Evropski parlament prihvatio ukidanje naplate roaminga i neutralnost Interneta


Potpuna zabrana svih dodatnih oblika naplate roaming troškova unutar Evropske unije na snagu će stupiti 15. juna 2017. godine, odlučio je tako juče Evropski parlament na sednici u Strasbourgu. Juče izglasani predlog paketa zakona osigurava uspostavu jedinstvenog tržišta telekomunikacionih usluga u 28 zemalja članica EU, a donosi i prelazno razdoblje. Ono započinje 30. aprila 2016., a od tog datuma pa do potpunog ukidanja roaming troškova važiće ograničenja cena.

Već za šest meseci, dakle, na snagu stupaju odredbe prema kojima telekomunikacioni operateri unutar EU neće smeti korisnicima u roamingu dodatno naplatiti više od:

- 0,05 evra po minuti odlaznih glasovnih poziva,
- 0,02 evra za SMS poruke, i
- 0,05 evra za svaki megabajt mobilnog prenosa podataka,

u poređenju sa svojim cenama na domaćem tržištu. Dodatno, ograničenje nadoplate za dolazne pozive biće određeno kasnije ove godine, a očekuje se da će biti značajno niže od onoga za odlazne pozive u roamingu.

Osim ove odluke, izglasani paket zakona donosi i politiku EU vezanu uz neutralnost Interneta. Prema juče prihvaćenoj odluci, Evropa će svojim građanima garantovati slobodu Interneta i jednaka prava korišćenja svima, bez obzira na ekonomsku snagu. To znači da niti u jednoj od 28 država članica neće biti dozvoljena primena tzv. spore i brze internetske usluge, kao niti diskriminacija nekih vrsta internetskog saobraćaja - barem načelno.

Amandmani koji bi osigurali potpunu neutralnost Interneta zatvaranjem potencijalnih "rupa" u ovom predlogu ipak nisu prihvaćeni. Tako će na snazi biti pravila koja dopuštaju izuzetke, u slučaju pružanja "posebnih usluga" putem Interneta. Takve usluge uključuju videokonferencije, zdravstvene usluge (operacije na daljinu), i prmera radi IP televiziju, za koje je moguće osigurati veće brzine prenosa podataka. Kritičari ovakvog pristupa smatraju da bi to moglo dovesti do smanjenja brzina za sve druge korisnike, u slučajevima kad dođe do zagušenja mreže.

Foto: Andrey_Kuzmin / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.