Recenzija: Samsung Galaxy S6 Edge+


Samsung Galaxy S6 Edge+ je veći brat modela S6 Edge koji smo imali prilike da upoznamo još ranije. S obzirom da Samsung voli velike ekrane, sada smo dobili uvećanu veziju sa dijagonalom od 5,7 inča. Pored ekrana, Edge Plus dobio je još neke izmene, najveće zapravo sa softverske strane. Tako je najbolji Android uređaj postao - još bolji.

Sa hardverske strane i nije bilo nekih bitnijih promena, a dizajn je ostao isti kao kod starijeg brata.

S6 Edge+ predstavljen je isti dan kada i Note 5, ali kako kažu u Samsung-u, uređaji sa olovčicom nisu baš toliko popularni u našim krajevima, pa zato u prodaju nisu pustili Note 5, i još uvek se ne zna kada će on stići. Samsung ide toliko daleko da su mu Azerbejdžan i Maroko važnija tržišta od Evrope, a kako će se to na kraju završtiti ostaje da vidimo. Za sada imamo S6 Edge+, a za Note 5, barem u zvaničnoj prodaji, moraćemo da sačekamo. Da vidimo šta nudi novi Edge...

Specifikacija
- Ekran: 5,7″ Super Amoled 2560 x 1440, 518 ppi, Gorilla Glass 4
- SoC: Exynos 7420
- CPU: 4x Cortex-A53 na 1,5 GHz +4x Cortex-A57 na 2,1 GHz
- GPU: Mali T760 MP8
- RAM: 4 GB
- Interna memorija: 32GB (nije proširiva)
- Povezivanje: WiFi, DLNA, A-GPS, Bluetooth, NFC, USB OTG; 3G: HSPA+ do 42 Mbps; 4G: LTE Cat. 9 do 450/50 Mbps
- Kamera: 16 MP/4K/OIS
- Prednja kamera: 5 MP/1440p
- Baterija: 3000 mAh
- Operativni sistem: Android 5.1 Lollipop

Plus
- Elegantan, lep i inovativan
- Najbolji ekran
- Najbolji hardver
- Vrhunska kamera
- Odlična baterija
- Odličan čitač otiska prsta

Minus
- Visoka cena
- RAM managment
- Memorija nije proširiva

Dizajn i kućište

Kao i stariji brat, S6 Edge, Plus verzija takođe ima zakrivljeni ekran koji se proteže preko ivice uređaja. Ovako nešto ne vidi se svaki dan, i baš iz tog razloga Edge serija pleni pažnju ljudi, a posebno onih koji uređaj kupuju zbog dizajna. Naravno, Samsung-u se mora priznati inovativnost, a jasno je da ćemo u budućnosti sigurno videti još dosta sličnih uređaja i drugih proizvođača. Edge trenutno ide korak ispred drugih, pa ukoliko želite telefon koji će još dugo biti zanimljiv zbog svog dizajna i inovativnosti - ovo je prava stvar za vas.

Pored savremenog dizajna, S6 Edge+ ima i kvalitetnu izradu kao i dobar odabir materijala. Uređaj je dosta tanak, ali s druge strane i čvrst. Naime, ivice uređaja napravljene su od aluminijuma serije 7000, koji se između ostalog koristi i u avionskoj industriji. Ovaj tip aluminijuma je čvršći od serije 6000 koja se koristi u automobilskoj industriji, ali je i dosta skuplji. Ipak, uzmemo li u obzir kako je za izradu telefona potrebna mala količina ovog materijala, jasno je da uređaj ne bi smeo da bude toliko skup.



