Recenzija: LG G4


Od G2 modela, LG i dalje održava prepoznatljiv izgled telefona i u tome mu odlično ide protiv svog najvećeg konkurenta, Samsung-a. Kroz godine su bili predstavljali dostojne konkurente Samsung-ovim Galaxy S top modelima, a da li su to uspeli učiniti i ove godine sa G4, ostaje vam da pročitate ispod.

Specifikacija
- Ekran: 5,5″ Quantum (IPS LCD) 2560 x 1440, 538 ppi, Gorilla Glass 3
- SoC: Qualcomm MSM8992 Snapdragon 808
- CPU: 4x Cortex-A53 na 1,44 GHz + 2x Cortex-A57 na 1,82 GHz
- RAM: 3 GB
- Interna memorija: 32 GB (dostupno 25 GB), proširiva Micro SD karticama do 128 GB
- Povezivanje: WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, DLNA, A-GPS, Bluetooth, NFC, IR, USB on-the-go; 3G HSPA+ DC; 4G LTE Cat. 6
- Kamera: 16 MP/4K/OIS/laserski autofokus/color spectrum senzor
- Prednja kamera: 8 MP/1080p
- Baterija: 3000 mAh
- Operativni sistem: Android 5.1 Lollipop sa LG UX

Plus
- Odličan ekran
- Perfomanse
- Dobra kamera
- Izmenjiva baterija

Minus
- Baterija je mogla da bude bolja
- Ne podržava bežično punjenje

Dizajn i kućište

LG je odlučio da na G4 modelu veličina ekrana ostane 5,5 inča kao i kod prethodnog flagshipa, ali ipak tu je malo veće kućište. Imali smo prilike da testiramo G3 i možemo reći da je G4 veći kako po visini tako i po širini, ali je vrlo lako naviknuti se na držanje ovog telefona u ruci. Za sve ljubitelje premiuma, LG je napravio i verziju koja ima kožu po leđima, pa je vama na izboru koju ćete verziju uzeti. Iz kompanije kažu kako su na izradu kožne verzije uložili nekoliko meseci rada, ali, nažalost nismo imali priliku da na test dobijemu tu verziju, već onu standardnu koja ima polikarbonatni poklopac. Lagano skidanje poklopca dovodi vas do baterije, ulaza za micro SIM i micro SD. Sa zadnje strane su takođe postavljenji tasteri za glasnoću zvuka i za uključivanje uređaja, na šta smo već navikli kao na njihov zaštitni znak, a opet sa druge strane nesvakidašnje jer se ne tako nešto ne viđa na telefonima drugih proizvođača.

Iznad tastera se nalazi kamera od 16 megapiksela koju podpomaže laserki autofokus i LED blic. Jedna zamerka je to što sada uglavnom svi novi telefoni poseduju stereo zvučnike napred, a G4 ima mono zvučnik koji je smešten na dnu telefona sa zadnje strane, ali je svakako dosta glasniji i bolji u odnosu na zvučnik sa G3.



Sa prednje strane modela prostire se veliki ekran od 5.5 inča, dok se iznad njega nalazi prednja kamera od 8 megapiksela i LED lampica za obaveštenja. Ispod ekrana se nalazi veliki LG logo. Sa zadnje strane telefona se nalazi micro USB ulaz, 3.5 mm ulaz i glavni mikrofon. Već smo rekli da su tasteri smešteni sa zadnje strane telefona tako da slobodno možete zagrliti telefon rukom i da ne razmišljate da li ćete stisnuti neki od tastera. Sa gornje strane se nalazi IR port koji može koristiti kao univerzalni daljinski upravljač i jedan pomoćni mikrofon.



Vrlo zanimljiva stvar kod ovog telefona je to što je malo zakrivljen na fazon starog Flex modela. Iako nije toliko zakrivljen, itekako se primeti i oseti pri držanju u ruci. Ukoliko vas plaši ta zakrivljenost moramo spomenuti da je uređaj blago zakrivljen i na poleđini pa tako vrhunski leži u ruci. Jedino što može da vam pravi problem mada ne ozbiljan je to što ovaj uređaj ima ekran od 5.5 inča, pa je vrlo moguće da ako imate malu šaku da ćete ga morati koristiti sa obe ruke.

Ekran

Već smo napisali kako G4 ima istu veličinu ekrana kao i prethnodni model, dakle 5.5 inča, takođe se radi o IPS LCD ekranu ali je dosta drugačiji. Naime, radi se o Quantum ekranu, a na njemu je poboljšano sve što se moglo poboljšati sa ekrana G3 modela. Prikaz boja je mnogo bolji nego kod prethodnog modela, kao i prikazivanje crne boje i kontrast.

