Apple osvežio iMac seriju


Apple je obnovio svoju iMac seriju računara s novim 21,5 i 27-inčnim modelima. Pored novih Intel-ovih procesora poboljšanje je stiglo i u vidu boljih ekrana koji sada imaju 4K (21,5-inčni) i 5K (27-inčni) rezolucije.

Ponudu 21,5-inčnih iMac-a trenutno čine tri modela – od kojih je samo jedan dobio 4K ekran. Početni i srednji model dolaze s dvojezgrenim Core i5 procesorima brzine 1,6 (Boost 2,7 GHz) i 2,8 (Boost 3,3 GHz) Ghz, i Intel-ovom HD 6000 i HD 6200 grafikom. Rezolucija njihovih ekrana iznosi 1.920 x 1.080 piksela.

Najsnažniji 4K model ima četverojezgreni Core i5 procesor brzine 3,1 GHz (Boost 3,6 GHz) i Intel-ovu HD 6200 grafiku. Kupcima je na raspolaganju i Core i7 procesor brzine 3,3 GHz (Boost 3,8 GHz). Rezolucija ekrana iznosi 4.096 x 2.304 piksela. Nezavisno o modelu, Apple je sve 21,5-inčne iMace opremio sa 8 GB LPDDR3 memorije brzine 1.867 MHz, koja se naknadno može povećati do maksimalnih 16 GB.

Takođe sva tri modela dolaze sa hard diskom kapaciteta 1TB, ali prema željama kupaca dostupni su još i Fusion Drive diskovi kapaciteta od jednog i dva terabajta i 256-gigabajtni SSD. Najslabiji model košta 1.099 američkih dolara, srednji 1.299, a najsnažniji i ujedno 4K model 1.499 američkih dolara.

Apple je takođe predstavio i tri nova 27-inčna iMac-a, ali za njih je dostupan isključivo jedan ekran - 5K rezolucije, odnosno, ekran rezolucije 5.120 x 2.880 piksela. Za 27-inčni iMac Apple je pripremio tri četverojezgrena Core i5 procesora i jedan četverojezgreni Core i7 procesor.

Brzine Core i5 procesora ovaj se put kreću od 3,2 (Boost 3,6 GHz) do 3,3 GHz (Boost 3,9 GHz), dok kod Core i7 procesora brzina iznosi 4.0 GHz (Boost 4,2 GHz). Početna količina memorije i kod 27-inčnog iMac-a iznosi 8 GB, s tim da se dotični model naknadno može nadograditi na maksimalnih 32 GB RAM-a.

Ponuda hard diskova je takođe ponešto izmenjena, pa početnu postavu čine hard diskovi kapaciteta od jednog i dva terabajta. Dok je za dodatnu opremu Apple pripremio Fusion Drive diskove kapaciteta 3 TB i SSD diskove kapaciteta 256 i 512 GB kao i jedan SSD kapaciteta 1 TB.

Po pitanju grafike 27-inčni iMac se oslanja na AMD-ova rešenja – tj. na Radeon R9 M380, Radeon R9 M390 i Radeon R9 M395 grafičke kartice sa 2 GB GDDR5 VRAM-a i Radeon M395X grafičku karticu sa 4 GB GDDR5 VRAM-a.

Veći ekran, bolji hardver sa sobom nosi i veće cene koje se kreću od 1.799 do 2.299 američkih dolara. Detaljnije specifikacije novih 21,5-inčnih i 27-inčnih iMac-a možete proučiti na Apple-ovim službenim stranicama.

Uz vaš novi iMac, dobićete i novu Apple Magic Keyboard 2 redizajniranu tastaturu koja više ne zahteva baterije već ima sopstveni sistem punjenja, kao i Apple Magic Mouse 2 miš koji podržava multi-touch.

U nastavku pročitajte zvanično saopštenje:

Apple unapređuje iMac familiju računara sa novim, fantastičnim Retina Display ekranima
KUPERTINO, Kalifornija — 14. oktobar 2015. — Kompanija Apple® je danas predstavila unapređene verzije iMac računara, donoseći predivni novi Retina® 4K ekran po prvi put na 21.5-inčni iMac, kao i Retina 5K ekran na svaki 27-inčni iMac. Novi Retina ekrani čine da fotografije i video izgledaju još uverljivije i najbliže realnom koliko je to moguće, zahvaljujući širem kolornom prostoru i spektakularnom kvalitetu slike. Unapređeni iMac računari donose i snažnije procesore i grafičke akceleratore, dva Thunderbolt® 2 porta i nove verzije super-brzih Fusion Drive skladišnih diskova, koje su sada još pristupačnije.