Aluminijumski okvir postavljen je između dva Gorilla Glass 4 stakla koje uliva poverenje u čvrstoću uređaja, pa ne bi trebalo da bude posledica ukoliko vam uređaj ispadne. Razni testovi potvrdili su da se ovi materijali dobro ponašaju pri padovima, da su otprni i postojani, ali uvek treba biti posebno oprezan. Tokom testiranja, maksimalno smo vodli računa i bili oprezni, iako to možda i nije bilo potrebno imajući u vidu kvalitet materijala. Ipak, radi se o skupoj "igrački" i sigurni smo da će svi kupci ovog uređaja takođe biti maksimalno oprezni, kako se lepota u funkcionalnost njihovog ljubimca ne bi dovela u pitanje.

Uređaj u ruci, moramo priznati, ne leži baš najbolje. Zbog veličine, malih ivica i debljine, ovaj uređaj nije mnogo praktičan. Iako je uži od G4, koji čak dolazi sa manjom dijagonalom ekrana, realno ga je teže koristiti jer ćete imati osećaj kao da že vam ispasti iz ruke.

Dakle, ergonomija, barem kod onih sa manjim šakama, nije preterano dobra. Ipak, delovi kućišta su dobro izvedeni, dugme za uključivanje je taman pod palcem, ima odličan klik i dosta je lako dodirnuti ga čak i u mraku. Sve tipke su dosta kvalitetno izvedene, a jedini problem može predstavljati dohvatanje tipki za kontrolu glasnoće zvučnika.



Sam zvučnik smešten je na dno uređaja. To možda nije najbolje rešenje jer se vrlo lako može prigušiti prstom ili dlanom. Zvučnik je nešto tiši recimo od onog u G4, ali opet dovoljno dobar.

Jedina bitna zamerka, kao i kod ostalih Samung-ovih uređaja ali i onih drugih proiizvođača jeste nemogućnost izmene baterije. Tako će u slučaju bilo kakvog kvara na njoj, uređaj biti potrebno odneti u servis, dugo čekati popravku, rizikovati moguća oštećenja kućišta prilikom otvaranja i na kraju sve to dosta platiti. Još jedna stvar koja može da bude zamerka, a što se Samsung ugledao na Apple-ovu politiku, jeste nemogućnost proširenja memorije memorijskim karticma, već ćete u startu morati da znate koliko memorije će vam biti potrebno i u skladu s tim kupite uređaj.



Sve u svemu, jasno je da se ovde radi o odlično izvedenom kućištu, debelom samo 6.9 mm, i da će pleniti poglede drugih ljudi. Tokom testa, nije bilo osobe koja je pogledala uređaj i rekla da joj se ne sviđa, ali kada su čili cenu, ostavili su ga sa strane. Dakle, cena je svakako veliki minus, ali ukoliko vam ne predstavlja problem a standarni S6 Edge vam je mali, ovo je pravi uređaj za vas.

Ekran

Bez ikakve dileme, S6 Edge+ ima najbolji ekran na tržištu i trenutno nema konkurencije. Pored svog kvaliteta, donosi i novi zakrivljenost sa obe strane - nešto novo i drugačije.

Razlike u odnosu na običan S6 Edge, teoretski i nema, osim što je interfejs drugačije koncipiran zbog drugačije DPI postavke, ali to čini da izgleda još lepše.

Ekran ima dijagonalu od 5,7 inča sa QHD rezolucijom koja donosi čak 518 ppi gustoće. Tehnologija izrade je Super amoled sa dijamantnom Pen Time matricom, ali ni to ne može da umanji oštrinu prikaza.

O prikazu boja ne moramo ni govoriti, jasno je da se ovde radi o nečem najboljem što možete imati, prikaz crne je najrealniji upravo kod OLED-a.

Sve navedeno dovodi do zaključka kako je Samsung trenutno broj jedan na tržištu smartphone ekrana. Iako je Sony nedavno predsravio Z5 Premium, sa 4K ekranom, dok ne dođe na test stojimo pri tome da je ovo najbolji ekran trenutno dostupan na tržištu.