Uglovi vidljivosti su dodatno poboljšani i ako nisu poradili na tome da ekran bude svetliji, zbog manje refleksije je mnogo bolja vidljivost na suncu. Izoštravanje sadržaja na WEB stranicama nije primećeno kao što je bio slučaj na G3 modelu i svakako ukoliko bi u isto vreme uporedili ova dva modela, videli bi i više nego očiglednu razliku. Bez obzira što proizvođači na svojim top modelima nude više od 538 piksela po inču, iz kompanije su se itekako potrudili i uložili puno truda da bi korisnicima doneli fantastičan ekran dostojan samog vrha.



Kod LG G3 modela je postojao softver koji je automatski smanjivao svetlost ekrana kada bi se telefon zagrevao, ali to nije slučaj i na ovogodišnjem modelu. Još uvek nije poznat razlog zašto se LG na G4 modelu odlučio za Gorilla Glass 3 zaštitno staklo kada je na tržištu već uveliko u korišćenju novi Gorilla Glass 4.

Softver i aplikacije

LG G4 dolazi sa predinstaliranim Android 5.1 Lollipop operativnim sistemom i tako je na jako kratkoj listi modela sa tom verzijom, jer Galaxy S6 i HTC One M9 koriste Android 5.0, ovo je svakako velika pohvala za LG. Naravno, uz Android dolazi i čuveni LG UX korisnički interfejs koje je malo redizajnirano u odnosu na prošlogodišnji i tako i dodatno ispeglan što se tiče performansi.

Ovog puta ikonice su dobile malo punije boje dok su stare bile više blede. Sve u svemu, na G3 modelu je bilo problema sa seckanjem koje je čak bilo prisutno i na Flex 2 modelu, ali vidimo da se LG zaista potrudio i na G4 sve to izgleda mnogo bolje, za klasu iznad starog. Lockscreen je dizajniran po svim standardima lockscreena sa Lollipop-a, sat se nalazi skroz gore, ispod njega su obaveštenja i prostor za otključavanje, a ispod se nalazi prostor i za postavljanje 5 prečica za aplikacije. Prilagođavanje interfejsa je bilo moguće na visokom standardu i na starim modelima G serije, ali ova verzija donosi dosta novih funkcija. Naime, sada možete promeniti koji god deo interfejsa želite, od podešavanja glasnoće i osvetljenja, do rasporeda prečica u notifikacionom centru, pa čak i navigacione tastere. Još na prošlogodišnjem modelu je bilo dostupno prilagođavanje tastature, a jedina zamerka je to što nije dostupno prepoznavanje na dva različita jezika u isto vreme, tako da ćete sami morati da menjate jezik na tastaturi.

Ukoliko GPS držite uključen na vašem telefonu, možete da koristite smart settings opciju. Naime, radi se o pametnim podašavanjima u kojima imate samo mogućnost pdešavanje za WiFi, zvučne profile i Bluetooth. Što se prečica tiče, takođe možete podesiti tastere za jačinu zvuka kada ih duže pritisnete da vas odvedu u neku aplikaciju (kameru na primer sa direktnim okidanjem fotografijama), onda kada vam je potrebno da brzo napravite fotku. Postoji toliko puno opcija koje LG nudi da bi smo vam do sutra mogli navoditi, pa nema sumnje da će i najzahtevniji korisnici biti zadovolji bogatom ponudom.

Hardver i povezivanje

Najviše kritika LG je dobio zbog toga što su u G4 ugradili Snapdragon 808 procesor, bez obzira na to što je najjači procesor na tržištu trenutno Snapdragon 810, ali kada ih uporedimo, definitivno se radi o pametnom potezu LG-a jer Snapdragon 810 ima konstantnih problema sa pregrevanjem, pa pri pregrevanju dolazi do smanjenja radnog takta procesora. Takođe iz kompanije Qualcomm, Snapdragon 808 dolazi sa šest jezgara od kojih je 4 štedljiva Cortex A53 sa radnim taktom od 1.4 GHz, a ostala dva jezgra su naravno jača jer se radi o Cortex A57 sa radnim taktom od 1.82 GHz.

Što se grafike tiče, LG G4 koristi Adreno 418 grafički čip. Po pitanju memorije ograničeni ste samo u jednoj verziji sa 32 GB interne memorije, a moguće je nadograditi putem micro SD kartica do 128 GB. Za nesmetani multitaskingi izvršavanje aplikacija LG je odlučio sa ugradi 3 GB RAM-a što je sasvim dovoljno.



Od povezivanja, prisutni su WiFi, Bluetooth 4.1, FM radio, NFC, a tu je i SlimPort koji služi za prenos slika na velike ekrane. Ukoliko vam je kvalitet poziva bitan, G4 vam neće praviti nikakav problem, tako da možete očekivati solidan kvalitet tokom poziva. Sasvim glasna slušalica je pristojnog kvaliteta, a najvažnije je to da je bolja u odnosu na stari G3 model.

