Android pogađa novi opasni i dosadni malware


Kako raste tržište i raširenost mobilnog pristupa internetu, tako raste i broj "napasnika" koji se pojavljuju na gotovo svim mobilnim operativnim sistemima. Kako je Google-ov Android najrašireniji mobilni operativni sistem, tako je sasvim logično da upravo korisnici Android-a imaju najviše problema s malicioznim programima. Jedan od vrlo neprijatnih pojavio se poslednjih dana, na šta su upozorili stručnjaci iz kompanije Lookout Mobile Security, koja je fokusirana upravo na zaštitu i bezbednost mobilnih operativnih sistema.

Na službenom blogu objavljena je analiza "adware" maliciozne datoteke koja dolazi iz "porodice Shedun" i za koju stručnjaci Lookout-a tvrde kako je izuzetno "naporna i vrlo teško se deinstalira s uređaja".

Radi se o programima koji spadaju u grupu takozvanih "trojanized adware", jer je njihova isključiva namena da instaliraju dodatne aplikacije na mobilni uređaj, koje su vrlo agresivne u konstantnom prikazivanju reklama zbog kojih je gotovo pa nemoguće raditi na pametnom telefonu. Analizom Lookout-a, ukratko rečeno, stručnjaci su utvrdili kako Shedun malware preuzima kontrolu nad servisom Android Accessibility Service, nakon čega kreće konstantno pojavljivanje "pop-up" reklama.

Čak i kada frustrirani korisnik "tapne" na zatvaranje reklama, softver koji reklamiraju će se svejedno instalirati, jer Shedun malware simulira i odrađuje potvrdu i odobravanje instalacije još jedne u nizu malware aplikacija. U začaranom krugu najgore je što neki korisnici Shedun nisu uspeli da obrišu čak niti nakon što su napravili fabrički reset uređaja.

Kako sve otprilike izgleda, pogledajte u priloženom videu i ako ste korisnik Androida, ali i ostalih mobilnih operativnih sistema, dobro pripazite kakve aplikacije preuzimate i instalirate na svoje uređaje, pogotovo ako se radi o aplikacijama koje nisu dostupne preko službenih prodavnica.



Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.