Hardver i perfromanse

Procesor ugrađen u ovaj uređaj, Exynos 7420, imali smo prilike da upoznamo u Galaxy-ju S6. Iako su tada mnogi bili skeptični i mišljenja da je Samsung trebao da ugradi neki jači procesor, ispostavilo se da za time apsolutno nema potrebe. Exynos 7420 je trenutno najjači mobilni SoC na tržištu i evidentno je dosta ispred konkurencije. Izrađen je na 14 nm procesu, sa 4 Cortex A53 jezgra na taktu od 1,5 GHz i 4 Cortex A57 jezgra na taktu od 2,1 GHz.

Ako na to dodamo još 4GB RAM-a (1GB više nego u obi;nom S6 Edge), jasno je da se ovde radi o nečem najboljem trenutno dostupnom na tržištu.

S obzirom na to da će mnogi reći kako je Snapdragon 810 bolji, iako ga pokreću iste jezgre izrađen je u 20 nm procesu pa se znatno više greje od Exynos-a. Dakle, pravi konkurent može da bude tek Snapdragon 820, koji se još uvek čeka.

Za grafiku ovog uređaja zadužen je Mali T760 MP8 GPU, i predpostalja se da će jedino on biti zamenjen u sledećoj verziji Exynos-a o kojoj kruže glasine. Ipak, s obzirom na činjenicu da na tržištu ne postoji nijedna aplikacija ili igra kojoj bi trebao jači GPU, nema razloga za strah ili nezadovoljstvo.

Što se tiče Benchmark testova, S6 Edge Plus je u samom vrhu, u videu na kraju pogledajte rezultat!

Povezivanje i multimedija

Jasno je da Samung uvek u uređaje integriše sve moderne načine povezivanja - tako je i sada. Dakle, apsolutno sve najnovije tehnologije su tu, od Bluetooth-a 4.1, WIFi-ja i svih njegovih derivata do USB OTG-a i NFC-a. Jedino što nedostaje je IC koji bi služio kao univerzalni daljinski upravljač, ali se bez toga može živeti. Nedostaje i FM radio, ali kako ga proizvođači izbacuju već duže vreme, ovo ne možemo uzeti kao manu.

Najnovija tehnologija prisutna na uređaju je i LTE cat. 9, ali on se trenutno ne može uzeti kao prednost s obzirom da njegove brzine nećemo moći da koristimo još koju godinu.

Kvalitet WiFi signala je odličan, kao i signala mobilne mreže. Neće biti problema ni u zavučenijim mestima gde se drugim uređajima signal često gubi. Kvalitet poziva je na visokom nivou, zvuk u slušalici je odličan i neće biti problem razumeti sagovornika čak ni u bučnijem okruženju.

Za pregled multimedije, pored revolucionarnog i kvalitetnog ekrana, korisnici će uživati i u dobrom zvuku. Iako smo rekli da je spoljni zvučnik možda malo tiši, ipak je kvalitet na visokom nivou. Na 3,5 mm izlaz za slušalice dobićete odličnan kvalitet zvuka kako je i očekivano, a slušalice koje dobijate u paketu su jedne od boljih, ako ne i najbolje koje dolaze u prodajnim pakovanjima.

Za prikaz snimaka, recimo i to da je podržano sve bitno od formata, a naravno, uvek možete instalirati i neki alternativni player.

Softver

Ono što korisnici baš i ne vole na Samsung-ovim uređajima jeste TouchWiz nadogradnja interfejsa. Za ovako nešto postoje duboki razlozi, od toga da je konstantno pun bloatware-a do smanjenja performansi s vremenom korišćenja, ali uprkos jakom hardveru sada je to stvar prošlosti.

I na Galaxy-ju S6 zaključili smo kako je situacija dosta bolja, TouchWiz je sada olakšan i dosta upeglaniji.

E sad, Galaxy S6 Edge Plus ima dosta agresivan RAM managment. Iako uređaj dolazi sa 4GB RAM-a, što je često više od onoga što veliki broj čitalaca ima u računarima, Samsung se odlučio za task killer, koji aplikacije, umesto da sprema u RAM memoriju, agresivno zatvara i guši.