Veoma jak hardver će vam biti dovoljan, bilo da gledate filmove, surfujete internetom ili igrate igrice, LG G4 je ''rođen'' za sve te operacije.

Kamera

Kompanija LG se ove godine za svoj top model odlučila za senzor kompanije Sony, a iz LG-a tvrde kako je bilo dorađivanje. U pitanju je 1/2,6” senzor sa otvorom blende f/1,8 koja pravi fotografije u rezoluciji od 16 megapiksela sa 16:9 razmerom, a video snimke je moguće snimati u 4K rezoluciji. Uz kameru tu je i OIS, LEd blic, laserski autofokus i ''Color spectrum'' senzor koji sve zajedno čine fotografije ovog modela još boljim.

Kamera je u odnosu na kameru G3 modela bolja u svakom smislu, od samog interfejsa do kvaliteta fotografija. Sada fotografije dolaze sa realnijim prikazom boja, većim dinamičkim rasponom kao i više detalja, a sve to zahvaljujući većoj rezoluciji kamere. Pri dobrom osvetljenju fotografije su odlične, jedina zamerka je možda mala količina detalja u nekim situacijama. Svakako to sve nije loše, ali ako upoređujemo sa samim vrhom, moglo je biti i bolje.



Optička stabilizacija slike i veliki otvor blende definitivno čine noćne fotografije boljim, ali kada god gledate kameru telefona morate imati u vidu sa ne možete očekivati nešto savršeno kao kod profesionalnih foto aparata. Prednja kamera od 8 megapiksela je mnogo bolja u odnosu na kameru prošlogodišnjeg G3 modela koji ima 2 megapiksela. Ukoliko volite da pravite selfie fotografije, možete očekivati super fotografije sa puno detalja po danu, dok čak i po noći možete očekivati solidne fotke.



Baterija

Kompanija LG se na G4 modelu odlučila za bateriju kapaciteta 3000 mAh, kako bi uz umereno korišćenje telefon mogao izdržati ceo dan. Nažalost, možda su mogli ubaciti bateriju većeg kapaciteta jer za korišćenje društvenih mreža, surfovanje, fotografisanje i sinhronizaciju mejlova nije dovoljo da baterija izdrži do uveče bez punjenja.

Čini se da je G3 imao za nijansu jaču bateriju ali je i na njemu bio manje više problem. Ukoliko spadate u grupu manje zahtevnih korisnika, telefon će vam bez ikakvih problema izdržati ceo dan bez punjenja, a ukoliko spadate u onu drugu grupu preporučujemo vam da za sobom nosite eksternu bateriju. U ovom segmentu, LG je razočarao spram ostale konkurencije u vrhu, jer čak ne postoji ni funkcija za brzo punjenje.

Utisak... i video :)

Jasno je da je G4 napravljen pre svega da bude bolji od Samsung-ovog Galaxy S6 modela. Definitivno je primetno da su uložili puno truda u pravljenje ovog telefona, pa i u neku ruku jesu napravili model dostojan naslednika G3 modela, međutim ukoliko posedujete njega, ne postoji potreba da pređete na G4, ali stoji i to da ukoliko jednom probate G4, nećete želeti da se vratite na G3 model.

Možda vam sada neće biti jasno kako je onda dostojan da bude naslednik G3 modela, ali tu je poboljšan ekran, bolja kamera, optička stabilizacija, kvalitetniji senzori, bolji utisak pri držanju u ruci. Jači procesor nismo naveli među to jer bi razliku primetili samo pri igranju najzahtevnijih igrica, dok su performanse i interfejs kompletan tek za nijasnu bolji.





U mts ponudi, uređaj možete nabaviti već za 1 dinar, a detalje o ponudi pogledajte ovde.

Prvi put na našim stranicama donosimo pravi video test. Ovo će sada postati praksa, što znači da će recenzije u budućnosti pratiti video. Počinjemo ovako, samo video bez priče (jer smatramo da ste sve što bi rekli već pročitali). Naravno, očekujemo vaše komentare i utiske kako bi sledeće video snimke napravili da budu još bolji. Uživajte :)

Uređaj ustupio: mts

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
7
  1. Анониман kaže,

    Svidja mi se video, nadam se da ce to postati stalni deo recenzija :)


  2. Aca kaže,

    jedina mana sto je zakrivljen, sve ostalo ful


  3. Pedja kaže,

    Malo je reci odlican telefon, kupio sam ga pre mesec dana radi kao sat i vredi svaku paru


  4. Анониман kaže,

    najveca mana je nedostatak kapacitivnih tipki, ove softverske ne mogu da podnesem


  5. Анониман kaže,

    Koji je po vama bolji telefon Galaxy S6 ili G4? :)


  6. Po meni svakako S6 :)


  7. Анониман kaže,

    G4 je neuporedivo bolji!


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.