Apple je danas predstavio i novu liniju bežičnih periferijskih uređaja, koja obuhvata potpuno novi Magic Keyboard™, Magic Mouse® 2 i Magic Trackpad® 2. Magični uređaji su redizajnirani tako da budu još ugodniji za rad, a integrišu i dopunjive baterije koje potpuno otklanjaju potrebu za upotrebom jednokratnih baterija. Novi Magic Trackpad 2 donosi i Apple-ovu revolucionarnu Force Touch tehnologiju - na desktop, donoseći tako dodatnu dimenziju u radu na iMac računarima.

“Od prvog iMac računara do danas, duh ovog računara se ni na trenutak nije pokolebao, ostao je isti u želji da pruži ultimativno kvalitetno korisničko iskustvo rada na stonom računaru, oslanjajući se na najnovije tehnologije, prelepe ekrane i vrhunski dizajn”, rekao je Filip Šiler, stariji potpredsednik Worldwide Marketing odeljenja u kompaniji Apple. “Ovo su najimpresivniji iMac računari koje smo ikad napravili. Sa prelepim Retina ekranima, još moćnijim procesorima i grafičkim podsistemom, kao i potpuno novim “magičnim” periferijskim uređajima, novi iMac nastavlja da iznova definiše najvišu klasu korisničkog iskustva u radu sa stonim računarima.”

Sa Retina ekranima, tekst je oštriji nego ikad, video sadržaji su neverovatno živahni, a na vašim fotografijama ćete videti daleko više detalja. 21.5-inčni iMac je sada dostupan sa potpuno novim Retina 4K ekranom koji čini neverovatnih 4096 x 2304, odnosno 9.4 miliona piksela, što je 4.5 puta više u odnosu na standardni 21.5-inčni iMac. Svaki novi 27-inčni iMac sada stiže sa Retina 5K ekranom, koji ima najveću rezoluciju na svetu, sa svojih 14.7 miliona piksela, što je 7 puta više od broja piksela na standardnom HD ekranu. Sa Retina ekranima koji sada stižu na 21.5-inčnom i svakom 27-inčnom iMac-u, novi modeli sa Retina ekranima su pristupačniji nego ranije.

Novi Retina ekrani obuhvataju i tehnologiju prikaza šireg opsega kolornog prostora, što omogućava još briljantnije i življe boje na desktop računaru. Kod standardnih s-RGB ekrana, mnoge boje koje susrećemo u svakodnevnom životu nikada ne mogu biti prikazani na vašem monitoru. Ali novi Retina 5K i Retina 4K ekrani stižu sa širim, P3-baziranim kolornim prostorom koji omogućava da matrica prikaže 25 procenata veći kolorni prostor, a sa većim brojem raspoloživih nijansi, slike izgledaju živopisnije i jasnije, sa mnogo većim brojem detalja i deluju najpribližnije realnom životu nego što je to bilo moguće ranije.

Brži i moćniji nego ikada pre, novi 27-inčni iMac sa Retina 5K ekranima sada stižu sa šestom generacijom Intel Core procesora i najnovijim AMD grafičkim akceleratorima najviše brzinske kategorije, koji pružaju do 3.7 TeraFLOPS-a računarske moći. Novi 21.5-inčni iMac sa Retina 4K ekranom stiže sa petom generacijom Intel Core procesora i poboljšanim Intel Iris Pro grafičkim podsistemom. Dva Thunderbolt 2 porta sada su standardna na svim iMac modelima i pružaju do 20 Gbps propusnog opsega za vaše eksterne drajvove i druge periferije visokih performansi. Takođe, tro-kanalni 802.11ac Wi-Fi obezbeđuje podršku za 1.3 Gbps bežično umrežavanje.

