Hakeri otkrili kako severnokorejski Red Star OS špijunira korisnike


Početkom godine, na Internet je procurela 3.0 verzija severnokorejskog operativnog sistema baziranog na Fedora Linuxu, po imenu Red Star. Operativni sistem je razvijen u Korejskom kompjuterskom centru u Pjongjangu, a s ozbirom na manjak informacija koje dolaze iz Severne Koreje i izolovanost njenog režima, OS je probudio radoznalost brojnih računarskih korisnika.

Međutim, tadašnje pretpostavke da su u operativni sistem ugrađeni backdoori za nadgledanje aktivnosti njegovih korisnika sada su i potvrđene. Dvojica nemačkih IT stručnjaka, Florian Grunow i Niklaus Schiess, na Chaos Communication Congress hakerskoj konferenciji u Hamburgu objasnili su da OS tajno označava svaki multimedojalni fajl i dokument, kako na računarima korisnika, tako i na USB stickovima koje korisnici spoje na njih. Svrha ovoga je praćenje razmene filmova i dokumenata koje je vlada Severne Koreje proglasila nelegalnim, a koje je navodno sve popularnije među njenim stanovnicima.

Takođe, Red Star ima ugrađena bezbednosna podešavanja koje otežavaju isključivanje antivirusa i firewalla tako što se u tom slučaju OS restartuje ili izbaci error. Antivirus i web browser preusmeravaju podatke na servere unutar zemlje.

Generalno, ovaj operativni sistem sadži veliku količinu koda razvijenog u Severnoj Koreji, kako bi vlada izbegla eventualnu špijunažu od strane protivničkih zemalja kroz sabotiran softver. Na primer, ispod interfejsa, koji je kopija OS X-a, Red Star OS krije sopstveni sistem enkripcije fajlova – još uvek je misterija o kakvoj tačno enkripciji je reč.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.