Toshiba korisni saveti za zaštitu prenosivih računara od hladnoće i zime


Jesen je zrela i sa bliženjem zime osetan je pad spoljašnje temperature. I dok se svi prirodno utopljavamo toplijom sezonskom odećom, često se zaboravlja da su i naši digitalni pratioci takođe osetljivi na promene spoljašnje temperature. Da biste u hladnoj sezoni zaštitili svoj laptop od slabljenja performansi, kvarova i mogućeg gubitka podataka, dovoljno je da se pridržavate nekoliko korisnih saveta.

Izbegavajte temperature ispod 5 stepeni
Prenosivi računari i tablet uređaji za optimalne radne performanse zahtevaju umerene radne temperature. Brz pogled na priručnik ili uputsvo koje stiže uz uređaj pružiće vam precizne informacije o projektovanom optimalnom temperaturnom opsegu uređaja. Tako je, na primer, kod većine Toshiba laptop modela za profesionalnu primenu dozvoljena radna temperatura deklarisana u rasponu od 5 do 35 stepeni celzijusa. Čak ni ove laptop računare koje odlikuju izuzetna robusnost, snaga i performanse - nije preporučljivo koristiti duže vreme u uslovima niskih temperatura na otvorenom, niti ih ostavljati preko noći u kolima.

Punjenje baterije na sobnoj temperaturi
Niska temperatura ne samo što umanjuje performanse uređaja, već značajno smanjuje kapacitet baterije. Dopunjavanjem pri niskim temperaturama ispod 5 stepeni celzijusa brzina punjenja opada, odnosno proces punjenja baterije se značajno produžava. Zato je važno da se laptop koji je neko vreme bio na hladnom, najpre postepeno zagreje do sobne temperature, a tek potom dopuni baterija.



Ugrožena bezbednost podataka pri naglim promenama temperature
Laptop računari generalno „ne vole“ nagle promene temperature zato što su praćene promenama vlažnosti vazduha, koje imaju negativno dejstvo na sistem kao i na kapacitet skladištenja podataka na čvrstom disku. Kod laptopa koji se ohladi tokom boravka na otvorenom ili u automobilu, momentalno uključivanje po ulasku na toplo, u kuću ili kancelariju, može dovesti do efekta koji je takođe poznat i kao efekat zamagljivanja naočara: vlaga sadržana u vazduhu se u toploj prostoriji kondenzuje na hladnim površinama. Po tom principu se i na komponentama računara stvaraju kapljice vode koje mogu da izazovu i neželjena oštećenja na čvrstom disku, što u najgorem slučaju može da dovede i do gubitka podataka. Ukratko, laptop ne bi trebalo uključivati odmah po ulasku u topliju prostoriju.

I pored brojnih sigurnosnih sistema najvišeg nivoa, kojima Toshiba oprema svoje prenosive računare za kućnu i poslovnu primenu, trebalo bi se pridržavati odgovarajućih navika korišćenja. Laptop koji, na primer, prenoći u hladnom automobilu pa se zatim unese u zagrejanu prostoriju, ne treba stavljati u funkciju istog trenutka, već uključiti tek nakon oko pola sata, kada se temperatura uređaja izjednači sa temperaturom sredine. Na taj način izbegava se kondenzovanje vlage iz vazduha čime se predupređuju moguće neželjene posledice.

Bezbedno rukovanje po zimskoj hladnoći
Tokom zimskih meseci prenosive računare ne treba transportovati niti odlagati bez odgovarajuće zaštite, kao u prethodno opisanim slučajevima. Nekoliko sati na hladnom, u automobilu ili u rancu/torbi, zahteva da i uređaj, baš kao i mi, takođe bude dobro utopljen. Ako laptop neizbežno mora da se ostavi nekoliko sati u ledenohladnoj sredini, bateriju svakako treba uneti na toplo.

Uz ove savete pripremite adekvatno i sebe i svoje laptop pratioce za predstojeću zimu.


Tekst i foto: PR

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.