Android malware Spywaller onemogućava antiviruse


Stručnjaci iz Symantec-a otkrili su novi malware kojeg su nazvali Android.Spywaller. Nakon instaliranja malver prikazuje Android ikonu s nazivom "Google Service" iako takvu aplikaciju Google nikad nije izdao.

Nakon toga, malware pokušava da dobije root ovlašćenja i skuplja osetljive informacije koje šalje na server. Takođe, malware proverava postojanje antivirusne aplikacije Quihoo 360 te je blokira, ali prikuplja jedinstveni identifikacioni broj aplikacije (unique identifier, UID). Spywaller instalira i firewall DroidWall koji služi da se pomoću UID-a blokiraju bezbednosne aplikacije. DroidWall je aplikacija otvorenog koda koja je zamišljena kao zaštita za Android uređaje pomoću pravila za firewall, ali je ovde iskorišćena za suprotnu namenu.

Malware prikuplja podatke kao što su podaci o pozivima, porukama, GPS lokacijama, slikama, kontaktima, itd, ali i podatke od drugih aplikacija kao što su BlackBerry Messenger, Skype, WhatsApp i druge.

Korisnicima se preporučuje korišćenje neke antivirusne aplikacije, ažuriranje Android uređaja i instaliranje aplikacija samo iz pouzdanih izvora.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.