Uzmimo za primer, ukoliko otvorite 5, 6 različitih aplikacija, pa uz pomoć multitasking menija (koji je inače dosta brz) otvorite onu prvo otvorenu aplikaciju, Edge Plus će je nanovo učitati iz interne memorije. Zahvaljujući izuzetno brzoj internoj memoriji, mnogi neće niti primetiti da se ovo dogodilo, ali ukoliko čitate duži članak u Chrome-u, ili ste prešli nekoliko desetina objava na Facebook-u pa primili poziv, agresivni RAM management bi vas vrlo lako mogao vratiti na početak članka ili na najnoviju objavu.

Možda ovo ne zvuči kao ozbiljan problem i jasno je da se neće dešavati tako često, ali postavlja se pitanje čemu onda služi 4 GB RAM-a? Da li su tu za ukras ili imaju neku praktičnu svrhu...

Ipak, sve je dosta brzo i fluidno, interfejs je dosta stabilan i radi bez ikakvih zastajkivanja, a pomenuti problem možda će biti rešen nekom sledećom nadogradnjom.

Primetno je da je novi interfejs upeglaniji u odnosu na običan S6, dakle radi se samo o sitnim kozmetičkim promenama pa su tako neke aplikacije malo modernije a neke su zakinute za neke funkcije. Recimo "snooze time" u alarmu više ne možete sami da odredite već ćete to morati da koristite kako je Samsung zadao. U multiwindow funkciji moćićete da koristite samo predodređene aplikacije, a za ostale biće neophodan root uređaja.

Samsung je uveo i pregršt raznih tema kojim interfejs Edge Plusa možete prilagoditi vašim potrebama. Tako primera radi možete instalirati Material Design temu koja će ceo interfejs prilagoditi Google-ovom izgledu, a vi ćete praktično imati Samsung-ov hardver sa Nexus interfejsom.



Ivični ekran možete, kao i do sada koristiti kao noćni sat ili svelosnu led traku koja će svetleti ukoliko primite neko obaveštenje dok je uređaj okrenut ekranom ka stolu. Samsung se dodatno potrudio da iskoristi taj deo ekrana, pa će korisnici sada moći da, pored osoba, u Edge deo dodaju i aplikacije koje često koriste.

Sve aplikacije u principu rade najnormalnije kao da je reč o uređaju sa ravnim ekranom, pa će to u nekim situacijama biti zgodno i atraktivno, a u drugima pomalo nezgrapno. Primera radi, gledajući filmove čiji je odnos najčešće veći od 16:9, ivični ekran ostaće crn i neće prikazivati ništa, a gledajući video na YouTube-u biće iskorišćen ceo ekran. Ista je situacija i sa igranjem igrica i čitanjem teksta, a ukoliko je neka stranica loše napisana, a tekst poravnan od ivice do ivice ekrana, prvo i zadnje slovo u rečenici mogli bi biti malo teže vidljivi. S obzirom da je ovakvih primera relativno malo, nema mesta za strah.

Napomenimo samo da je uređaj baziran na Android-u 5.1.1, i da će još duže dobijati nadogradnje.

Kamera

S6 Edge koristio je i Sony-eve i Samsung-ove ISOCELL senzore, ali su u Edge Plus shvatili da je ISOCELL sasvim dovoljan pa svi Edge Plus modeli dolaze s njim.

Radi se o kvalitetnom senzoru veličine 1/2,3” sa otvorom blente f/1.9. Ova kombinacija postiže odlične rezultate u gotovo svim uslovima osvetljenja. Rezolucija kamere je 16 MP.

Kvalitet fotografija je identičan onom na manjem modelu, a jedina veća promena jeste softverska. Sada je omogućena kontrola brzine okidača što je do sada bila najveća zamerka profesionalnom načinu u manjem modelu.



