Krenule nadogradnje na OS X El Capitan


Dok se zadnjih nedelja Apple zabavljao krpanjem novog iOS 9 operativnog sistema ujedno je završavao i poslove vezano uz desktop verziju operativnog sistema - OS X. Nova verzija kako je planirano 30. septembra stigla pod nazivom El Capitan i dostupna je za preuzimanje putem Apple Store-a.

Odmah na početku recimo kako El Capitan "teži" 6,08 GB i kako je besplatan za sve korisnike koji na svojim uređajima pokreću OS X 10.6.8 ili noviji. Nova verzija OS-a donosi novi sistemski font - San Francisco koji je posebno prilagođen za Retina ekrane, i manje izmene vezano uz grafički interfejs.

Ali, to nisu jedine novosti vezano uz novu verziju OS X-a, Apple je dodatno poboljšao Mail, Photos, Notes, Safari i ostale aplikacije novim mogućnostima poput podrške za geste unutar Maila. Split View će precizno poravnati dve aplikacije u full screen modu jednu uz drugu. Tu je i poboljšani Mission Control koji pak omogućava lakši pregled svih pokrenutih aplikacija bez preklapanja aplikacija jedne preko druge.

Spotlight je takođe postao pametniji pa sada raspoznaje i fraze poput "dokumenti koje sam juče uređivao" pri čemu će izlistati upravo te dokumente. Za kraj recimo kako El Capitan donosi i novi grafički engine - Metal koji prema Apple-u rad s videom, fotografijama i igrama ubrzava i do 10 puta, dok je u renderovanju internet stranica i PDF dokumenata brži 40, odnosno, 50% u odnosu na OpenGL i OpenCL čija je zamena.

Ostale novosti vezano za El Capitan (kojih ima dosta) možete proučiti na Apple-ovim službenim stranicama.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.