark-u postiže oko 52 hiljade bodova što je više nego dobar rezultat.

Povezivanje i multimedija

Kad je u pitanju povezivanje na uređajima izrađenim od aluminijuma, uvek treba biti oprezan. Osnovna znanja fizike uz kombinaciju naših ruku ne dopuštaju signalu da lako prodre kroz ovakav oblik kućišta pa su tako svi uređaji izrađeni od aluminijuma napravljeni s raznim otvorima za antene. HTC se u One seriji treću godinu za redom odlučio na korišćenje polikarbonatnih trakica duž zadnjestrane uređaja, koje u idealnim uslovima (kad se uređaj recimo nalazi na stolu) odlično propuštaju signal. Ali obuhvatite li uređaj s obe ruke dok gledate video, mogli biste izgubiti signal WiFi-a. Srećom, GSM/3G/LTE signal je vrlo teško prigušiti na bilo koji način pa s njim nije bilo nikakvih problema tokom testa. Kvalitet poziva je na vrlo visokom nivou, a glasnoća u slušalici je sasvim pristojna.

Podržani su više manje svi načini povezivanja od WiFi-a i Bluetooth-a pa sve do NFC-a, kao i USB OTG. Na vrhu uređaja iza crne plastike smeštena je i infracrvena diodica koja One pretvara u univerzalni daljinski upravljač. Zanimljivo je i to da uređaj poseduje LTE kategorije 9 što omogućava mnogo brži internet, ali kako se kod nas koristi tek kategorija 4, punu brzinu interneta osetićete tek kada se promene bazne stanice na viši nivo.



Po prvi put, HTC se u ovom modelu hvali i mogućnošću simulacije Dolby Digital 5.1 ozvučenja. To praktično znači da ukoliko se odlučite za gledanje nekog videa, uz dobar ekran, imaćete i odličan zvuk.

Simulacija 5.1 ozvučenja zaista je toliko dobro izvedena da možete svaki put da pogodite odakle bi zvuk trebao da dođe, bilo s leđa, bilo s leve ili desne strane. Dakle, zvučnik zaslužuje svaku pohvalu. Možda kod muzike nećete primetiti toliku razliku (osim što je zvučnik dosta glasniji i basovi su lepši) ali kod gledanja filmova bićete očarani. Ako nešto zaslužuje ogromnu pohvalu i po čemu je HTC definitivno bolji od drugih, to su onda spoljni zvučnici.

Kamera

Prošlogodišnja Dual kamera nije bila prihvaćena od strane korisnika, pa je HTC na M9 modelu zamenio sa kamerom od 20.7 megapiksela temeljenom na BSI senzoru, mada se ni ove godine ne može svrstati u sam vrh kamera. Definitivno, jedan od razloga je nedostatak optičke stabilizacije, a fotografije i video snimci koji su napravljeni deluju sasvim solidno. Ipak, HTC je uspeo da iskoristi svoju staru tehnologiju pa je tako UltraPixel kamera od 4 megapiksela instalirana sa prednje strane koja pravi sasvim solidne selfie fotografije. Video snimci se mogu praviti u 4K rezoluciji sa kvalitetom od 1080p i 720p, a takođe postoje opcije za snimanje sporih i brzih snimaka.

Otvor blende zadnje kamere iznosi f/2.2, a i ove godine je izostala optička stabilizacija slike. Senzor dolazi u odnosu 10:7 što je pomalo neobično. Većina današnjih senzora u smartfonima je u 4:3 omdnosu dok su Samsung-ovi u 16:9. Slikate li tako u 16:9 odnosu, rezolucija će iznositi 16 MP, a želite li koristiti punu rezoluciju od 20 MP, slike će biti u 10:7 odnosu. Od nedavno popularni 1:1 odnos rezultovaće s fotografijama maksimalne rezolucije 14 MP.

Fotografije napravljene uređajem su dobre, ali ipak vidljivo je da senzor ne hvata puno svetla što dovodi do zrnatosti fotografija npr. kada fotografišete u stanu. Sve je bolje od prošlogodišnjeg modela, ali ipak ne može se meriti sa kvalitetom koji postiže npr. Galaxy S6 ili LG G4.

Za noćne fotografije možemo reći da su dobre, dvotonski blic dobro osvetljava bliže predmete i daje im realniju boju, ali ipak primetna je određena mala zrnatost i gubitak oštrine kada se ne fotografiše bliski objekat već nešto malo udaljeniji.

Sve u svemu, kamera je solidna i sa već viđenim kvalitetom, a dokazano je i da iako je 20MP ne mora značiti da su snimci odlični. Zadnja kamera zadovoljiće osnovne potrebe fotkanja, dok je prednja malo bolja od kamera koje ubacuju konkurenti s obzirom da hvata više svetla pa su selfie snimci bolji.



Baterija

Integrisana baterija od 2840 mAh bi trebala da izdrži jedan dan normalnog korišćenja, pa možda i više u zavisnosti od aplikacija. Svim korisnicima će naravno dobro doći Quick Charge 2.0 koje omogućuje brzo punjenje, ali ćete morati da dokupite adapter. Za nekih pola sata igranja zahtevnijih igrica ćete potrošiti oko 10% baterije, pa bi ste trebali da se prekalkulišete kako ćete raspodeliti 100% baterije u jednom danu.

Ukoliko malo više zaigrate neku igru ili snimite video, procenat će rapidno početi da opada, najviše zbog zagrevanja procesora, što generalno loše utiče na bateriju.

Utisak

HTC One M9 je definitivno očekivano dobar naslednik prošlogodišnjeg M8 modela, dizajn i dalje premium i odličan kao i itekako jake performanse svrstavaju ovaj model u sam vrh. Jedino je kamera ta koja ne može baš da se bori sa konkurencijom iz samog vrha, ali bi i njom trebali da budete zadovoljni.

HTC One M9 možda nije najbolji smrtphone na tržištu, no sigurno ima kvalitete za kojima mnogi konkurentni proizvođači i dan danas teže.

Uređaj ustupio: HTC Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
2
  1. Анониман kaže,

    Deluje mi kao lepo je kuciste ostalo je prosecno :P


  2. Анониман kaže,

    Video sam ga. kuciste je super mada mi se softver ne svidja


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.