Profesionalni način tako sada dozvoljava podešavanje brzine okidača od 1/24000 sekunde pa sve do 10 sekundi. Kontrola ISO vrednosti ostala je ista kao na manjem Edge-u, a kreće se od 50 do 800. Ukoliko posedujete stativ, moći ćete da napravite impresivne slike u uslovima lošijeg osvetljenja.

Kod snimanja videa, Samsung je takođe kralj tržišta. Kvalitet 4K snimaka je odličan, stabilizacija slike je poboljšana, pa ove godine uz hardversku imamo i digitalnu stabilizaciju. Kvalitet FHD snimaka je odličan, zoom je dosta dobar i ide do 8 puta.

Kamera je, dakle, trenutno verovatno najbolja na tržišti smartphonea. U svim uslovima daje odlične rezultate, blic je jak i osvetljava i udaljenije predmete.

Kakav je kvalitet fotografija možete i sami videti na demo snimcima koje smo napravili. Takođe, moramo spomenuti i prednju selfie kameru, koja je odlična i ima rezoluciju od 5MP.



Baterija

Samsung Galaxy S6 Edge+ ima bateriju od 3000 mAh, što je primetno veće u odnosu na 2550 mAh koliko je imao običan S6 Edge.

S obzirom na štedljiviji hardver i dobru optimizaciju softvera, ovaj uređaj realno ne troši puno. Iznenađujuće malo troši u stand by modu.

Dakle, uz veću upotrebu telefona moguće je izvući jedan dan korišćenja bez problema, a ukoliko sta manje zahtevni korisnik, odnosno ne mučite svoj telefon gomilom igrica i dužim snimanjima, baterija može da traje i dva dana sa jednim punjenje.

Ukoliko uređaj ne koristite mnogo, moguće je izvući i više, ali recimo da je dva dana ono što prosečan korisnik može da izvuče. Jedim punjenjem možete da izvučete do čak 7 sati uključenog ekrana, što je u vrhu autonomija.

Naravno, Samsung je mogao da ubaci još jaču bateriju što bi obradovalo korisnike, ali ovo je više dizajnerski telefon. Bilo kako bilo, trajanje baterije nadmašuje konkurenciju, pre svega LG G4.

Što se tiče punjenja, bićete zadivljeni brzinom, punjač koji dobijate u pakovanju napuniće od 0-100% za 90 minuta, dok možete kupiti i bežični kome će biti potrebno 120 minuta.

Utisak

Samsung Galaxy S6 Edge Plus ima verovatno najduže ime zbog kojeg ćete slomiti jezik dok svaki put kada vas neko pita "Koji je to telefon?".
Šalu na stranu, ovaj uređaj predstavlja spoj svega najboljeg na tržištu, od ekrana, preko hardvera do savršenog dizajna.

Najveća mana zbog koje će mnogi odustati od kupovine ovog uređaja je cena. Dakle, ovaj uređaj nije namenjen svakome. već samo onima dubljeg džepa koji su spremi da daju oko 130.000 dinara koliko košta u zvaničnoj prodaji koja je nedavno krenula. Da, dobro ste pročitali, sto trideset hiljada dinara, odnosno više od 1.000 evra.

Naravno, cena će s vremenom sigurno padati, ali ne očekujte previše. Ako je za utehu, Note 5 jednom kada dođe na naše tržište verovatno će biti jeftiniji od ovog uređaja, a doneće i olovčicu sa mnogim trikovima (kojom je moguće uređaj i pokvariti).

Sve u svemu, Galaxy S6 Edge+ ispunio je sva očekivanja svojim kvalitetom i atraktivnim izgledom, ali je zato papreno skup.

Pogledajte i video:




Uređaj ustupio: Samsung Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
5
  1. Анониман kaže,

    kad vidim cenu ne gleda mi se vise


  2. Dz kaže,

    Znate kako kazu, plati pa se klati 😉


  3. Анониман kaže,

    Prodas kola kupis tel, nema logike


  4. Анониман kaže,

    sve je to lepo ali stvarno preskupo


  5. Анониман kaže,

    najjaci telefon, zelim gaaa


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.