Fusion Drive kombinuje tehnologiju velikog skladišnog kapaciteta magnetnog hard diska sa visokim performansama fleš memorije rezultujući bržim podizanjem sistema i bržem pristupu aplikacijama i fajlovima. Fusion Drive radi zajedno sa OS X® operativnim sistemom i optimizuje svoj rad prema načinu na koji se korisnik radi na računaru i automatski prebacuje datoteke i aplikacije koje se najčešće koriste u fleš memoriju. Neverovatne performanse Fusion Drive-a su sada još dostupnije uz nove konfiguracije nižih cena, koje uparuju hard disk kapaciteta od 1TB sa fleš memorijom od 24GB. Fusion Drive je dostupan i u kombinacijama od 2TB i 3TB sa fleš memorijama od 128GB i namenjeni su za najzahtevnije upotrebe. Za najviše performanse skladišnog podsistema, tu je i opcija fleš drajva kapaciteta do 1TB, koji je sada i 2.5 puta brži od prethodne generacije.

Potpuno novi Magic Keyboard, Magic Mouse 2 i Magic Trackpad 2 su još udobniji za rad, bogatiji opcijama i ekološki su orijentisani. Napajaju ih ugrađene, dopunjive litijum-jon baterije, koje sva tri nova ulazna uređaja opskrbljuju energijom i eliminišu potrebu za upotrebom dodatnih baterija, a istovremeno su mnogo čvršći zahvaljujući robusnijoj internoj konstrukciji, što ih čini kvalitetnijim proizvodima. Novi Magic Keyboard donosi tastaturu pune desktop veličine u tankom, predivno dizajniranom kućištu koje sada zauzima 13 procenata manje prostora u odnosu na prethodni model. Novi “makaze” mehanizam nižeg profila, omogućava neverovatnu stabilnost u hodu tastera, precizniji rad, a samim tim i ugodnije korisničko iskustvo tokom kucanja. Nov Magic Mouse 2 je lakši, robusniji i stiže sa podnožjem koji omogućava lakše kretanje po površini. Novi Magic Trackpad 2 ima 29 procenata veću radnu površinu i po prvi put donosi Force Touch tehnologiju na stone računare. Force Touch omogućava veliki broj novih načina za interakciju sa vašim Mac® računarom, kao što je to Force klik koji obezbeđuje brzi pregled značenja neke reči, preview mod nekog fajla ili prikaz mape prilikom klika na adresu. Novi Magic periferni uređaji se automatski uparuju sa vašim Mac računarom čim se jednom povežu putem Lightning®-USB kabla koji služi da im dopuni baterije, a pružaju radnu autonomiju od mesec dana i više.

Svaki novi iMac stiže sa OS X El Capitan operativnim sistemom, poslednjom verzijom koja unapređuje Mac korisničko iskustvo i podiže sistemske performanse. El Capitan je izgrađen na daljem unapređenju revolucionarnih funkcija i prelepog dizajna OS X Yosemite, sa poboljšanjima na polju menadžmenta ekrana i radnih prostora, ugrađenih aplikacija i Spotlight® sistemske pretrage, a tu je i boljitak performansi u radu sa svakodnevnim aktivnostima, kao što su pokretanje aplikacija i prebacivanje iz jedne aplikacije u drugu, otvaranje PDF dokumenata i pristup elektronskoj pošti - sve je daleko brže i živahnije. El Capitan je posebno dizajniran za rad na Retina ekranima i donosi novi sistemski font San Francisco, koji je posebno dizajniran za optimalnu čitljivost na Retina ekranima.

iMovie®, GarageBand® i aplikacije u okviru iWork® paketa stižu kao besplatan dodatak uz svaki novi iMac. iMovie je danas unapređen da podrži rad sa 4K video materijalom, omogućava korisnicima da lako kreiraju prelepe filmove, a mogu upotrebiti i GarageBand da na lak način komponuju muziku ili nauče da sviraju klavir ili gitaru. iWork paket koji čine Pages®, Numbers® i Keynote® omogućava lak rad na kreiranju, editovanju i deljenju prelepih tekstualnih dokumenata, tabela i prezentacija. Pages, Numbers i Keynote za iCloud® čini da dokument kreiran na iPhone® ili iPad® uređaju nastavite da dorađujete na vašem Mac-u ili da u realnom vremenu sarađujete sa vašim prijateljima, čak i ako oni rade na PC računaru.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.